Reviews

AdGuard VPN review: onopvallende middenklasser

Voordelen
Er is een gratis versie
Ook in het Nederlands
Werkt goed samen met advertentieblocker
Nadelen
Niet van de snelste
Eigen VPN-protocol niet opensource
Aanbevolen prijs: €2,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
In de wereld van Virtual Private Networks (VPN's) is er een overvloed aan keuzemogelijkheden. Een van de minder bekende namen op de markt is AdGuard VPN. Hoewel het misschien niet zo beroemd is als enkele van zijn concurrenten, verdient AdGuard VPN zeker aandacht.

In deze review zullen we de kenmerken, prestaties en bruikbaarheid van AdGuard VPN onder de loep nemen en ontdekken we of het de moeite waard is. 

Kenmerken

AdGuard VPN biedt een solide reeks functies die voldoen aan de basisbehoeften van de meeste VPN-gebruikers. Het biedt een verscheidenheid aan serverlocaties verspreid over de wereld, waardoor je gemakkelijk toegang krijgt tot geo-beperkte inhoud. De encryptieprotocollen zijn van hoge kwaliteit en bieden een veilige verbinding, waardoor persoonlijke gegevens beschermd blijven. 

Wat AdGuard VPN onderscheidt van andere VPN-providers is de samenwerking met hun adblock software. Veel andere VPN’s hebben moeite met het samenwerken met adblock-software. Met Adguard VPN is dit dus verleden tijd. 

Snelheid en prestaties

Vergeleken met zijn concurrenten is Adguard VPN net iets trager. Vooral als je verbinding maakt met servers op afstand, zoals Australië of de Verenigde Staten, is de snelheidsvermindering echt wel voelbaar. Als je verbinding maakt met Europese servers is de snelheid meer dan voldoende. 

Server Downloadsnelheid (Mbps) Uploadsnelheid (Mbps) Ping 
Geen VPN 94,14  27,27 14 
België 73,61 23,31 23 
Nederland 66,75 18,71 24 
Verenigd Koninkrijk 52,46 25,14 36 
Verenigde Staten 19,11 10,26 108 
Australië 15,87 3,8 568 

Streamen met AdGuard VPN

Streamen met Adguard VPN is zeker mogelijk, al kregen we niet tot elke streamingdienst toegang. We kregen toegang tot de Amerikaanse Netflix en Disney Plus, maar de Amerikaanse HBO Max en Prime Video lukten dan weer niet. Via de Britse servers kregen we wél toegang tot Prime Video, ook Disney Plus en BBC iPlayer konden we gebruiken. Gebruik maken van de Britse Netflix-bibliotheek lukte daarentegen dan weer niet. 

Streamen met Adguard VPN is mogelijk. Of het aan te raden is, is een ander verhaal. We kregen dan wel toegang tot de veel uitgebreidere Amerikaanse Netflix-bibliotheek, maar de internetsnelheid was duidelijk een stuk lager dan normaal. Als je op zoek bent naar een VPN specifiek om te streamen, raden we een andere VPN aan uit onze lijst van Beste VPN-diensten

Uitgelicht artikel Beste VPN 12 VPN-diensten getest: welke is de beste in 2023?

Gebruikservaring

AdGuard VPN blinkt uit in gebruiksgemak. De installatie is eenvoudig en de gebruikersinterface is intuïtief ontworpen, waardoor zelfs beginnende gebruikers moeiteloos zullen kunnen navigeren. Het schakelen tussen serverlocaties is simpel en er zijn apps beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android, waardoor je op al je apparaten kunt profiteren van de VPN-dienst. Daarnaast is er ook een handige Chrome browser-extensie.

AdGuard review
©AdGuard VPN

Privacy en beveiliging

Adguard VPN is een “no-log”-VPN. Dit betekent dat de VPN-dienst geen browsergegevens bijhoudt. Daarnaast logt de VPN geen IP-adressen. Wat de VPN wel bijhoudt, zijn connectiegegevens. Ook verzamelt Adguard VPN ook wat gebruikersdata zoals je e-mailadres, hoeveel data je verbruikt en hoelang je de VPN gebruikt. Adguard VPN bewaart je gegevens naar eigen zeggen “zo lang als nodig”.  

Adguard VPN maakt gebruik van verschillende VPN-protocollen. Een daarvan is hun zelfontwikkelde Adguard VPN Protocol. Dit protocol maakt gebruik van HTTPS voor encryptie en HTTP/2 voor tunneling. Het is niet heel duidelijk hoe veilig dit protocol juist is, aangezien de source-code niet openbaar is.  Naast hun eigen protocol kan je ook kiezen voor Socks5-proxy, maar dan wordt je data niet versleuteld. Maak je gebruik van Adguard VPN op je smartphone? Dan heb je ook de mogelijkheid om te opteren voor het IPSec-protocol. Hoewel dit protocol minder snel en veilig is dan het Adguard VPN-protocol, biedt het wel een betere weerstand tegen het schakelen tussen wifi-netwerken. 

Je kan ook gebruik maken van een kill switch. De kill switch onderbreekt automatisch je inernetverbinding als je VPN-verbinding, om welke reden dan ook, zou uitvallen. Hierdoor voorkom je dat je verbinding maakt met normale, niet-beveiligde internetverbindingen. 

Prijs

AdGuard VPN is verkrijgbaar vanaf €2,99, waardoor het een redelijk geprijsde optie is die zich in het middensegment van de VPN-markt bevindt. Hoewel er andere VPN-diensten zijn die sneller zijn in deze prijsklasse, zoals SurfShark of PIA, betekent dit niet automatisch dat AdGuard VPN te duur is. In feite blinkt Adguard VPN uit omdat het naadloos samenwerkt met je adblocker, iets waar veel andere VPN’s moeite mee hebben. 

Conclusie

Al met al is AdGuard VPN een relatief goede middenklasser die aan de verwachtingen voldoet. Met een solide set functies, goede prestaties en gebruiksvriendelijkheid biedt het een betrouwbare VPN-ervaring. Ben je op zoek naar een streaming-VPN? Dan is AdGuard VPN misschien niet de beste keuze, al is het wel mogelijk. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business