Kurio Tab Ultra 2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Budgetvriendelijk
  • Stevige bumpercover
  • Komt met standaard
  • Ouderlijk toezicht
CON
  • Veel freemium apps
  • Soms wat traag
  • Niet toekomstbestendig

De Kurio Tab Ultra 2 is een Android-tablet ontwikkeld voor kinderen en zorgt zo voor een veilige speel- en leerervaring. Een aanrader voor de allerjongsten.

Advertentie

Omdat het niet altijd high-end tech moet zijn, gingen wij recent op zoek naar een tablet specifiek voor kinderen. Onze eigen smartphone aan een tweejarige overhandigen is immers iets dat we liever niet doen, omdat een valpartij nu eenmaal nooit veraf is. Tijdens onze zoektocht ontdekten we dat de markt van de kindertablets niet heel groot is en veelal gedomineerd wordt door Samsung, Lenovo en Kurio. Deze laatste produceert enkel producten voor kinderen en leek daarom een goede keuze. We kozen voor de Kurio Tab Ultra 2, maar de goedkopere Tab Lite en grotere Tab XL zijn ook een optie.

Kurio Tab Ultra 2
Wil je rust als ouder? Dan kan je een hoofdtelefoon aansluiten.

Voorzien van favoriete kindermerken

De Kurio Tab Ultra 2 heeft een 7-inch scherm en past daarmee prima in de handen van de gemiddelde kleuter en zelfs een peuter kan er vlot met overweg, al is de meegeleverde stand met drie verschillende posities in dat geval wel aan te raden. De Tab Ultra 2 is verkrijgbaar met een roze of blauwe cover die voor de nodige bescherming tegen morsen en vallen zorgt. De tablet komt in tegenstelling van de originele Tab Ultra niet met Studio 100-branding, maar die van Nickelodeon. Verwacht daarom voorgeïnstalleerde games te zien te krijgen van Dora the Explorer, Paw Patrol, Blaze en Baby Shark. Op zich maakt dat weinig uit, want je kan specifieke apps installeren via de Google Play Store. 

hoofdscherm tablet Kurio Tab Ultra 2
Alle favorieten zijn ongetwijfeld aanwezig.

Freemium

Kurio adverteert verder dat de tablet met “meer dan 70 leuke apps” komt, maar dat klopt niet helemaal. Er is een selectie gemaakt van interessante apps, maar het grootste deel hiervan maakt gebruik van het freemium model. Dat wil zeggen dat je geregeld advertenties zal tegenkomen of aankopen kan doen voor meer mogelijkheden of levels. Dit gaat nog een stapje verder in de meegeleverde Kidoz Store, waar je naast wat ‘gratis’ games wordt aangemoedigd om munten te kopen voor de aankoop van apps of zelfs een abonnement op te zetten zodat er elke maand nieuwe games gekocht kunnen worden. Jammer, want laat advertenties en in-app aankopen nu juist het meest frustrerende zijn voor kinderen én ouders. Vaak komen zoon- of dochterlief immers vast te zitten op een advertentie met een heel klein kruisje om ze te sluiten of een aankooppagina die ze niet zelf kunnen verlaten. Zulke verdienmodellen zijn nodig voor de ontwikkelaars, maar we hadden Kurio graag meer aandacht zien besteden aan een kindgerichte gebruikservaring.

doos

Technisch net voldoende

Aan de technische kant gaat het om een 720p HD Ready scherm (600 x 1024 resolutie). Dit is prima voor deze doelgroep, maar omdat het om een IPS-paneel gaat, verlies je wel snel aan zichtbaarheid wanneer je van de zijkant probeert mee te kijken met je kind. De tablet komt geleverd met Android 10, heeft wifi, Bluetooth 4.2 en 32 GB opslag die uit breiden is met 128 GB via een SD-kaartje. De MediaTek MT8167A cpu ligt samen met 1 GB RAM aan het hart van de Kurio Tab Ultra 2. Het is verre van een krachtige combinatie, maar ondanks het feit dat apps trager starten en je al eens een keer extra moet drukken om er zeker van te zijn dat je actie geregistreerd is, draaien de spelletjes over het algemeen wel vlot. Fortnite zal je niet moeten proberen, maar Spelen en Leren met Maya de Bij zal geen probleem zijn. Ook het populaire YouTube Kids draait zonder problemen.

De mogelijkheid om later te upgraden naar nieuwere versies van Android bestaat, maar dat raden we af. Sommige spelletjes geven immers nu al aan dat ze Android 10 niet meer ondersteunen (al werken de meeste nog wel).

De batterijduur is prima voor gemiddeld gebruik en normaal zal je zelf de schermtijd van je kinderen gaan beperken alvorens de accu leeg is. Plan je een lange autorit, zorg dan wel dat de tablet volledig is opgeladen.

Ouderlijk toezicht

Al deze kinderspelletjes draaien binnen een afgesloten omgeving op de Kurio Tab Ultra 2. Start je de tablet voor de eerste keer op, dan stel je een account voor ouderlijk toezicht in met wachtwoord. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe strikt je wil zijn in het gebruik. We raden geen al te moeilijk wachtwoord aan, want je moet het elke keer opnieuw ingeven om toegang te krijgen tot deze instellingen. De belangrijkste zijn die voor appbeheer (elke nieuwe app moet worden goedgekeurd door een beheerder), de tijdscontrole (Kurio raadt zelf sessies aan van maximaal tien minuten voor kinderen onder de drie jaar) en de internettoegang. Deze laatste laat je een leeftijdsgrens instellen voor content die getoond mag worden via de kindvriendelijke browser en je kan hier ook zelf websites filteren. Verder zijn er nog wat snelle instellingen zoals de blauwlichtfilter en gehoorbescherming.   

Kurio Tab Ultra 2
De standaard is in drie posities te gebruiken.

Ook te gebruiken als normale tablet

Is dit de eerste tablet die je als gezin in huis haalt, dan is het handig dat je de Kurio Tab Ultra 2 ook als gewone Android-tablet kan gebruiken. Om te wisselen moet je enkel even je wachtwoord ingeven, waarna je zonder beperkingen je e-mail kan raadplegen, op internet kan surfen of door Facebook scrollen. De specificaties verbeteren er natuurlijk niet op, dus verwacht niet dat je plots veel meer kan doen dan dat, maar het is handig als je even Netflix wil kijken op de bank nadat de kinderen in bed liggen. 

Eindoordeel Kurio Tab Ultra 2

Hoewel de Kurio Tab Ultra 2 niet de best presterende tablet op de markt is, voldoet ze  wel aan de verwachtingen. Voor amper 140 euro krijg je een tablet die je kinderen afschermt van het internet, zorgt voor het nodige entertainment en zelfs educatief ingezet kan worden. De tablet is bovendien goed beschermd en komt met een handige standaard. Ze zal ongetwijfeld van pas komen voor kinderen van nul tot vier jaar, maar daarna raden we toch een meer volwassen exemplaar aan met betere specificaties. 


Gerelateerde artikelen

De beste Android-tablets in 2022: een alternatief voor iPad

Wie een nieuwe tablet wil kopen, hoeft niet per se naar de iPad van Apple te grijpen. Dit zijn op dit moment de beste Android-tablets.

De 9 beste laptops voor studenten in 2021

Wat zijn de beste laptops voor studenten? 2021 heeft alvast gezorgd voor een hoop nieuwe antwoorden op die vraag, want prestaties en gebruiksgemak zijn belangrijker dan ooit.

Surface Go 3 review: Voor niemand voldoende

De Surface Go 3 van Microsoft is het meest betaalbare Surface product ooit, maar door de beperkte prestaties, korte batterijduur en enorme bezels wordt al snel duidelijk waarom.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.