Reviews

Cub Cadet XR5 (1000) review: een mooi gazon?

Cub Cadet XR5 1000 review
Voordelen
Maait goed, hoogte apart in te stellen
Randmaaien gaat vlot
Voldoende prestaties voor putten en heuvels
Nadelen
Geen WiFi, wel bluetooth
Kabel goed inwerken in het gazon
Aanbevolen prijs: €1479
Waar te koop?

Cub Cadet XR5 1000 - Robotmaaier - Robomow - 1000m2 - Randmaaifunctie

Totaalscore 8
Cub Cadet is voor velen waarschijnlijk een onbekend merk. Met deze review willen we je doen kennismaken met de Cub Cadet XR5, het kleinste model.

Robotmaaiers, je vindt ze in alle geuren, kleuren en groottes. Vooral ook in verschillende prijsklasses. De markt lijkt op het eerste zicht misschien verzadigd, maar al snel kom je altijd bij dezelfde merken uit. Husqvarna, Worx, Stihl, Robomow en ga zo maar door. Ken jij de Cub Cadet XR5 al? In alle eerlijkheid achten we de kans vrij klein, Cub Cadet is geen bijzonder gekend merk maar hoeft daarom niet onder te doen aan de populaire merken. TechPulse ging aan de slag met deze nieuwe robotmaaier en kwam tot enkele interessante conclusies.

Cub Cadet XR5: specificaties

Om een goed beeld te krijgen van het model waarmee wij aan de slag zijn gegaan geven we graag eerst alle specificaties mee. Wij kregen de XR5 1000, dat wil zeggen dat deze robotmaaier tot 1000m2 gaat, er bestaat ook een model tot 500m2 en je kan tot maximum 4000m2 gaan.

  • Oppervlakte: 1000m2
  • Maaibreedte: 21cm
  • Maaihoogte: 20-100mm (heel gemakkelijk in te stellen)
  • Maximale helling: 45% of 24 graden
  • Gemiddelde maaitijd: 50 minuten
  • Extra: ingebouwde anti-diefstal, maaischema en kan de draad volgen
  • Prijs: Ongeveer 1500 euro

Het design

De meeste robotmaaiers lijken heel erg op elkaar. Ze hebben twee grotere wielen met achterwielaandrijving waarmee ze genoeg kracht kunnen zetten om zich door je gazon te begeven in combinatie met een kleiner wiel aan de voorkant dat meestal bijna niet zichtbaar is. De meest opvallende manier om zich te onderscheiden is door de kleuren van het merk te gaan gebruiken. Daarin heeft de Cub Cadet XR5 een semisubtiel design vinden we, met de geel-zwarte kleuren oogt de XR5 opvallend maar schreeuwt hij ook niet om aandacht. Toch lijkt het alsof deze robotmaaier in vergelijking met andere modellen groot overkomt.

Aan de achterzijde, vlak voor het – verborgen – display, zit een grote rode STOP-knop. Daarmee kan je de robotmaaier in gevaarlijke situaties direct stopzetten en eventueel opheffen. De rode knop valt genoeg op en dat hoort ook. Vlak daar achter kan je een klepje omhoogdoen, daar zit dan het display verborgen waarmee je de Cub Cadet XR5 helemaal mee kan bedienen. Zoals vermeld in de specificaties heeft de XR5 ook een anti-diefstalsysteem. Je kan je robotmaaier dus zo instellen met een pincode dat de dief er uiteindelijk niets mee kan doen.

Cub Cadet XR5 review

De installatie

Net zoals bij de meeste andere robotmaaiers heeft ook de XR5 die lange kabel nodig om de weg te weten in je tuin. De installatie ging redelijk vlot, Cub Cadet bezorgt je duidelijke instructies in de doos waarmee je verder kan. Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat de vorm van jouw tuin is. Staan er bijvoorbeeld veel obstakels in je gazon of is je gazon in twee delen? Het instructieboekje bezorgt je heel wat verschillende situaties waardoor je zelf niet te veel moet nadenken. Nadat je de kabel hebt aangelegd en de Cub Cadet XR5 in het stopcontact hebt gestoken, kan je overgaan tot de installatie van de robotmaaier zelf. Het display waarover we het eerder al hadden reageert heel responsief, het is een touch display maar je kan ook de voorziene knoppen gebruiken.

Via dit LCD-display – dat 4,3 inch groot is – (en later ook in de app) kan je bijvoorbeeld de maaihoogte instellen, het schema wanneer je Cub Cadet mag rondrijden en eventueel het antidiefstalsysteem. Een klein minpuntje hierbij is het feit dat je de robotmaaier niet kan verbinden op je WiFi-netwerk. Dat betekent dat je de bijhorende mobiele app gebruikt via bluetooth en je alleen acties kan uitvoeren wanneer je in de dichte omgeving van je robotmaaier bent.

Cub Cadet XR5 review

Een strak gazon

De Cub Cadet heeft heel wat overeenkomsten met de Robomow RK-serie en heeft ook dezelfde randmaaifunctie. Dat wil zeggen dat deze XR5 zijn maaimessen buiten het spoor kan zetten zodanig dat hij ook gemakkelijk randen en kanten meeneemt. In de praktijk werkt dat systeem erg goed en moet je bijna niet zelf bijwerken. In de droge zomermaanden zetten we onze gazon liever niet te kort, dat kunnen we heel gemakkelijk instellen bij deze XR5, bovendien hebben we liever dat hij in de voormiddag en ’s avonds/‘s nachts in de week het gras afdoet, zo loop je nooit in de weg en heb je wel altijd een proper gazon. Vooraleer je aan de installatie van de robotmaaier begint raden we je wel aan om je gazon nog één keer zelf af te rijden. Het kan ook zonder maar dan moet je er rekening mee houden dat de XR5 er langer over zal doen vooraleer je gazon helemaal af is.

Cub Cadet XR5
Als je dichtbij staat kan je de XR5 ook aansturen vanuit de mobiele app.

Is deze robotmaaier iets voor jou?

Als je geen eenvoudige tuin hebt kan de Cub Cadet XR5 best wel iets voor jou zijn. De robotmaaier is in staat om in heel wat verschillende situaties te worden ingezet. Van 500 tot 4000m2, de XR5 kan het allemaal. De batterij groeit natuurlijk mee dus in verhouding zal de robotmaaier het lang genoeg volhouden. In principe hoef je je gras bijna niet meer zelf af te doen omdat de XR5 de kanten heel goed kan maaien. Lig je in de tuinstoel terwijl de XR5 je gazon afdoet? Dan kan je hem gemakkelijk beheren en volgen in de mobiele app. Jammer genoeg is er geen optie om hem via WiFi te verbinden maar dat is voor de meeste mensen niet doorslaggevend. Stel je favoriete maaischema in en je moet er in principe bijna niet meer naar omkijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business