Reviews

Canyon Pathlite:ON 4 review: focus op fietsen

Canyon Pathlite
© TechPulse / Arthur De Graef
Voordelen
Toponderdelen
Bosch eBike Flow-app
Grote actieradius
Nadelen
Rubberen afdichtingen sluiten moeilijk
Geen geïntegreerd slot
Aanbevolen prijs: €2699
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wij reden 250 kilometer lang met de Canyon Pathlite:ON 4. Hier lees je wat je van de e-bike mag verwachten.

Echte fietsliefhebbers houden doorgaans vast aan hun traditionele, analoge fiets. Elektrische fietsen zijn allemaal goed en wel, maar het gevoel waardoor mensen van fietsen beginnen houden ontbreekt voor sommigen: “te weinig fiets, te veel elektrisch”. Met de Pathlite:ON 4 weet Canyon echter een e-bike te leveren waarop je de liefde voor de fiets kan herontdekken, zonder daarbij in te leveren op het elektrische aspect.  

Canyon als nieuwkomer  

Canyon is een merk dat we vooral kennen van op televisie: tussen de benen van Movistar- en Alpecin-Deceuninck-renners pronken steevast racefietsen van Canyon. Wie de Ronde van Frankrijk of de Giro van Italië maar weinig zegt, kent het merk misschien wel van verschillende mountainbikewedstrijden waarin meerdere Canyon-fietsen rondrijden. Hoe dan ook: het merk is vooral gekend om zijn sportfietsen die in professionele wedstrijden gebruikt worden. Een e-bikemerk kunnen we Canyon dan ook niet echt noemen. Als relatief nieuwe speler op de e-bikemarkt heeft Canyon zich dus nog te bewijzen: het is niet omdat een merk goede fietsen maakt, dat het daarom ook goede e-bikes weet te produceren. Wij reden enkele etappes om de proef op de som te nemen.  

Wij testten de mid step-versie van de Pathlite:ON 4 met een lagere middenbuis. © Canyon

Design 

De Pathlite:ON 4 heeft een in-your-face-gehalte dat ons persoonlijk wel kan smaken, zeker op de mid-stepversie met verlaagde middenbuis. De robuuste voorvering, de voorste remkabel die niet volledig werd weggewerkt en het indrukwekkend aantal versnellingen op de cassette achteraan versterken die indruk alleen maar. Onverzorgd of utilitair zouden we het design echter niet durven noemen. De uitneembare batterij is namelijk wel elegant in het frame verwerkt en het achterlicht zit in de zadelbuis ingewerkt. Dit alles resulteert in een robuust uitziende trekkingfiets die de nodige verwachtingen schept.  

Onderdelen 

Wat de hardware betreft beantwoordt de Pathlite:ON 4 die verwachtingen zeker. Doorgaans wordt bij elektrische fietsen vooral naar de kwaliteit van de motor en de accu gekeken, al de rest geldt als bijzaak of toch als minder belangrijk. Deze Canyon-fiets verdient echter lof om al wat niet elektrisch is: een Suntour XCM34-voorvork, een Shimano Deore M5100 11s-versnellingsysteem, Ergon GA3-handvatten, Promax-schijfremmen… Fietsliefhebbers met andere voorkeuren kunnen de onderdelen bovendien wisselen. Nieuwe handvatten of trappers? Zoals op een gewone fiets kan je ze gewoon omwisselen, al zien we daar hier niet echt reden toe.

© Canyon

Scheelt er iets aan je fiets? Vervangonderdelen heb je zo besteld via de site van Canyon. Zo zorg je er zelf voor dat je zo snel mogelijk weer op de baan bent, zonder afhankelijk te zijn van de fietsenmaker.

Ondersteuning en actieradius

Ook wat betreft het elektrische aspect blijkt Canyon goed bij de les te zijn. De enige kritiek die we kunnen verzinnen heeft te maken met de rubberen afdichting van laadpoorten: die zijn niet zo makkelijk weer te sluiten. Ondersteuning krijg je van de Bosch Performance Line CX-motor, die maximaal 85 Nm koppel biedt. De motor wordt van kracht voorzien door een Bosch PowerTube-batterij met een capaciteit van 625 wattuur – meer dan genoeg om op de eco-stand de grens van 130 kilometer te doorbreken. De batterij kan uit het frame genomen worden om binnenshuis op te laden, maar laadt ook bij als je de stekker in het frame steekt. 

De mate van ondersteuning regel je met een Bosch LED Remote: een bakje dat door middel van gekleurde ledlampjes alleen de meest essentiële informatie toont. Met de knopjes binnen handbereik is het zeer simpel om de trapondersteuning hoger of lager te zetten, de lichten aan of uit te zetten en loopondersteuning in te schakelen. De Bosch-afstandsbediening heeft echter een aantal knopjes te veel. Drie van de vijf knoppen hebben namelijk enkel een functie wanneer er een extern display aan het bakje hangt. In de Bosch Flow-app, het slimme systeem waar het met de LED Remote helemaal om draait, lijken de knopjes voorlopig geen effect te hebben. Mogelijks past Bosch dit later nog aan met een software-update.  

Bosch Flow 

Niet dat die knopjes zonder functie een dealbreaker zijn. Ook met drie knopjes minder is de Bosch Flow-app een nuttige toevoeging voor je beleving van de Pathlite:ON 4. Wie een SP Connect-smartphonehoesje heeft kan een smartphone aan het stuur van de fiets bevestigen en die als kaart gebruiken.

Canyon
© Canyon

Of je nu een vastliggende fietsroute volgt of gewoon op je bestemming wil raken, de weg kwijtraken zal je dus niet snel doen. De app biedt bovendien een heleboel gegevens aan waarmee je weet hoe hard je precies getrapt hebt. Werkt een van de ondersteuningsniveaus te hard, of net niet hard genoeg naar je zin? Dan kan je die in de Bosch Flow-app ook naar wens aanpassen. Zo zorg je er zelf voor dat de fiets exact op je noden aansluit. Een functie waarmee je de trapondersteuning vergrendelt zo lang de app niet met de fiets verbonden is, maakt bovendien dat je de fiets met een gerust hart kan wegzetten.  

Conclusie 

De Canyon Pathlite:ON 4 houdt goed het midden tussen een elektrische fiets en een traditionele fiets, zonder daarbij te veel op een van beide aspecten in te boeten. Zeker voor wie de fiets meer dan een vervoersmiddel is en er een hobby van maakt, raakt deze e-bike de juiste snaar. De smart-functies op de fiets zijn vooral ondersteunend en zitten op geen enkel moment in de weg van de fietservaring, die dankzij de toponderdelen op de fiets ronduit fantastisch te noemen is.  

Uitgelicht artikel VanMoof VanMoof S5 review: fietsen zonder afleiding
canyone-bikeontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals