barco
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Nagenoeg feilloze beeld- en audiosynchronisatie
CON
  • Dongle is eigenlijk overbodig

De Barco ClickShare Present C-10 neemt heel wat obstakels bij een presentatie weg. Met een druk op de knop deel je je content met iedereen.


Tijdens het geven van een presentatie is er veel dat kan misgaan. Je hebt niet de juiste kabel om je laptop met het scherm in de vergaderruimte te verbinden of jouw slides zijn niet voor iedereen goed zichtbaar. En hoe vaak heb je al de zin ‘Kan iedereen mijn scherm goed zien?’ moeten uitspreken tijdens een virtuele vergadering?

Hardware moet je op je gemak stellen tijdens een presentatie, niet nog meer stress bezorgen. Dat is de missie van Barco met de ClickShare Present een device waarmee je vlot én draadloos je presentaties tot bij iedereen in de vergadering kan krijgen, waar ze zich ook bevinden. Wij mochten de Barco ClickShare Present C-10 eens uitproberen, het meest recente en uitgebreide model.

Barco ClickShare Present C-10: onze indrukken

Een minimum aan kabels

De ClickShare Present C-10 bestaat uit twee onderdelen: een basishub en een usb-c-dongle. Het basisstation dient om aan te sluiten op een scherm dat in de vergaderruimte staat. Die aansluiting verloopt zeer vlot. Het device kan via wifi, ethernet of VLAN op het netwerk in de vergaderruime worden aangesloten, om te verbinden met het scherm zal je wellicht een HDMI-kabel nodig hebben. Verder zal het apparaat volledig zonder kabels zijn streng kunnen trekken, met uitzondering van een stroomkabel uiteraard.


clickshare present c-10
Barco ClickShare Present C10 met de ClickShare Button.

Als je de ClickShare Present C-10 voor de eerste keer gebruikt, zal je je apparaat nog wel even moeten configureren door naar een webpagina van Barco te sturen die op het scherm verschijnt, samen met de unieke apparaatcode van jouw device. Na het downloaden van eventuele beschikbare updates is de presentatiehub alvast klaar voor gebruik. Nu de dongle nog. Die moet je de eerste keer ook even fysiek verbinden met je hub om hem te initialiseren en van updates te voorzien. De initiële installatie moet je dus niet even snel voor je de presentatie gaat geven uitvoeren want dit neemt wel wat tijd in beslag. Gelukkig hoef je die extra stappen maar één keer te doorlopen. Eens geïnstalleerd, werkt de ClickShare Present volgens het plug & play-principe en is je presentatie zo opgestart.

Content delen met één klik op de knop

Het is je op dit moment misschien nog niet duidelijk wat je nu met die vreemde dongle moet aanvangen. De dongle dient om content vanaf je apparaat naar het scherm en andere apparaten in dezelfde ruimte te streamen. Dat doe je letterlijk met een druk op de knop. Sluit je de dongle aan op je laptop, dan zal je de LED-ring rond de knop zien oplichten. Is de cirkel rond dan druk je op de knop en verschijnen je slides op het scherm. Dit mag maximaal zeven seconden duren en je bespaart er een hoop geknoei met kabels mee uit.

Collega’s en/of klanten die mee in de vergaderruimte zitten kunnen met de dongle je slides ook naar hun apparaat brengen. Of ze gebruiken daarvoor de desktopapp van Barco. Een mobiele applicatie is ook voorzien, alsook ondersteuning voor Apple AirPlay en GoogleCast. Om de werknemers die thuis werken mee te betrekken, werkt de presentatiehub ook vlot in combinatie met Microsoft Teams, Zoom en Cisco Webex. Niemand zal zich buitengesloten moeten voelen.

Barco ClickShare Present C-10 doet wat het moet doen. Het device kan beelden aan 4K-beeldkwaliteit tonen. Dat er een kleine vertraging tussen je laptop en het verbonden scherm is is onvermijdelijk, maar deze is slechts minimaal en nauwelijks merkbaar voor je publiek. Ook synchroniseert de optionele audio nagenoeg feilloos met het getoonde beeld.

Interactie

Zeker bij digitale/hybride meetings is het niet zo eenvoudig om iedereen actief in de vergadering te betrekken. ClickShare Present C-10 heeft enkele functies voorzien om interactiviteit te helpen stimuleren, waaronder touch-back ondersteuning, het maken van live aantekeningen en een speciale modus voor PowerPoint.

Beheer vanuit de cloud

Voor een vlot beheer van je ClickShare Present-device(s) is het aan te raden de cloudsoftware XMS Cloud te installeren. Hier kan je meerdere hubs onderbrengen en verdelen per vergaderruimte. Dat biedt je nuttige inzichten in welke van je devices het vaakst gebruikt worden. Via de cloud kan Barco ook sneller de nodige updates uitrollen. Wil je de instellingen per device aanpassen, dan kan je dat rechtstreeks op het apparaat zelf doen.

barco xms
De XMS-software vereist geen uitgebreide IT-kennis. Image: Barco

Barco ClickShare Present C-10: verdict

ClickShare Present C-10 ontlast je van alle mogelijke technische kopzorgen wanneer je moet presenteren. Met een simpele druk op de knop begin je te presenteren, en de castingfuncties zorgen ervoor dat iedereen jouw presentatie ziet zoals jij dat wilt. Het device komt wel alleen in de juiste omstandigheden vol tot zijn recht. Zo heeft het maar weinig zin het device te gebruiken voor één-op-één meetings; dat is als pingpongen met een tennisracket. We zien het dan ook eerder als een handig (maar zeer duur) surplus voor bedrijven die het hybride werkmodel al perfect hebben uitgedokterd. En dat is begin 2022 voor veel bedrijven nog altijd een zoektocht.

Geïnteresseerd in de ClickShare Present C-10? Via de website van Barco zie je waar hij te verkrijgen is.