Tips

Vermijd lelijke adware als je Java moet installeren

Java van Oracle is veel pc-gebruikers een doorn in het oog. Als je niet oplet, installeert het ook nog eens vervelende adware op je systeem. We wijzen je daarom naar een rotzooivrije versie van Java.

De Java Runtime Environment (JRE) is in de pc-wereld verworden tot een noodzakelijk kwaad. Dit product van Oracle is een ware gatenkaas en dus populair bij cybercriminelen om duizenden pc-gebruikers te besmetten. In de afgelopen jaren moesten we onze lezers herhaaldelijk aanraden om Java zo snel mogelijk bij te werken of zelfs van hun systeem te verwijderen, nadat een nieuwe kwetsbaarheid was ontdekt.

[download_file]

De makkelijkste oplossing zou zijn om Java maar geheel van je systeem te verwijderen, maar helaas is het nog altijd verwerkt in veel Windows-programma’s. Bovendien maken veel webpagina’s nog gebruik van Java (niet te verwarren met JavaScript) en daarom downloaden duizenden mensen argeloos de installatiesuite als hun browser daarom vraagt.

Wat de situatie voor deze mensen nog erger maakt, is de schimmige wijze waarop Oracle Java aanbiedt aan zijn eindgebruikers. Uit dit langere artikel van ZDNet-collega Ed Bott blijkt hoe het zakelijke bedrijf installatiepakketten uitrust met de welhaast boosaardige Ask-toolbar, die de zoekfunctie van je browser overneemt en bijzonder lastig is om te verwijderen.

Om de mensen een plezier te doen die noodgedwongen moeten werken met Java, verwijzen we je daarom naar een pagina die Oracle heeft ingericht voor Java-ontwikkelaars. Deze versie is namelijk niet geboobytrapt met adware en kun je dus zonder zorgeloos installeren.


Zoals je in de screenshot hierboven ziet, moet je daarbij kiezen voor de Offline x86-installatie van JRE. Dat is de versie die we hebben aangeduid met een rode pijl. Deze versie bevat tevens de plug-ins voor IE, Firefox en Chrom om webpagina’s te kunnen draaien die gebruik maken van Java Web Start (JNLP)-apps.

We hopen dat Oracle zijn leven betert, maar in de tussentijd moet je je maar op deze wijze behelpen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business