Tips

Plaatjes (in batch) manipuleren

Foto’s (in batch) manipuleren

Fotobewerkers met een gelikte grafische interface (zoals Gimp of Photoshop) hoeven we je niet meer voor te stellen. Echter, zulke programma’s (of interfaces) zijn niet in alle omstandigheden optimaal. Voor specifieke doeleinden ben je beter – of sneller – af met een veelzijdige opdrachtregeltool als ImageMagick.

Een ‘opdrachtregeltool’ klinkt als iets voor gevorderde gebruikers en dat is ImagreMagick ook wel. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid, maar de syntaxbeheersing is navenant. In elk geval, ImageMagick is uitstekend geschikt voor wie bijvoorbeeld een plaatje op een webscript dynamisch wil bewerken of een hele reeks bewerkingen wil uitvoeren op een of meer afbeeldingen, al dan niet op hetzelfde moment.

[download_file]

We kunnen je hier niet meer dan een paar voorbeelden geven om de flexibiliteit van ImageMagick te illustreren. Weet echter wel dat je op de website terecht kan voor talrijke voorbeelden. Het loont absoluut de moeite die te doorspitten. Zo tref je hier commando’s terug om afbeeldingen te converteren, te transformeren (herschalen, roteren, bijsnijden, omkeren …), te tekenen (vormen of tekst toe te voegen), te decoreren (bijvoorbeeld met een rand, schaduw of frame), te animeren (geanimeerd GIF’je maken van een reeks plaatjes), te combineren (waarbij het ene plaatje deels het andere kan overlappen), te identificeren (allerlei eigenschappen op te vragen), anders in te kleuren, enz.

[related_article id=”160534″]

Uiteraard moet je voor elke opdracht de juiste parameters weten door te geven. Dat gaat van simpele commando’s als convert plaatje.jpg plaatje.png en convert plaatje.jpg –resize 75% plaatje.png, over wat meer complexe opdrachten als composite -gravity center plaatje.gif bloem: bloem-over.png en composite -compose atop -geometry -13-17 witlicht.png rodecirkel.png rodebal.png tot ingewikkelde instructies als montage ballon.gif proef.gif geschenk.gif schaduw.gif -tile x1 –shadow –geometry +1+1 –background none schaduw2.png

Hoe dan ook, wie de moeite neemt de syntax van ImageMagick onder de knie te krijgen, heeft een uiterst krachtige tool in handen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business