Reviews

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: de beste Wear OS-smartwatch van het moment

Voordelen
Flinke batterijduur
Sterke behuizing en scherm
Veel apps dankzij Wear OS
Nadelen
Opvallend en soms oncomfortabel groot
Bepaalde functies enkel voor Galaxy-smartphones
Prijzig
Aanbevolen prijs: €469
Waar te koop?

Samsung Galaxy Watch5 Pro - Smartwatch - 45 mm - Black

Totaalscore 8
De Samsung Galaxy Watch 5 Pro is de beste Wear OS-smartwatch die je momenteel kan vinden met een enorm brede waaier aan functies en bijhorende batterijduur.

Als we even stilstaan bij de smartwatch-markt, dan zien we dat het aanbod aan topklasse toestellen misschien wat beperkt is, of toch dat het vaak dezelfde spelers aan de top zijn. Apple vecht samen met Samsung om de dominantie, maar weet met zijn uniforme systemen op de Apple Watch toch wat meer mensen te bekoren. Samsung komt echter elk jaar met elke nieuwe iteratie van zijn Galaxy Watch een stapje dichter, en ook dit jaar levert het een opvallende smartwatch die zijn plaats aan de top verdient.

Samsung Galaxy Watch5: specificaties

  • Afmetingen: 45,4 mm x 45,4 mm x 10,5 mm; 46,5g
  • Display: 1,4” AMOLED
  • Resolutie: 450 x 450 pixels
  • Sensoren:  9-assige IMU-sensor (versnellingssensor, gyroscoopsensor, geomagnetische sensor), optische hartslagsensor
  • Connectiviteit: GPS, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 2,4 + 5GHz
  • Opladen: 5V
  • Waterbestendig: 5 ATM
  • Software: Wear OS

Ontwerp

Zodra je de Galaxy Watch 5 Pro in je handen krijgt, valt je meteen op dat het een joekel van een smartwatch is. De behuizing is wat aan de dikke kant en dat vertaalt zich ook in een stevig gewicht om jouw pols. Het toestel komt in slechts één maat, zijnde 45mm. Naast de titanium behuizing en het saffierglas van het scherm weet je wel dankzij deze opvallende grootte dat je een stevig en duurzaam toestel in handen hebt. Samsung investeerde met deze smartwatch in een mooie batterijduur, wat dan ook meteen de verklaring is voor de dikte van het horloge. Heb je nogal stevige polsen, dan valt het allemaal nog wel mee. Anders zal het jou en anderen meteen opvallen dat je met een smartwatch rondloopt. Je went doorgaans ook wel snel aan het gewicht, maar tijdens het slapen bestaat de kans wel dat dit wat vervelend aan kan voelen.

Credit: Samsung

Het 1,4 inch OLED-scherm van de smartwatch is helder, levendig en perfect leesbaar in ongeveer elke omstandigheid. Aan de rechterzijde van het toestel heb je twee verschillende drukknoppen om je functies mee te bedienen. Aan de onderkant kan je alle sensoren terugvinden. De Galaxy Watch 5 Pro is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen, zijnde Gray Titanium en Black Titanium. Beide uitvoeringen zien er elegant uit, en dankzij de D-Buckle aan het bandje kan je het horloge in een wip om je pols krijgen. Het instellen van de eerste maat kan wat prutsen zijn, maar na één keer zit hij normaal vast voor altijd.

Fans van de reeks zullen een opvallende afwezig opmerken, zijnde de roterende bezel rond het scherm. Echter volledig weg is deze niet. Het scherm ligt een beetje dieper in de behuizing, met een drukgevoelige rand tussen het glas en het titanium. Door hier met je vinger op te bewegen kan je ook met de inhoud op je scherm interageren of snel tussen menu’s heen scrollen. Dit kan soms wat te gevoelig zijn, of soms net niet, waardoor het niet altijd even goed werkt en dus wat oefening en soms een druppeltje geduld vraagt.

Functies

De Galaxy Watch 5 Pro profileert zich als premium smartwatch en komt met een waaier aan verschillende gezondheids- en sportfunctionaliteiten. Om te beginnen krijg je toegang tot een breed scala aan sporten die je kan tracken. Bij het uitvoeren van bepaalde sporten, zoals wandelen, joggen en fietsen, zal de smartwatch dit automatisch herkennen en jouw activiteiten tracken. Er is tevens een GPS aan boord die jou volgt en begeleidt naar waar je maar wilt. Daarnaast heb je ook de optie om GPX-bestanden toe te voegen voor bij het sporten, zodat je jouw eigen fietstochtjes kan inladen en volgen. Die kan je inladen via Google Maps of een dienst van een derde partij, zoals Strava. Echt vlot ging dit inladen niet, maar we verwachten hier ooit wel de nodige verbeteringen in te zien. Dankzij de TrackBack-functie kan je ook de reeds afgelegde route omdraaien, zodat je zo terug thuis raakt. De stevige behuizing zorgt ervoor dat je je tijdens het sporten doorgaans niet teveel zorgen moet maken dat je iets van krassen op de smartwatch krijgt.

Credit: Samsung

De Watch 5 Pro biedt je daarnaast ook gezondheidsfuncties, zoals onder meer een stappenteller. Het paradepaardje is echter de 3-in1 BioActive sensor. Hiermee kan je jouw hartslag, bloedzuurstofwaardes en lichaamssamenstelling steeds opvolgen. Tijdens zowel rustmomenten als het sporten bleken deze zeer accuraat, wat we van een premium toestel zoals deze smartwatch wel mogen verwachten. Onderaan de behuizing kan je nog een bijkomende sensor vinden, namelijk eentje die de temperatuur van jouw huid meet. Deze is echter momenteel nog niet actief, wat een gemiste kans is. Samsung zegt echter volop aan de software te werken, dus eigenaars van de Watch 5 Pro mogen zich binnenkort aan een extra snufje verwachten middels een update.

De slaaptracker van de Watch-serie krijgt met deze nieuwe iteratie ook een mooie upgrade. Er wordt wat meer data verzameld, en je krijgt een eigen profiel opgesteld waarmee je kan werken. Mochten er zich problemen voordoen in jouw slaapstatistieken, dan zal de software je hier op wijzen en enkele stappen voorstellen waarmee je aan de slag kan. Ook de interface is volledig vernieuwd en veel gebruiksvriendelijker geworden.

Software

De Samsung Galaxy Watch 5 Pro krijgt als besturingssysteem Wear OS 3, ondersteund door Samsung. Vooral dit laatste deel is belangrijk. Je kan dus aan de slag met het standaard Wear OS dat je ook op andere smartwatches kan terugvinden, maar hier is het voorzien van een extra laag van Samsung. Dat vertaalt zich dan in bijvoorbeeld eigen applicaties van de fabrikant en een betere samenwerking met andere Samsung-toestellen. Wil je deze smartwatch koppelen met een iPhone? Vergeet dat dan al maar.

Wear OS werkt op dit toestel als een trein. We ondervonden nooit problemen met de snelheid en responsiviteit en je krijgt toegang tot een boel bijkomende applicaties, waaronder Google Maps, Google Wallet, Google Fit en meer, waardoor het voor Android-gebruikers meteen een zeer toegankelijke smartwatch wordt.

Credit: Samsung

Samsung koos bij het uitbrengen van de Watch 5 Pro echter voor een Samsung-gerichte aanpak. Werk je met een Samsung-smartphone die je koppelt met de smartwatch? Dan kan je met Samsung Health aan de slag op jouw mobiel. Deze app laat je werken met de instellingen van de Watch 5 Pro en verzamelt alle informatie van het toestel en biedt je jouw sportprestaties in leuke grafieken aan.

Beschik je echter over een andere Android-smartphone? Dan moet je het stellen met Galaxy Wearable. Hier kan je ook alle instellingen mee vormgeven, maar voor meer diepgaande informatie over jouw bloedzuurstofwaardes zal je toch met een Samsung-smartphone moeten koppelen.

Batterij

Zoals we reeds aanhaalden, komt de Galaxy Watch 5 Pro met een flinke batterij van 590mAh. Daarmee krijg je voldoende accusap om het volgens Samsung zo’n 80 uur lang uit te zingen. Uit onze eigen ervaringen bleek dat wat lager te liggen, zoals doorgaans het geval is, maar hoe dan ook waren we nog steeds onder de indruk van hoe lang het duurde alvorens we bij dit soort toestel opnieuw naar de lader moesten grijpen. Bij dagelijks gebruik en een sportsessie van 45 minuten om de twee dagen hield de Galaxy Watch 5 Pro het 60 uren uit. Bij wat minder intensief gebruik hielden we het tot 74 uur vol.

Ook het laden van de smartwatch gaat vrij vlot. Met de bijgeleverde draadloze lader ben je na 30 minuten op ongeveer 45 procent. Voor een volledige laadbeurt moet je zo’n 70 minuten rekenen.

Credit: Samsung

Verdict

De Samsung Galaxy Watch 5 Pro is de beste Android-smartwatch die je dit jaar waarschijnlijk te zien zal krijgen. De Samsung-versie van Wear OS laat alles lekker lopen en de aanwezige functionaliteiten zullen je een tijdje zoet houden. Doe daar de batterij bij die je dit horloge zo’n drie dagen lang aan jouw pols houdt, en zit met een winnende combinatie.

Op fysiek vlak moeten we wel stellen dat de smartwatch wat groot uitvalt. De afmetingen en het gewicht zullen ervoor zorgen dat de wearable niet bij iedereen even comfortabel zal zitten. Zeker tijdens het sporten kan dat voor de nodige problemen zorgen. Ook het verdwijnen van de fysieke roterende bezel zal sommige gebruikers tegen de borst stoten. Daarnaast krijgt de smartwatch ook een prijskaartje van 469 euro. Je haalt je een van de betere en sterkere wearables in huis, maar dit is niet zomaar geld dat iedereen opzij kan zetten.

Is dat allemaal geen probleem en wil je de meest premium Android smartwatch-ervaring die je momenteel kan vinden? Dan is de Galaxy Watch 5 Pro ongetwijfeld iets voor jou, zeker als je in het bezit bent van een Samsung Galaxy-smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business