Tips

Editor voor programmeurs

Editor voor programmeurs

Op zich volstaat een tool als Kladblok of Notepad voor het schrijven van je scripts of codesnippets. Dat het echter veel comfortabeler en efficiënter kan, bewijst SynWrite.

SynWrite is dus een editor, maar dan specifiek gericht op het creëren of bewerken van scripts en programmacode. Standaard opent het programma drie panelen. In het midden het eigenlijke bewerkingspaneel waarin je tekst terechtkomt, rechts de inhoud van wat je recentelijk zoal naar het Windows klembord hebt gekopieerd (je hoeft zo’n item maar aan te klikken om het naar je tekstpaneel te kopiëren) en in het linkerpaneel vind je de hiërarchische structuur van je programmacode terug. Overigens volstaat een muisklik om de inhoud van dit laatste paneel te vervangen door een gewone bestandsbrowser of door SynFTP, een ftp-module die je toelaat bestanden rechtstreeks met een FTP-server uit te wisselen.

[download_file]

Een van SynWrite’s sterktepunten is de royale ondersteuning van tig programmeertalen: wij telden er ongeveer 75. Syntax highlighting hoort daar natuurlijk bij en je kan geheel zelf bepalen hoe die ‘highlighting’ er precies hoort uit te zien. Ook handig is ‘code folding’, waarbij je met een muisklik bepaalde stukken code tijdelijk onzichtbaar maakt, zodat er meer plaats vrijkomt voor de delen waarop je je op dat moment wil concentreren.

[related_article id=”160534″]

SynWrited is bovendien intelligent genoeg om  code-elementen automatisch te vervolledigen (autocompletion), om tags en brackets automatisch af te sluiten, om met behulp van reguliere expressies gedetailleerde zoekoperaties te verrichten en om zoek- en vervangoperaties in verschillende bestanden tegelijk te laten uitvoeren (een bibliotheek met code snippets kan daarbij handig van pas komen). Een macro-editor zorgt ervoor dat je repetitieve taken kan opnemen zodat je die daarna met een sneltoets eenvoudigweg kan laten herhalen. En voor wie wel eens warrige HTML-code durft neer te zetten: een ingebouwde HTML Tidy-module ruimt die wel voor je op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business