Reviews

Oppo Watch Free review: klein, maar fijn

Voordelen
Betaalbaar
Lange batterijduur
AMOLED-scherm
Nadelen
Beperkte functionaliteiten als smartwatch
Geen drukknop
Aanbevolen prijs: €99
De Oppo Watch Free zit tussen een smartwatch en activity tracker, maar weet beide zaken zeer goed te combineren in een zeer betaalbaar toestel.

Smartphonefabrikant Oppo heeft het al een tijdje in de smiezen dat er een stevige markt bestaat voor smartwatches en activity trackers. Zij zijn inmiddels al eventjes op die kar gesprongen met de Oppo Band en Oppo Watch. Nu komt daar ook de Oppo Watch Free bij. Deze smartwatch weet ondanks zijn beperkte grootte toch wel leuke resultaten neer te zetten.

Oppo Watch Free: specificaties

  • Afmetingen: 46mm x 29,7mm x 10,6mm
  • Display: 1,64 inch AMOLED
  • Resolutie: 280 x 456
  • Sensoren: gyroscoop, optische hartslagsensor en zuurstofmeter, lichtsensor
  • Connectiviteit: Bluetooth 5
  • Opladen: 5V
  • Waterbestendig: 5 ATM

Ontwerp

Als het op het design van de smartwatch aankomt, dan valt je meteen zijn slanke en elegante bouw op. Het balkvormige 1,64 AMOLED-scherm doet je hier mogelijk vermoeden dat je een Fitbit in handen hebt. Met zijn resolutie van 280 x 456 pixels ziet het krasbestendige scherm er haarscherp uit waardoor je nooit problemen zal hebben om de inhoud van het scherm af te lezen. Er is geen always-on-functie, maar dit zou ongetwijfeld een grote hap uit een batterijduur nemen, dus missen we ook niet.

Credit: Oppo

De siliconen band komt met een getextureerde afwerking, waardoor deze iets verfijnder aanvoelt. Vanwege de pasvorm kan je de smartwatch uren aan jouw pols houden zonder dat dit vervelend aanvoelt. De Oppo Watch Free is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: een volledig zwarte smartwatch en eentje met een beige band en gouden behuizing.

Aan de achterzijde van het toestel vind je de hartslag- en bloedzuurstofsensor, samen met de magnetische oplaadpoort. Er zijn geen knoppen aanwezig, waardoor alles uniform en mooi afgewerkt voelt, maar op vlak van functionaliteit voelde dat occasioneel toch aan als een gemis.

De Oppo Watch Free is voor het grootste deel vervaardigd uit plastic, met zijn metaalkleurige behuizing en siliconen bandje. Echter heel goedkoop of plastic voelt hij zelden aan. Zeker als je mee in rekening houdt dat de smartwatch voor slechts 99 euro over de toonbank gaat, dan besef je al snel dat je een zeer afgewerkt en mooi uitziend toestel om je pols hebt zitten.

Credit: Oppo

Functies

Bij het bekijken van de functies op de Oppo Watch Free valt je op dat het toestel iets meer weg heeft van een uit de kluiten gewassen fitness tracker dan een volwaardige smartwatch. En dat is dan ook de moeilijke zone waarin het toestel zich bevindt. De iets meer geavanceerde smartwatch-functies, zoals de opties om gespecialiseerde apps te downloaden, of bijvoorbeeld het sturen van berichten, ontbreken. Je krijgt enkel de verwachte functies, zoals het besturen van jouw muziek, opnemen van telefoontjes of lezen van notificaties, samen met een grote waaier aan sportactiviteiten, en het is dan ook dit laatste waar Oppo Watch Free in uitblinkt.

Credit: Oppo

Als het op fitness tracking aankomt, dan kunnen we wel stellen dat de Oppo Watch Free aardig wat functionaliteiten in huis heeft. Er zijn meer dan 100 verschillende sportmodi waaruit je kan kiezen, waaronder wandelen, lopen, fietsen, klimmen en verschillende soorten yoga. Dankzij de 5ATM waterdichtheid kan je de smartwatch meenemen om te zwemmen, maar diep duiken raden we af.

Daarnaast zijn er ook een hartslagmeter en bloedzuurstofsensor aanwezig voor bijkomende informatie. Deze sensoren gaven doorgaans zeer accurate cijfers weer, al kregen we heel af en toe wel eens een uitschieter te zien, al zal je dit wel snel merken. Er is geen GPS-tracker aanwezig, maar voor 99 euro mag dat niemand verbazen. Er is ook een functie die je op tijd en stond zal melden dat je al een tijdje stil hebt gezeten, wat ook altijd welkom is als je vaak stilzit.

Credit: Oppo

Ook de slaaptracker van de Oppo Watch Free wist ons aangenaam te verrassen. Een van de minpunten is wel dat je steeds jouw smartphone in de buurt moet hebben liggen als je gaat slapen. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van jouw microfoon om jouw mogelijk gesnurk te meten, omdat er geen in de smartwatch zit. De resultaten waren altijd nauwkeurig en duidelijk, waardoor het een van de betere is die we, zeker binnen deze prijsklasse, hebben mogen testen.

Prestaties

De smartwatch is voorzien van een eigen besturingssysteem van Oppo, waardoor hij steeds snel en responsief aanvoelt. Heel af en toe kan hij wat trager aanvoelen bij bepaalde taken, maar enorm storend zal het ook niet zijn. De basisapps die de fabrikant meelevert, zijn niet enorm indrukwekkend te noemen, zowel qua functies als vormgeving, maar ze doen wat ze moeten doen, en dat zonder iets van problemen. Het besturen van het scherm doe je met het vegen naar opzij, en naar boven of onder. Soms kan dit wat verwarrend zijn, omdat je occasioneel lang moet zitten vegen om terug op het startmenu uit te komen. Daarvoor zou een aanwezigheid van een drukknop, of het knijpen in de kanten, ideaal zijn geweest.

Voor het instellen van de verbinding met jouw smartphone maak je gebruik van de HeyTap Health-app van Oppo. Daarnaast krijg je daar ook een goed overzicht over jouw sport- en slaapgegevens, samen met de optie om bepaalde functionaliteiten te beheren, zoals het downloaden van nieuwe wijzerplaten of synchroniseren van meldingen. Deze applicatie is licht en intuïtief, waardoor je weinig moeite zal hebben met alles. Je kan alles ook koppelen met Google Health of Apple Health voor een beter overzicht.

Credit: Oppo

Op vlak van batterij houdt de Oppo Watch Free het wel eventjes uit. De 230mAh batterij zou het volgens de fabrikant zo’n 14 dagen uithouden, wat wel kan kloppen als je jouw gebruik zo minimaal mogelijk houdt. Zodra je jouw gebruik omhoog krikt, zal je al snel merken dat dit aanzienlijk daalt. Als je elke dag een half uurtje sporten rekent, dan wordt dit al snel 9 dagen. Indien je daar dan ook nog eens elke nacht jouw slaap mee opvolgt, dan is het nog minder.

De smartwatch komt met een eigen lader die zich magnetisch aan de achterzijde van jouw toestel klikt. Deze is aan de andere kant voorzien van een USB-A-verbinding en kan je dus ongeveer overal op vastmaken. Voor een volledige laadbeurt mag je zo’n uur tot anderhalf uur rekenen.

Verdict

De Oppo Watch Free is een mooi uitziende smartwatch die in een grijze zone tussen simpele smartwatch en zeer functionele fitness tracker zit. Je krijgt alle basisfunctionaliteiten die je van een smartwatch verwacht, zoals notificaties, het beantwoorden van oproepen en muziek-controls, maar de focus lijkt toch eerder te liggen op het sportieve aspect van het toestel. Op deze beide vlakken lijkt het toestel echter wel uit te blinken, waardoor het ook niet zozeer uitmaakt wat het juist is. Daar gooien we dan ook nog eens het prijskaartje van 99 euro bij, waardoor het al snel een zeer aantrekkelijk toestel wordt. Zoek je een zeer functionele smartwatch of veel nauwkeurigere fitness tracker, dan is dit niet jouw ding. Is een stevig minimum aan functionaliteiten van beide werelden genoeg? Dan kan je hier weinig verkeerd mee doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business