Reviews

ASUS Vivobook Pro 14 OLED review: visueel pareltje

ASUS VivoBook Pro OLED scenario (2)
Voordelen
Prachtig OLED-scherm
Mooi mat zwart design
Goed toetsenbord met extra numpad
Nadelen
Niet voor high-end videobewerking
Geen 1080p webcam
Aanbevolen prijs: €1199
Waar te koop?

ASUS VivoBook Pro 14 OLED K3400PH-KM039T

Totaalscore 9
De ASUS Vivobook Pro 14 OLED is een prachtige laptop die ook nog eens hoogstaande prestaties weet neer te zetten aan een betaalbare prijs.

De ASUS Vivobook line-up kennen we allemaal ondertussen als een verzameling laptops die uitermate geschikt zijn voor studenten. Het moderne ontwerp met leuke kleuren en sterke prestaties dragen daar enorm aan bij. Soms mag het echter wat meer zijn en dan verschijnt de nieuwe ASUS Vivobook Pro 14 OLED (K3400PH) ten tonele. 

ASUS VivoBook Pro OLED

Met specificaties vanaf een 11e generatie Intel i5 CPU, NVIDIA GTX 1650 grafische kaart en 2.8K OLED-display richt deze laptop zich op ontwerpers en content creators die nood hebben aan een levensechte 100% DCI-P3 kleurweergave en voldoende prestaties om te kunnen multi-tasken. Ook content consumeren gaat prima op de ASUS Vivobook Pro 14 OLED, al zal gamen beperkt zijn tot het spelen van titels zonder al te hoge hardware-vereisten. De batterij zal tenslotte geen hele dag meegaan zoals dat wel al eens kan bij de Intel Evo Zenbooks van ASUS, maar verder heeft dit Pro-model van de Vivobook heel wat te bieden. 

Ontwerp

De bouwkwaliteit van de ASUS Vivobook Pro 14 OLED voelt premium aan, met een volledig metalen behuizing. De felle kleuren van de standaard Vivobook zijn afwezig en in de plaats daarvan werd er voor zwart (en zilver) gekozen, met een matte afwerking die de laptop er zeer elegant uit doet zien. Met zijn 1,4 kilogram is het geen zwaar toestel, maar toch robuust, met weinig flexibiliteit onder het toetsenbord of aan de onderkant van het scherm, dat zelf ook niet wiebelt.

ASUS VivoBook Pro OLED
De Vivobook Pro 14 OLED is ook in het zilver verkrijgbaar.

Het ontwerp wordt enkel opgebroken door het nieuwe Vivobook logo in zilverkleurige letters. Zo leidt het de aandacht weg van de vingerafdrukken op het deksel, want die zijn volop aanwezig door de matte afwerking. 

Heerlijk typen

Waar je bij ASUS steeds op kan rekenen, is de aangename type-ervaring van hun toetsenborden, ongeacht je nu een Zenbook, ROG gaming laptop of deze Vivobook Pro onder je vingers hebt. De enter-toets is voorzien van een zwart-wit patroon, vergelijkbaar met de kleuraccenten die de toets ook steeds krijgt op de standaard Vivobooks. Typ je graag in het donker, dan zijn er drie helderheidsniveaus voor de verlichting. In de aan/uit-knop zit dan weer een vingerafdruksensor verborgen die snel reageert bij het aanmelden. 

toetsenbord
Een numpad komt altijd van pas en neemt zo geen extra plaats in.

Het touchpad is groter dan bij andere Vivobooks en dat zorgt voor mogelijkheden, vooral dan omdat er een numeriek toetsenbord kan geactiveerd worden zoals we dat bij verschillende Zenbooks al eerder zagen. Het touchpad is slim genoeg om het onderscheid te maken tussen gebaren voor navigatie en het ingeven van nummers. Het is dan ook iets dat we maar al te graag bij andere merken zouden zien.

Webcam en connectiviteit

Op het vlak van connectiviteit wordt je voorzien van twee USB 2.0-poorten, een USB 3.2 Gen 1 Type-A poort, een HDMI 1.4-poort met 4K uitvoer en een USB 3.2 Gen 2 USB-C-poort met Thunderbolt 4 die gebruikt kan worden om de laptop op te laden als je de meegeleverde oplader niet wil gebruiken. Er is ook een hoofdtelefoonaansluiting voorzien en een microSD-kaartlezer, zoals bij veel ASUS-laptops. Nog steeds niet erg nuttig vinden wij, maar er is geen plaats voor meer zonder poorten op te geven. 

De voorziene webcam is helaas een 720p exemplaar, wat aan de lage kant is voor een Pro-laptop, maar gelukkig is de kwaliteit best oké. Een fysieke slider helpt je privacy beschermen

Studio omgeving

2.8K OLED-display

Hoewel de ASUS Vivobook Pro 14 OLED heel wat te bieden heeft, is het display natuurlijk de grote trots van deze laptop. Het scherm heeft een resolutie van 2.8K (2880 x 1800) en is zeer indrukwekkend, met levendige kleuren in zo goed als alle situaties.

Om dit in concrete termen te gieten, werd er door ASUS voorzien in Pantone validatie, wat wil zeggen dat de laptop geschikt is voor zij die werken met programma’s zoals Lightroom, Photoshop, Illustrator en veel meer. De kleuren worden immers exact getoond zoals zij in een gedrukte versie getoond zouden worden. Dit wordt aangevuld met ondersteuning voor 100% van het uitgebreidere DCI-P3 kleurengamma. 

OLED display

Verder heeft het display een maximale helderheid van 600 nits waardoor je zelfs in sterk verlichte omgevingen het maximale uit de ASUS Vivobook Pro 14 OLED kan halen. De verversingssnelheid ligt met 90Hz ook hoger dan de gebruikelijke 60Hz bij veel non-gaming computers, en dat zorgt voor een vlottere ervaring, bijvoorbeeld tijdens het scrollen op een website. 

Prestaties

De ASUS Vivobook Pro 14 OLED is dus knap van buiten, maar ook van binnen valt er heel wat op te merken. Zo heeft ons reviewexemplaar een 11e generatie Intel Core i7-11370H aan boord, goed voor heel wat multitaskingmogelijkheden. Er kan ook gekozen worden voor een Intel Core i5-11300H wanneer je het budget onder de 1000 euro wil houden. Verder vinden we 16 GB RAM terug en een 512 GB NVME PCIe SSD voor opslag. 

Dit is meer dan voldoende voor ons alledaagse werk, van Zoom-meetings tot beeldbewerking in Lightroom en het opzoeken van informatie met meer dan 10 tabbladen open in Chrome. We keken ook Netflix wat een waar plezier was met dit OLED-display en speelden zelfs enkele games, waaronder Minecraft en Hearthstone. Dat ging allemaal prima dankzij de GTX 1650 Max-Q, maar een game zoals Cyberpunk zal je niet vlot kunnen draaien. Videobewerking lukt dan weer aardig, al wordt het een pak moeilijker wanneer je bronbestanden 4K zijn.

Vivobook Pro fotografie

In onze benchmarks scoorde de ASUS Vivobook Pro 14 OLED dan ook zeer goed, met resultaten die net iets hoger lagen dan die van de MSI Summit E15 met een Intel Core i7-1185G7. Geekbench toonde zo een score van 1546 single core en 5146 multi-core.

Wat de geluidsprestaties betreft zijn we ook meer dan tevreden. Dankzij de samenwerking tussen Harman Kardon en ASUS klinken deze zelfs op hoge volumes zeer helder. De luidsprekers bevinden zich links en rechts aan de zijkant, ter hoogte van het touchpad en zijn daar prima gepositioneerd. 

Batterijduur

Wat de batterijduur betreft maakt ASUS zelf geen claims, maar van een laptop van dit kaliber verwachten we toch minstens 8 uur batterijduur. Hoewel het theoretisch mogelijk is, zal je waarschijnlijk eerder rond de 5-6 uur terechtkomen. De doelgroep voor deze ASUS Vivobook Pro 14 OLED zal immers ook al eens een zwaardere app dan Outlook of Chrome draaien. Omdat het om een OLED-display gaat, kan het gebruiken van de donkere modus voor Windows en allerhande apps ook helpen.

ASUS Vivobook Pro 14 OLED: Eindoordeel

Wie het visuele plaatje belangrijk vindt, zal zeer tevreden zijn van de ASUS Vivobook Pro 14 OLED. Het ontwerp is knap en voelt zeer Pro aan terwijl het OLED-display met zijn levensechte kleuren de ideale omgeving biedt voor content creators, zolang deze niet uitsluitend met 4K video werken. Tenslotte is zelfs wat lichte gaming mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business