MSI Summit E13 Flip review: design boven alles

MSI Summit E13 Flip
Voordelen
Stevige behuizing
Ontwerp oogt uniek
Batterijduur is ontzettend goed
Nadelen
Niet geschikt voor videobewerking
Prijs ligt (veel) te hoog
Aanbevolen prijs: €1.849
Waar te koop?

MSI Summit E13FlipEvo A12MT-014NL - 13.4 inch - 120Hz

Totaalscore 6
MSI probeert met zijn Summit-lijn de zakelijke markt te veroveren. Of dat ook gaat lukken met de Summit E13 Flip Evo als uithangbord? Het prijskaartje van 1.849 euro stelt alvast hoge verwachtingen voor de premiumlaptop.

MSI kennen we allemaal wel van hun gaminglaptops, monitors en desktops. Met de Stealth-serie waagde het merk al eens een poging om het kantoorlandschap te veroveren met zakelijk ogende laptops, die zich na werktijd durfden te ontpoppen tot krachtige gamingmachines.

Van de Summit-laptops hoef je zulke prestaties niet te verwachten en zien we eerder prestaties die passen bij ‘standaard’ laptops voor op het werk. Dat is ook exact waar de laptop thuishoort: op de werkvloer, en dan met name bij degenen die klanten bezoeken en met een mooi toestel gezien willen worden.

MSI Summit

Specificaties

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van de MSI Summit E13 Flip Evo (A12MT-014NL).

  • Scherm: 13,4-inch, 1.920 x 1.200 pixels (Full HD+), aanraakscherm met penondersteuning
  • Processor: Intel Core i7-1280P
  • Dedicated GPU: n.v.t.
  • RAM: 16 GB
  • Opslag: 1 TB (SSD)
  • Batterij: 70 Wh (opladen tot 65 watt via usb-c)

Prestigeproject

Het ontwerp van de Summit E13 Flip Evo past perfect tussen de zakelijke paradepaardjes van merken als HP. Dat merk wil nogal eens gebruikmaken van gouden en bruine accenten op zijn Spectre-serie. Het is misschien niet erg origineel, maar het oogt wat ons betreft wel uniek en het ontwerp valt ook meteen op als je hem voor het eerst uit je rugzak haalt. Wel vragen we ons af of het ontwerp niet té tijdsgebonden is. HP begon hier rond 2016 mee en een laptop die nu nog met dit ontwerp op de markt komt, kan wel wat oubollig ogen.

Maar goed, design is en blijft een persoonlijke kwestie. Minder persoonlijk is de bouwkwaliteit. Die is wat ons betreft dik in orde. Zowel het toetsenbord als het scherm vertonen bijna geen torsie als je ze probeert te buigen (ook bij het indrukken van het toetsenbord-frame). Wat misschien net iets beter had gemogen, is de afwerking van de randen aan de onderzijde. Die voelden op onze E13 net wat scherper dan gewenst, zeker als je nogal eens rondloopt met de laptop.

‘Golden Display Ratio’

MSI gaat op zijn productpagina prat op de term ‘Golden Display Ratio’. Concreet betekent het dat je een iets hoger scherm hebt, terwijl de breedte van het scherm gelijk blijft. Als je de laptop eenmaal in gebruik hebt, merk je niet eens meer dat het meerwaarde toevoegt, maar dat is wel degelijk het geval.

Wij lezen uiteraard nogal eens graag tekst en op zo’n hoger 16:10-scherm zie je nu eenmaal meer tekst in één oogopslag. Ook bij foto- en videobewerking komt die ruimte goed tot zijn recht, al is wel de vraag of het 13-inch-scherm daar niet net te klein voor is. Wat het lcd-paneel betreft, zijn we tevreden: de kleuren op het scherm ogen accuraat en zijn zeker niet oververzadigd.

Ook kom je voor regulier gebruik zeker geen helderheid tekort – zowel op kantoor, de bus en op café (met zonlicht langs achter) bleef het scherm goed afleesbaar. In scherp zomers zonlicht zou de helderheid wel net onvoldoende kunnen zijn. Hou daar rekening mee als je veel buiten zit met je laptop.

MSI Summit

Prijs-prestatieverhouding

Voor je op bestellen klikt zijn er nog andere aspecten die je aandacht verdienen, zoals de prestaties van de Summit E13 Evo. MSI levert de laptop van ruim 1.800 euro namelijk met een Intel Core i7-1280P. Die processor heeft 14 processorkernen, waarvan zes efficiëntie- en acht prestatiegerichte cores. Fotobewerking (in Photoshop), browsen, PowerPoints maken en andere alledaagse Windows-taken verlopen ontzettend vloeiend, maar het is op de momenten dat je meer vereist (zoals bij videobewerking), dat je begint te merken dat de laptop hiervoor te licht werd uitgerust.

De Spectre-laptops van HP tonen vaak dezelfde keerzijde van premium ontwerp: tegenvallende prestaties. MSI levert de Summit E13 Flip Evo in België ook niet met een dedicated GPU, waardoor we de laptop niet kunnen aanraden voor degenen die gewoon meer willen doen dan de basale taken die laptops van 1.000 euro ook kunnen uitvoeren.

Wel uniek aan deze laptop is zijn extreem lange batterijduur: met gemak ging de accu 10 uur mee. Vaak persten we er zelfs nog een tweetal uren extra uit. Let wel, de batterijduur die jij behaalt, hangt echt af van de taken die je ermee uitvoert. Bij fotobewerking daalt de accuduur rapper (maximaal 5 uur) dan bij browsen (maximaal 12 uur).

Uit de markt geprijsd

We zijn ons ervan bewust dat zakelijke laptops niet goedkoop zijn. Een goed exemplaar kost al gauw meer dan 1.500 euro en de concurrerende Spectre-lijn is ook niet bepaald goedkoop. Tegelijk weet MSI ons ook niet meteen te overtuigen met een scherm dat extreem helder is of prestaties die de laptop geschikt maken voor andere taken dan fotobewerking en het alledaagse.

Zoek je een laptop om die behoeften in te vullen, dan kan je immers heel wat goedkopere toestellen aanschaffen. Vind je design heel belangrijk, spelen prestaties een minder belangrijke rol en wil je (relatief) veel SSD-geheugen, dan zou de Summit E13 Flip Evo in jouw straatje kunnen passen. Vergeet dan zeker niet de Spectre X360 te bekijken; die is vaak vergelijkbaar geprijsd en heeft ook een uniek ontwerp.

businessmsiReviewssummit e13

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen