Reviews

Dyson Gen5 Detect Absolute review: krachtige, machtige stofzuiger

Dyson Gen5 Detect Absolute
© Dyson
Voordelen
Enorm krachtige steelstofzuiger
Fluffy Optic- en antiklitborstels
Comfortabel, mits je groot genoeg bent
Display met informatie over poetsbeurt
Nadelen
Uitvoering mag iets robuuster
Slechts één lengte stofzuigerbuis
Aanbevolen prijs: €929
Waar te koop?
Totaalscore 9
Anno 2024 zijn ook stofzuigers technologieproducten. Dat ze daarvoor niet zelf moeten kunnen rondrijden of geen AI-capaciteiten moeten hebben, toont Dyson met de Gen5 Detect Absolute mooi aan.

Dat mag ook wel: de stofzuigers van Dyson, en dan vooral de Gen5 Detect Absolute, zijn flink aan de prijs. Het merk zet dan ook meer dan een machine met zuigkracht neer, maar voorziet zijn stofzuigers van allerlei technologieën die stofzuigen niet alleen makkelijker, maar ook een pak efficiënter maken. Niet dat het de stofzuigers ontbreekt aan zuigkracht: de Gen5 Detect Absolute biedt een zuigkracht van 280 luchtwatt. Daarmee is het de meest krachtige steelstofzuiger die Dyson al op de markt bracht. Of je al die zuigkracht nodig hebt? Dat weet de stofzuiger je zelf te vertellen.

Steelstofzuigertechnologie

Het toestel is namelijk voorzien van een piëzosensor. Die stelt de stofzuiger in staat om te meten wat je precies opzuigt en om hoeveel materiaal het gaat. De stofzuiger kan differentiëren tussen vier verschillende partikelgroottes: microscopisch, fijn, medium en grof. Die partikelgroottes geven aan om welke types vuil het kan gaan. Van groot naar klein gaat het om allergenen, huidschilfers, huisstofmijt en suikerkorrels of zaken van gelijkaardige grootte. Het beste van al? De Gen 5 Detect Absolute weet niet alleen wat én hoeveel, maar kan die informatie meteen gebruiken om je poetsbeurt te optimaliseren. Merkt de stofzuiger veel deeltjes van eenzelfde soort op? Dan zal hij iets harder gaan zuigen, zodat je huis zo snel mogelijk schoon is. Wanneer de piëzosensor geen deeltjes meer registreert, kan je ervan uitgaan dat je goed gestofzuigd hebt en verder kan naar het volgende deel van je huis of appartement.

Tenminste: dat is allemaal het geval als je de stofzuiger in de automatische of mediummodus instelt. Alleen in die twee modussen past de stofzuiger het zuigvermogen aan naargelang hoe vuil het is. Of je de stofzuiger op medium of automatisch instelt, hangt bovendien af van de borstel: als daar geen motor in zit, is er sprake van ‘medium’. Anders heet de instelling ‘automatisch’: de stofzuiger past dan niet enkel de zuigkracht aan, maar ook hoe sterk de motor van de borstel werkt. De ecomodus verbruikt dan weer wat minder energie, zodat je langer kan stofzuigen op een batterijlading. Boost doet het omgekeerde: de instelling verhoogt het vermogen van de stofzuiger tot het maximum, maar dat is na een aantal minuten al gedaan: de batterij van de stofzuiger is dan gewoon leeg.

Batterijduur en opladen

Het gaat hier namelijk om een draadloze stofzuiger die je niet in het stopcontact moet steken, maar die je tussen poetsbeurten aan de lader hangt. Voor het beste poetsresultaat raadt Dyson aan om de automatische modus te gebruiken, maar dan wordt het moeilijk te bepalen hoe lang je kan stofzuigen. Hoeveel energie de stofzuiger verbruikt, hangt dan namelijk af van hoe vuil het precies is. Met een volledig opgeladen stofzuiger kan je, in de ecomodus, ongeveer 80 minuten stofzuigen. In de boostmodus wordt dit gereduceerd tot bijna 16 minuten. Dat is niet erg lang, maar niet per se een probleem: de stofzuiger gaat namelijk zo absurd hard dat haast niemand hem de volle 16 minuten in boost zet. De batterij kan bovendien makkelijk uit het toestel gehaald en vervangen worden, mocht dat ooit nodig zijn.

Uitgelicht artikel Dreamebot L20 Ultra Dreamebot L20 Ultra review: droom van een robotstofzuiger

Het opbergen en opladen van de stofzuiger is bijzonder simpel. In de doos zit namelijk ook een bevestigingsmechanisme om tegen de muur te schroeven. Daar klik je langs onderen de lader in, zodat de stofzuiger automatisch oplaadt als je hem tegen de muur hangt. Dat is vooral handig als je stofzuigerstal iets kleiner is. Het merk biedt ook een stand aan waar je de stofzuiger en accessoires op kan klikken, in plaats van hem tegen de muur te hangen. Een andere optie is natuurlijk om de stofzuiger ergens in de hoek van een kamer te balanceren en de lader handmatig in te pluggen. De stofzuiger zal er niet moeilijk om doen, en zal daarna gewoon even goed werken.

Lichtgevende en klitvrije borstels

Waar Dyson verder nog punten op scoort, zijn de accessoires die mee in de doos zitten. Wat bij andere stofzuigermerken een parketborstel heet, is bij Dyson de ‘Fluffy Optic vloerzuigmond’ voor harde vloeren. Hier staat hij bekend als “die borstel met het lichtje”. Het gaat in feite om een groen ledlicht waardoor je makkelijk vuil ziet liggen. Je kan dus letterlijk zién of je goed gestofzuigd hebt, al helpt het display op de achterkant je daar ook al bij. Het lichtje is dus een beetje dubbelop, maar wel echt leuk. De borstel is verder efficiënt en enorm wendbaar, waardoor je makkelijk rond stoel- en tafelpoten poetst.

Andere accessoires, zoals de schroefvormige klitvrije borstel en Digital Motorbar-vloerzuigmond zijn heel wat minder technologisch in de klassieke zin, maar weten toch indruk te maken. De Motorbar past de zuigkracht ‘op intelligente wijze’ aan op verschillende vloeren of matten en voorkomt, net als de schroefvormige borstel, dat de hele boel in de knoop geraakt. Hier lopen geen huisdieren rond, maar wel een langharige techredacteur die kan beamen dat de antiklittechnologie zijn werk doet.

Comfort

Verder wordt duidelijk dat Dyson met deze nieuwe steelstofzuiger fors inzet op comfort. Bij voorgaande modellen moest je nog een trekker overhalen om te stofzuigen én die de hele tijd ingedrukt houden. Daar doet het merk met de Gen5detect Absolute afstand van: er zit een vernieuwd aan-uitknop en een comfortabele handgreep zonder trekker aan de stofzuiger. De stofzuiger weegt bovendien zo’n 3,5 kilogram, waardoor hij makkelijk te hanteren is. Comfortabel is de stofzuiger wel vooral voor mensen met een gemiddelde lengte. De stofzuiger is 1m28 hoog, waardoor kleinere gebruikers wel eens last kunnen ondervinden. De stofzuigersteel valt bovendien niet in te korten, waardoor kleinere mensen de stofzuiger best eens uittesten alvorens hem in huis te halen.

Dat comfortabele aspect komt ook naar boven in de accessoires die bij de stofzuiger zitten. In de lange buis zit bijvoorbeeld een kruimeldief ingewerkt, zodat je die niet steeds op het apparaat moet klikken om kiertjes of plinten te reinigen. De kruimeldief bovenhalen is nu slechts een kwestie van de juiste knop induwen en trekken, wat wisselen tussen hulpstukken heel wat aangenamer maakt. Verder zijn er tal van hulpstukken beschikbaar op de website van Dyson, waaronder tussenstukken om makkelijker onder meubels te geraken. In onze versie, exclusief beschikbaar via de Dyson-website, zat dat extra hulpstuk inbegrepen. Vooral voor wie last heeft van de rug of knieën zal iets aan dat hulpstuk hebben.

Conclusie

Je merkt het wellicht al: het is moeilijk om minpunten te vinden voor deze draadloze stofzuiger. Hij doet dan ook exact hetgeen je ervan mag verwachten, maar dan beter dan je verwacht. Als we écht een puntje van kritiek moeten zoeken, dan heeft dat te maken met de uitvoering van de stofzuiger: die had gerust een beetje robuuster en steviger gemogen. Zo hou je de stofzuiger best uit de buurt van kinderen als je die hebt: de rode franjes die de stofzuiger versieren zijn er namelijk zo afgepulkt.

Dan zijn we echter uitgepraat. Of de batterij van de stofzuiger toereikend is of niet, zal vooral van je woonsituatie afhangen. Schoon maakt hij je huis in ieder geval wel – en hoe! Of de stofzuiger ook daadwerkelijk 99,9% van alle virussen vangt, hebben we zelf niet kunnen tellen, maar werd wel bevestigd door een onafhankelijk laboratorium. Voor kleinere gebruikers hebben we onze bedenkingen, maar wie zijn huis écht pico bello wil of weer plezier zoekt tijdens het schoonmaken, is bij Dyson alvast aan het juiste adres.

Het enige probleem is de prijs: de Gen5detect Absolute is niet meer “aan de dure kant”, maar gewoon duur. Andere technologiemerken zouden de prijs van €929 goedpraten met allerlei AI-functies en -toestanden, maar daar doet Dyson niet onnozel over. Het stelt de piëzotechnologie en automatisch aanpasbare zuigkracht niet voor als ‘AI-functies’, maar als een manier om je huis nog schoner te krijgen. Dat dat werkt, voel je tijdens het poetsen zelf goed aan en maakt het eerlijk gezegd zelfs plezierig. Als je de stofzuiger voor minder in huis kan halen, dan zouden we dat zeker doen. Ook voor de volle prijs kunnen we Gen5detect Absolute, de sterkste steelstofzuiger die je momenteel kan krijgen, echter warm aanbevelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business