Reviews

HP Spectre x360 13 (2021) review: behoud wat goed is 

hp spectre x360 13
Voordelen
Compact en flexibel ontwerp
Geweldig beeld & audio
Licht toetsenbord
Windows 11-ready
Uitstekende batterijduur
Nadelen
Minder goed als tablet
Wordt luidrchtig bij zwaardere taken
Weinig vernieuwing
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met deze upgrade van de Spectre x360 13 voegt HP een extra vleugje zout en peper toe aan het succesrecept.

De HP Spectre x360 13 hebben we al enkele keren aan een test onderworpen en telkens gaven we de laptop een goede score. HP heeft de gewoonte om zijn laptopreeksen om de zoveel tijd eens van een opfrissing te voorzien om te blijven voldoen aan technische vereisten. Zo geschiedde in 2021 ook voor de Spectre x360-reeks.  

Het 13” en 15”-model kregen een technische upgrade, maar er werden ook een gloednieuwe 14”-laptop met 3:2-beeldverhouding en een 16”-model toegevoegd aan de productlijn, al is de 16”-versie nog niet beschikbaar in België en Nederland. Wij namen de vernieuwde Spectre x360 13 nog eens op de proef en leerden dat een oude vos zijn streken niet snel verleert. 

HP Spectre x360 13 (2021): wat vinden we ervan? 

Herkenbaar uiterlijk 

Aan het uiterlijk van de Spectre x360 13 heeft HP alvast niet te veel veranderd. Dat hoefde ook niet, want de 2019-versie wist ons te bekoren met zijn luxueuze en compacte design. De koperen kleur van de scharnieren bleef behouden, alsook de afgeronde hoeken. Die hoeken hebben ook een functie, want ze herbergen de aan/uit-knop en een usb-c-poort. Ook de webcamslider springt uit het oog. Ondanks het kleine formaat van de laptop is het toetsenbord en het touchpad groot genoeg en zijn ze aangenaam in gebruik. 

Toch hadden we graag enkele kleine wijzigingen gezien aan het ontwerp. Zo is de plaatsing van de aan/uit-knop toch bizar te noemen. We hadden vooral meer aansluitingspoorten willen zien. Met twee usb-c poorten en één klassieke usb-a zijn de opties beperkt, zeker wanneer je oplader al in één van de poorten insteekt. Al is het wel mooi om te zien dat er anno 2022 nog plaats is voor de usb-a, die door veel fabrikanten al uitgerangeerd is. 

hp spectre x360 13 rug

Oogstrelend canvas 

Één van de sterkste punten van de HP Spectre x360 13 is ongetwijfeld het display. Zoals de naam doet vermoeden is het display 13” groot (13,3” om precies te zijn). Daarmee heb je niet heel veel schermruimte, maar de laptop weet die wel te benutten door geen ruimte te verspelen aan de schermranden. De kwaliteit van het beeld is subliem. Het OLED-display met True Black HDR staat garant voor levendige beelden. Is het kleurschema nog niet helemaal naar je zin, kan je in het HP Display-controlepanel kiezen tussen drie geprogrammeerde kleurkalibraties. Het scherm heeft ook anti-reflecterende technologie zodat het contrast in alle omstandigheden goed blijft. Je kan je dus gerust buitenzetten om te genieten van de lentezon. 

De HP Spectre x360 zijn convertibles dus je kan het scherm ook 180° kantelen om hem als tablet te gebruiken. De scharnieren plooien zeer soepel en ogen stevig om meerdere plooicycli aan te kunnen. Het 13”-formaat werkt wel goed als tablet, maar de touchbediening liet het bij momenten wel afweten en het had fijn geweest moest HP een stylus hebben meegeleverd. Zoals veel 2-in-1 laptops blinkt de Spectre x360 meer uit als laptop dan als tablet.  

hp spectre x360 13 tabletmodus
Laptop of tablet? Dat kies je zelf.

Verbeterde prestaties en batterij 

Tot nu toe hebben we nog niet veel nieuwigheden gemerkt in de 2021-versie van de Spectre x360 13. De grootste vernieuwingen moeten we dan ook onder de motorkap gaan zoeken. Daar werden de processoren geüpgraded naar de 11e Gen Intel Core, wat op het moment dat deze laptop verscheen de nieuwste processorgeneratie was. Die upgrade was nodig voor betere prestaties en om de laptop te laten voldoen aan de systeemvereisten voor Windows 11. Een criteria waar fabrikanten nu rekening mee dienen te houden.  

Ons testmodel had meer bepaald een i5-processor. Een krachtigere en snelle processor voor doordeweekse taken, en ook foto- en videobewerking mede dankzij het geweldige display ook nog moeiteloos lukken. Maar het werkgeheugen is met 8GB RAM eerder beperkt. De laptop laat zijn grenzen duidelijk merken en zal bij taken die veel van de grafische kaart vergen dan ook een luid geluid beginnen produceren. Gamen is dus zeker niet aan te raden op deze laptop, daarvoor is de grafische kaart niet sterk genoeg. De laptop is krachtiger geworden, maar kent wel zijn limieten.  

Naast algemene prestaties heeft HP ook de batterijduur wat opgetrokken. De vorige versie van de Spectre x360 13 hield het toch wel een goede tien uur uit op de geadverteerde 15 uur. Nu claimt HP dat de batterij het 22 uur kan volhouden. Ook dat is weer een beetje overdreven, maar als je je laptop ‘s nachts zou opladen kan je wel verder tot je weer gaat slapen. Wat voor een kleinere laptop zoals de Spectre x360 13 zeer goed is. 

HP Spectre x360 13 (2021) verdict: is de nieuwe versie beter? 

Hier kunnen we zeker ‘ja’ op antwoorden. HP Spectre x360 13 was al een goede laptop, die nu nog een stukje beter geworden is door de verbeterde processor en batterij. De laptop is compact, flexibel maar toch krachtig genoeg om iets zwaardere taken aan te kunnen. Maar we missen toch de vernieuwing die we in andere Spectre-laptops wel terugvinden. Het 14”-model oogt moderner met de 3:2-beeldverhouding en biedt voor slechts 200 euro ook betere prestaties. De troef van het 13”-model is dan ook vooral de combinatie van compactheid en werkkracht.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business