Tips

Opera 15: Compleet in het nieuw gestoken

Opera gooit het roer compleet om en geeft zijn desktopbrowser een nieuw uiterlijk, een andere motor en nieuwe functies die het weer terug in de browserrace moeten brengen.

Niet iedereen was blij met Opera’s recente beslissing om over te stappen naar Chromium, het project dat aan de basis staat van Google-browser Chrome. Het Noorse bedrijf gaat daarmee over naar browsermotor Blink en gebruikt voortaan de JavaScript-engine V8 voor het laden van JavaScript-elementen op webpagina’s.

Motorwissel
Opera lanceerde al eerder een nieuwe Android-browser met deze wijzigingen onder de motorkap en deze week komt daar een gloednieuwe desktopversie bij. De bètaversie van Opera 15 ondersteunt ook het SPDY-protocol, om zo webpagina’s sneller van de webserver naar je bureaublad te krijgen.

[download_file]

Uit een korte snelheidstest blijkt de motorwissel goed uit te pakken. Bij een korte vergelijking tussen Chrome en Opera blijkt laatstgenoemde browser pagina’s iets sneller te laden en start bovendien bliksemsnel op.

[related_article id=”160534″]

Naast snelheid heeft het Opera-team ook gewerkt aan nieuwe functionaliteit, zoals de persoonlijke nieuwspagina Ontdekken. Hier kun je op basis van je interesses en geografische locatie een overzicht tonen van de laatste nieuwsverhalen. De functie doet wat denken aan RSS-lezers als Flipboard en biedt nu al Nederlandstalige nieuwsverhalen in een aantrekkelijk overzicht.

Kladblok voor websites
Daarnaast heeft Opera ook Stash geïntroduceerd, een soort van HTML-kladblok waar je webpagina’s kunt parkeren die je voor later wilt bewaren. Je kunt via een balk de pagina’s ‘oprollen’, zodat meer selecties in het hoofdscherm passen. Er is ook een zoekfunctie om snel bij de juiste pagina te komen, maar veel meer mogelijkheden lijk je niet te hebben.


Met Stash kun je snel een verzameling maken van websites die je later wilt lezen.

Zowel Stash als Ontdekken zijn te vinden bij de opgefriste Speed Dial, een interactief startscherm waar je favoriete websites kunt vastpinnen. Opera vond deze functie ooit uit, maar tegenwoordig heeft vrijwel elke browser wel een dergelijke bediening in huis.

Hoewel de Noorse browser niet kan opboksen tegen het voortrazende Chrome of Internet Explorer heeft Opera nog altijd miljoenen gebruikers over de hele wereld. Vooral zijn mobiele browsers, die met hulp van compressie onderweg surfen mogelijk maken met minder datagebruik, zijn erg populair.

Deze functie, die Opera ‘Off-Road’ noemt, is ook beschikbaar in deze testversie en kun je vinden onder de naam ‘Off-road stand’ in het bestandsmenu.

Opera heeft tenslotte ook besloten om zijn mailcliënt, Opera Mail, voor het eerst los te koppelen van de browser. De applicatie is voortaan beschikbaar als aparte download.

Opera noemt elke nieuwe testversie simpelweg Next en biedt de laatste incarnatie aan op een aparte pagina. Wij bieden je via de downloadlink een directe download van de Windows-versie aan, maar er is ook een uitvoering voor Mac-gebruikers beschikbaar (directe download).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business