Reviews

Review Robomow RK1000: nee, ik rijd het nooit meer af

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Stevig en weersbestendig
Hapert nooit
Kan lang werken
Nadelen
Touchscreen niet altijd even responsief
Afdekklepje van basisstation kan beter
Aanbevolen prijs: €1.299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Vorige maand las je in onze koopgids wat een robotmaaier zoal kan en welk voordeel je ermee doet. De voorbije weken gingen we uitgebreid aan de slag met de Robomow RK1000, een stevige rakker met een gezonde eetlust.

De RK1000 is geen basismodel, want zoals uit de naam blijkt, kan hij gazons trimmen tot een oppervlakte van wel 1000 m². Robomow komt zo tegemoet aan eigenaars van een ruimere tuin die hun klassieke grasmaaier met de nodige tegenzin op gang trekken. De Robomow RK1000 installeren gaat ook voor leken bijzonder vlot. De signaaldraad hoef je ook niet in te graven: het volstaat om hem mooi vlak op de bodem te verzekeren met de meegeleverde plastic pinnen. Voordat je de kabel legt, raadt de handleiding je aan om eerst een (mentaal) plannetje uit te tekenen. Eigenlijk komt het gewoon op het volgende neer: ga in tegenwijzerzin te werk en gebruik de meegeleverde meetlat ‘RoboRuler’ om de afstand tot de rand uit te zetten. Die kan variëren naargelang de afscheiding op gelijk niveau ligt of je gras aan een goot of bloemperk grenst. De handleiding geeft dat ook netjes aan, al deden we persoonlijk liever een beroep op het officiële YouTube-kanaal om sneller aan de slag te kunnen. Dankzij de heldere uitleg kan je eigenlijk weinig fout doen. Je moet er alleen op letten dat het basisstation die oriëntatie in tegenwijzerzin volgt. Tot slot bevestig je de twee uiteindes van de kabel aan de A- en B-plugjes van het basisstation en de Robomow kan beginnen maaien.

Gebruiksvriendelijk

De RK1000 programmeren is heel eenvoudig dankzij het overzichtelijke menuscherm. Het komt er gewoon op neer een maaischema aan te maken. Daarbij duid je de dagen aan waarop er gemaaid moet worden en tussen welke tijdstippen. We appreciëren dat Robomow duidelijk de nodige moeite gedaan heeft om de bediening zo eenvoudig mogelijk te maken. Om de maaihoogte te wijzigen moet je niet diep gaan graven in de instellingen. Onder het bedieningspaneel zit gewoon een grote fysieke draaiknop waarmee je het maainiveau on-the-fly kan instellen. Zo zien we het graag. Als we echt willen muggenziften kunnen we vermelden dat je best hard op het touchscreen moet drukken, maar dat is evenzeer een kwestie van wennen. De verbeterde Robomow 3.0-app biedt dezelfde functies als het ingebouwde menu. Wie echt zijn zetel niet uit wil om zijn grasetende vriend aan te sturen, kan zelfs stemcommando’s geven aan Amazon-assistent Alexa, mocht je er zo eentje in huis hebben. Staat alles goed, dan kan je de Robomow RK1000 eerst alle kanten laten maaien (dat doet hij overigens zeer netjes), of je laat hem willekeurig zijn gang gaan. In één passage kan de RK1000 gras tot 60 mm hoog aan, in een spoor van 21 cm breed. Voor wie zijn gazon lekker kort houdt, is een maainiveau tot 15 mm vanaf de grond mogelijk.

Door weer en wind

Ook al is het geen weer om een hond door te jagen: de Robomow RK1000 trekt zich daar niets van aan. Dankzij de tractor-achtige wielen (met grote inkepingen voor goede grip), konden we de maaier nooit op tractieproblemen betrappen. Hij neemt moeiteloos hellingen tot 45 procent. Ook op hobbelige gazons met hier en daar losliggende aarde, trekt de RK1000 perfect zijn streng. Er komt daarbij best wat losliggende gras en aarde aan de wielen te hangen, al had dat in onze testperiode helemaal geen effect op de rijprestaties. De elektromotoren die de achterwielen aandrijven hebben dus genoeg reserve in petto. Ook het basisstation is bestand tegen guur weer, al hebben we nog een puntje van kritiek: de klep die de aansluitingen van de bedrading bedekt is van dunner plastic en sluit niet naadloos af. We durven te betwijfelen of er water naar binnen kan sijpelen, maar tijdens onze test hebben we wat dat betreft geen problemen ervaren.

Onderhoudsvriendelijk

De Robomow werkt overigens met een zelfreinigend systeem. De wielen kan je gemakkelijk zelf vrijmaken, mocht je dat nodig vinden. Het maaimechanisme had ook bij de laagste maaistand geen last van aankoekend gras of aarde. Robomow levert overigens een set reservemesjes mee die je eenvoudig kan wisselen. De fabrikant voorziet zelfs basisgereedschap. Ook wanneer je de draad op een bepaald punt per ongeluk zou doorsnijden (de maaier zelf doet dat in geen geval als de draad mooi vlak ligt), hoef je je weinig zorgen te maken. De draad van voor af aan installeren hoeft helemaal niet. Dankzij de meegeleverde verbindingsstukjes kan je de twee uiteindes strippen en weer aan elkaar verbinden. De RK1000 is aan de bodem omringd door een stootrand. De elektronica zal weerstand detecteren, zodat de robot niet over voorwerpen zal rijden die je in het gras hebt laten liggen. Obstakels zoals boompjes of de paal van een droogmolen hoef je niet af te bakenen met signaaldraad. Botsdetectie zorgt ervoor dat de RK1000 achteruit rijdt en andere oorden opzoekt. De fabrikant claimt een maaitijd van 50 tot 60 minuten, waarna hij telkens 60 tot 120 minuten moet opladen. In onze ervaring kwam de robot een uur bijladen nadat hij voor diezelfde duur arbeid had verricht.

Daarmee komt Robomow zijn beloftes dus helemaal na. Zo zien we het graag. De Robomow RK1000 is een prima toestel om wie over een robotmaaier twijfelt helemaal over de streep te trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business