Tips

Beheer al je remote desktops met de tool Terminals

Meerdere systemen beheren met VNC, SSH of RDP kan soms een onoverzichtelijk worden. De opensource freeware tool Terminals helpt je het overzicht te bewaren.

Als systeembeheerder heb je de controle over een niet te onderschatten aantal besturingssystemen. Dankzij virtualisatie kan het aantal besturingssystemen zelfs behoorlijk exponentieel groeien op korte tijd. Het beheren van al die oude en nieuwe versies van Linux en Windows gebeurt traditioneel met SSH, RDP en eventueel VNC. Het overzicht raakt dan al snel zoek.

De opensource tool Terminals biedt u één interface waar u al uw machines kunt catalogeren en gebruiken. Het heeft tal van opties en heeft ondersteuning voor onder andere RDP (v7), SSH, Telnet, VNC en ICA (Citrix-protocol). Enkel het gesloten protocol van VMware (PCoIP) is niet ondersteund.

[download_file]

Daarnaast functioneert hij zelfs als browser met de HTTP- en HTTPS-procotollen.

Tegenover de in Windows Server 2008 ingebouwde Remote Desktop Connection Manager tool (tsmmc.msc, afwezig in Windows Server 2012) heeft deze tool heel wat extra opties. Zo worden sneltoetsen allemaal doorgestuurd naar de betreffende sessie.

Terminals wordt voornamelijk gebruikt voor RDP-sessies, en daar zit dan ook heel wat van de extra functionaliteit. Zo worden ook meerdere sessies per verbinding ondersteund, alsook Gateway. Iets typisch aan RDP is echter het nadeel dat dergelijke sessies moeilijk of niet meeschalen met het wijzigen van resoluties. Terminals lost dit op door ofwel zwarte randen toe te voegen ofwel het geheel te verkleinen zodat het moeilijk te bedienen word.

Er zitten ook tal van netwerktools in, allen via GUI te bedienen. De die hard netwerk- of systeembeheerder kent zeker wel tools als Ping, Trace Route, Whois, DNS Lookup, Wake on Lan, Port Scanner en nog tientallen andere tools.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business