sony wh-xb910n hoofdtelefoon extra bass
Image Credit: Sony
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Comfortabel
  • Geweldige audio met extra bass
  • Innovatieve audio-features
  • Tot 30 uur batterijduur
  • Goede prijs
CON
  • Niet waterbestendig
  • Geen fysieke pauzeknop of draagdetectie
  • Onhandige draagzak

Sony heeft zich met de WH-XB910N wederom overtroffen. De Extra Bass-feature doet je denken alsof je op de eerste rij van een concert staat.

Advertentie

Dat Sony goede hoofdtelefoons maakt, dat heeft de elektronicafabrikant al meermaals bewezen. Met een klepper als de WH-1000XM4 hebben ze misschien wel de beste hoofdtelefoon die je in 2022 kan vinden. Echter zal niet iedereen het hoge prijskaartje kunnen betalen. Sony heeft daarom nog een ruim aanbod aan hoofdtelefoons die voor een vriendelijker prijskaartje een evenwaardige audio-ervaring moeten bieden. Zo ook de Sony WH-XB910N, die zich met de extra bass-feature richt op wie de club- en festivalervaring naar de huiskamer wil brengen.

Sony WH-XB910N: onze bevindingen

Comfort voor uren luisterplezier

Het ontwerp van een hoofdtelefoon moet in eerste plaats comfortabel zijn. Sony WH-XB910N heeft een zeer herkenbaar ontwerp. De kussen over de oorkleppen en de hoofdband doen de hoofdtelefoon zeer zacht op je hoofd zitten. Je kan de hoofdtelefoon moeiteloos voor meerdere uren dragen zonder dat het ongemakkelijk wordt, al zullen bij lange luistersessies de oorkussens wat warm kunnen beginnen aanvoelen aan je oren. Let wel op als je graag buiten rondloopt met een hoofdtelefoon. De WH-XB910N heeft geen IP-rating en is dus minder goed beschermd tegen gure weersomstandigheden. Maar een spatje regen zal geen kwaad kunnen.

Sony WH-XB910N
Sony WH-XB910N heeft een eenvoudig, maar comfortabel design.

Voorts heb je aan je linkeroor nog de aan/uit-knop zitten de knop die de ruisonderdrukking regelt. Een pauzeknop hadden we hier nog wel handig gevonden want de WH-XB910N heeft geen automatische draagdetectie. Voor het pauzeren en het regelen van je volume ben je dus nog wel op het aangesloten apparaat toegewezen.

Krachtige audio met extra bass

Op naar de geluidskwaliteit. Van een hoofdtelefoon van Sony verwachten we dat die meer dan gewoon ‘goed’ is. De stand-out audiofeature van de WH-XB910N is de Extra Bass. In de behuizing van de hoofdtelefoon zit een speciaal baskanaal ingebouwd dat de bastonen dat tikkeltje dieper moet laten klinken. Dat effect hoor je meteen. De basstonen klinken diep en krachtig en je waant je zelf bij sommige nummers in een club of concertzaal.

Ook de digitale ruisonderdrukking doet meer dan goed zijn werk. Met een simpele druk op de knop voel je meteen achtergrondgeluiden verdwijnen. Niets komt tussen jou en je muziek, wat garant staat voor een zuivere en intense audiobeleving. De WH-XB910N haalt misschien nog net niet het ruisonderdrukkingsniveau van de Sony WH-1000XM4, maar dat zou ook wel straf geweest zijn.

Adaptieve & 360°-audio

De Sony Headphones Connect-app installeren op je smartphone is een must wanneer je een WH-XB910N aankoopt. Bepaalde functies kan je immers enkel maar via de applicatie instellen. Het is zeker de moeite om hier eens door te wandelen. Te beginnen met de adaptieve audiofunctie. Wanneer je deze inschakelt, zal de hoofdtelefoon een analyse maken van je omgeving. Op basis daarvan zal de hoofdtelefoon autonoom de optimale mix van audio-instellingen. Op den duur kan de hoofdtelefoon ook de locaties waar je vaak komt zoals je slaapkamer herkennen en een instellingenpakketje maken voor die ruimte, die je uiteraard via de app altijd nog zelf kan corrigeren.

Zeker de moeite waard om ook eens te proberen is de 360 Reality Audio-modus. Met deze instelling past de hoofdtelefoon zich niet aan aan de omgeving, maar aan jouw oren. Daarvoor moet je eerst een ooranalyse laten uitvoeren. Je maakt een foto van je beide oren, wat al een hele belevenis op zichzelf is en we raden aan dit ergens te doen waar niemand je bezig ziet. Vervolgens moet je die analyse naar je vaste muziekapp versturen. Helaas wordt dit nog maar door een beperkt aantal apps ondersteunt, en daar zitten Spotify of Apple Music niet bij. Gebruik je Deezer of Tidal, dan raden we je zeker aan dit eens uit te proberen.

Via de app kan je nog andere handige extraatjes ontdekken zoals DSEE-audio, de optie om je hoofdtelefoon met twee apparaten tegelijk te verbinden en de hoofdtelefoon automatisch uitschakelen na 15 minuten activiteit. Ergens zou je willen dat deze instellingen automatisch aan staan, maar het biedt je als gebruiker wel heel veel controle hoe je de hoofdtelefoon wilt gebruiken. Daar staat wel tegenover dat de Sony Hoofdtelefoon-app je overlaadt met notificaties en het uitreiken van beloningen voor het gebruiken van een hoofdtelefoon is voor ons ook wat van het goede teveel.

Heel de dag door luisterplezier

Het wel of niet inschakelen van bepaalde instellingen zal natuurlijk de batterijduur van je hoofdtelefoon beïnvloeden. Bij ‘normaal gebruik’ ben je ongeveer verzekerd van 30 uur batterijduur, wat op hetzelfde niveau als de premium WH-1000XM4 zit. Uit onze tests lijkt dat ook ongeveer te kloppen.

Sony WH-XB910N: de moeite waard?

Sony bewijst met de WH-XB910N dat je niet altijd de volle mep moet betalen voor een hoogstaande audiobeleving. Voor ongeveer de helft van de prijs heb je met dit model een hoofdtelefoon die alles kan. Welk nummer je ook afspeelt, het zal zuiver en krachtig in je oren klinken. Voldoen de basisinstellingen niet, dan kan je die in de begeleidende app nog wat opkrikken. Zo kan je altijd en overal in de optimale omstandigheden van je favoriete muziek genieten.


Gerelateerde artikelen

De 4 beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking in 2022

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zijn aan een opmars bezig. Waar ze vroeger in de eerste plaats voor stilte moesten zorgen, scheert de geluidskwaliteit tegenwoordig ook hoge toppen. Wij spitsten de oren om jou van dienst te zijn bij je keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here