Reviews

MSI MPG B650 Carbon WiFi review: een droom voor datahoarders

MSI MPG B650 Carbon WiFi
© MSI
Voordelen
Groot aantal USB-poorten
ALC4080-audiocodec
Groot aantal M.2-slots en SATA-aansluitingen
Nadelen
Geen PCIe 5.0x16-uitbreidingsslot
Prijzig
Aanbevolen prijs: €309-320 (prijs kan variëren)
Waar te koop?

Moederbord AMD MSI MPG B650 CARBON WIFI

Last Amazon price update was: 24 mei 2024 14:40 14:40
Totaalscore 7
Het moederbord is een van de belangrijkste onderdelen van een pc. Wij bekeken wat er met de MSI MPG B650 Carbon WiFi allemaal mogelijk is.

Een moederbord is wellicht het meest belangrijke onderdeel bij het bouwen van een computer. Zo goed als alles hangt er van af: niet alleen je CPU-keuze, maar ook wat voor RAM en zelfs het type case kunnen bepaald worden door het moederbord. Omgekeerd geldt hetzelfde: de keuze voor een Ryzen 7000-series CPU duwt je sowieso in de richting van een X670- of B650-moederbord. Dat laatste, doorgaans meer budgetvriendelijke type, nemen we met de MSI MPG B650 Carbon WiFi onder de loep.

Nieuwe processors?

Op basis van de naam van het moederbord kan je al heel wat specificaties invullen. Toch herhalen we ze de meest voorname hier nog even: de MSI MPG B650 Carbon Wifi is een ATX-moederbord met een B650-chipset. Die chipset werd ontwikkeld om samen te werken met het nieuwe Ryzen 7000-platform van AMD, waardoor het moederbord een AMD AM5-socket heeft. Daarbij hoort natuurlijk ook RAM-geheugen, dat voor de 7000-series van een nieuw type is: DDR5. Van dat nieuwe en snellere geheugen ondersteunt het moederbord maar liefst 128 GB, te verdelen over 4 DIMMs. Met een maximale kloksnelheid van 6600 MHz voor dat geheugen ben je er bovendien zeker van dat het moederbord de CPU zeker kan bijbenen.

© MSI

Hoewel het moederbord op vlak van de CPU en het RAM-geheugen mee is met de nieuwste ontwikkelingen, lijkt het GPU-departement niet aan diezelfde snelheid te volgen. Weliswaar kan je de nieuwste processor en het nieuwste geheugen aan de PC koppelen en daar optimaal van profiteren. Wie de allernieuwste GPU’s op het moederbord aansluit, laat in meeste gevallen wel wat prestaties op tafel liggen: het moederbord biedt namelijk beperkte ondersteuning voor PCIe 5.0, waardoor alle uitbreidingsslots op PCIe 4.0 blijven steken. Voor wie niet van plan is om een high-end 40-series-GPU aan de pc te hangen is dat niet onmiddellijk een probleem, al is het een beetje jammer naar de toekomst toe.

Ook op vlak van geluid bokst het moederbord op hoog niveau. Het moederbord gebruikt de nieuwe Realtek ALC4080-codec, waardoor het bovendien zeer geschikt is voor streamers.

Droom van een datahoarder

Ben je een datahoarder? Dan vind je met de MPG B650 Carbon WiFi ongetwijfeld je gading. Het moederbord biedt maar liefst zes verschillende SATA-connectoren waaraan je opslagmedia kan koppelen. Voor wie graag iets snellere opslag ziet, zijn er ook nog eens vier M.2-slots aanwezig, met variërende snelheid: één slot ondersteunt snellere PCIe 5.0-SSD’s, terwijl de overige drie PCIe 4.0 aanhouden. Al die M.2-SSD’s zitten trouwens netjes onder een heatsink, zodat je zeker bent dat alles koel en snel blijft werken. Bovendien ondersteunt het moederbord RAID-modes 0/1/5/10 op vier M.2- en vier SATA-connectoren om de boel te beveiligen.

Al die harde schijven moeten natuurlijk ook gevuld geraakt worden. Zoals de naam van het moederbord suggereert zit er in MPG B650 Carbon WiFi draadloos internet ingebouwd. Het gaat hier om de WiFi 6E-standaard, waardoor je gebruik kan maken van de 6 GHz band indien je router dat ondersteunt. Draadloos internet niet zo je ding? Dan heb je nog altijd de optie om te downloaden aan een maximale snelheid van 2,5 Gbps via de ingebouwde ethernetpoort.

Aansluitingen

Ook belangrijk op een moederbord: welke aansluitingen heb je allemaal op de achterkant? Wie de configuratie beter wil bestuderen kan daarvoor best de handleiding raadplegen. Dit zijn in ieder geval de beschikbare poorten achteraan het B650 Carbon WiFi-moederbord:

  • 3 USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type A-poorten (van de CPU, 1 poort kan ook gebruikt worden om de BIOS te flashen)
  • 2 USB 2.0 Type A-poorten (afkomstig van de chipset)
  • 4 USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type A-poorten (afkomstig van de chipset)
  • 1 USB 3.2 Gen 2×2 20Gbps Type C-poort (van de chipset)
  • Optische S/PDIF Out-connector
  • 2,5Gbps RJ45 LAN-poort
  • 1 DisplayPort-aansluiting
  • 1 HDMI 2.1-aansluiting
  • Audiopoorten (mogelijkheid tot 7.1-kanaalsgeluid)
  • WiFi-antennes
© MSI

Daarnaast biedt het moederbord ook de mogelijkheid om een usb-c-poort aan de voorkant van je case in gebruik te nemen, iets waar wij best blij om zijn. Via headers ondersteunt het moederbord nog maar eens twee USB 3.0-, 3.1- of 3.2-poorten én vier USB 2.0-poorten. Welke je hiervan precies gebruikt zal echter van de case afhangen.

Langs binnen biedt het moederbord nog headers. Zo zijn er maar liefst zeven verschillende headers om ventilatoren op aan te sluiten. Niet dat je ze allemaal in gebruik hoeft te nemen: het is perfect mogelijk om twee of drie ventilatoren vanop één header aan te sturen. Met de drie aRGB-headers creëer je bovendien een lichtshow waarmee je de lichtgevende MSI-draak, te zien op de VRM-heatsinks, kan vergezellen.

UEFI

Wat betreft de UEFI van MSI: die moet je vooral leren kennen. MSI gebruikt namelijk een andere lay-out dan andere fabrikanten van AMD-moederborden. Daardoor wordt de UEFI in onze ogen niet moeilijker om te navigeren. Alles staat logisch gerangschikt. Vanuit de ‘Advanced Mode’ – de standaardmodus voor iedereen die wel eens aan volgende settings rommelt – heb je toegang tot de instellingen van je hardware. Het voltage van je CPU wat aanpassen? Je RAM-geheugen overclocken of een XMP-profiel activeren? Je kan, zoals het een B650-bord betaamt, overal aan.

Conclusie

De MSI MPG B650 Carbon WiFi is een knap moederbord. Dat geldt niet alleen voor het aantal USB-poorten en de hoeveelheid opslag die je op het moederbord kwijt kan, maar ook voor het uiterlijke aspect. Laat ons eerlijk zijn: met zo’n glazen paneel aan de zijkant van je pc speelt dat een vrij grote rol.

Over het algemeen levert de MSI MPG B650 Carbon WiFi wat je ervan verwacht, toch zeker zo lang we ons systeem niet upgraden. Met één enkel PCIe 5.0×16-slot was de levensduur van het moederbord gemakkelijk een stuk langer geweest en was de prijs net iets beter te verantwoorden. Wie niet zo wakker ligt van lichtgevende draken en een M.2-slot minder, maar toch bij MSI wil blijven shoppen, kunnen we de MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI aanbevelen.

Wie een knapper vormgegeven moederbord wilt, betaalt daarvoor iets meer. Voor die prijs is het een beetje spijtig dat er geen PCIe 5.0×16-slot voorzien is. Desalniettemin vormt de MSI MPG B650 Carbon WiFi een interessante optie voor wie een Ryzen 7000-computer wil bouwen en flink wat mogelijkheden van het moederbord verwacht, al is het moederbord net niet helemaal klaar voor de pc van morgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business