Tips

Back-up een complete schijf

Back-up een complete schijf

Er bestaan veel (gratis) back-upprogramma’s, maar heel vaak zijn die ofwel zeer basaal ofwel onnodig complex. Aomei heeft een mooie middenweg gevonden: overzichtelijk en gebruiksvriendelijk én met een paar mooie extra’s die je zelden in gratis tools vindt.

De naam van het programma (Aomei Data Backuper) zet je misschien op een verkeerd spoor: het is niet bijvoorbeeld niet mogelijk selectief bepaalde data (bestanden) te kopiëren. Met Aomei Data Backuper kan je namelijk alleen een complete schijf of partitie back-uppen. Alle back-ups worden bewaard in de vorm van ‘images’, maar het is alvast wel mogelijk die vanuit het programma zelf aan een stationsletter te koppelen wat dus selectief bestandsherstel toelaat.

[download_file]

De interface van het programma is zo ontworpen dat je eigenlijk niet anders kunt dan de opeenvolgende stappen van een backup- of hersteltaak uit te voeren. Zoals gezegd kan je alleen een complete schijf of partitie back-uppen; voor het back-uppen van de systeemschijf volstaat letterlijk één druk een op een knop.

Dat neemt niet weg dat je het back-upproces zelf nog kan bijsturen als je dat absoluut wil. Standaard comprimeert Aomei Data Backuper de gegevens, maar je kan die compressie ook uitschakelen dan wel aanscherpen. Ook handig is dat je een back-upimage automatisch kan laten opsplitsen (zodat je die bijvoorbeeld op cd’s kan branden).  Normaliter neemt Aomei alleen schijfsector mee in de back-up waar effectief gegevens staan (intelligent sector), maar die optie laat zich desgewenst uitschakelen. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je achteraf (gewiste) data op dat volume zoekt te recupereren. Ten slotte zet het programma standaard ook VSS in (Volume Snapshot Service, een techniek van Microsoft die het mogelijk maakt ook geopende bestanden te back-uppen), maar ook die optie valt eventueel uit te schakelen.

Heb je eenmaal een back-up gemaakt, dan volstaan een paar muisklikken om op basis van die ‘full’ back-up bijkomende back-ups te creëren: differentiële of incrementele back-ups. Om onduidelijke redenen lukte ons dat echter niet met alle geback-upte volumes.

Goed om weten is nog dat Aomei een schijf of partitie ook rechtstreeks naar een andere schijf of partitie kan klonen, zonder dus een image als tussenweg te moeten creëren.

Om ook back-ups te kunnen herstellen nadat je systeempartitie is gecrasht, laat Aomei je toe een ‘live’ reddingsmedium te creëren. Dat blijkt vooralsnog alleen mogelijk via WinPE – een Linux-optie staat wel in het menu, maar konden we niet selecteren.

Vreemd genoeg voorziet Aomei niet in automatische back-ups: er is dus geen ingebouwde scheduler, wat maakt dat je back-ups telkens handmatig moet initiëren. Anderzijds draait Aomei Data Backuper ook op serverversies van Windows (zowel Windows Server 2008 als 2012) en zou het programma ook met GPT, met dynamische volumes en met hardware RAID overweg kunnen (deze laatste claims hebben we niet zelf getoetst).

aomei data backuperback-upbackuppendownloadskloonpartitieschijfsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals