Tips

Delicate schijfoperaties uitvoeren

Soms sta je voor wat zwaarder onderhoudswerk aan je schijf: je wilt een partitie uitbreiden of verwijderen, of een primaire naar een logische partitie omzetten. Macrorit Disk Partition Expert Home biedt zijn diensten als partitiemanager gratis aan.

Windows beschikt weliswaar over een eigen module voor schijfbeheer, maar Macrorit Disk Partition Expert Home bewijst alvast dat het net iets gebruiksvriendelijker en veelzijdiger kan.

Wie al een paar andere alternatieve partitiebeheerders van nabij heeft bekeken, zal de opvallende gelijkenis tussen deze programma’s niet ontgaan zijn.

[download_file]

Ook Macrorit Disk Partition Expert Home hoort perfect thuis in dit rijtje: rechtsboven de verschillende schijfvolumes, rechtsonder de grafische representatie (waarbij de partitie is gemarkeerd die je in het bovenste paneel hebt geselecteerd), linksboven de verschillende taken die je op een geselecteerde schijf of partitie kan uitvoeren (taken die je ook vanuit het contextmenu kan oproepen) en linksonder de taken die klaarstaan om op jouw commando te worden uitgevoerd.

[related_article id=”160534″]

Deze laatste methode geeft je alvast het voordeel dat je het effect van allerlei ingrepen kunt bekijken (in de twee rechterpanelen) voor je die daadwerkelijk doorvoert.

Wat is er nu zoal mogelijk met deze partitiebeheerder? De gebruikelijke operaties, eigenlijk.

We noemen vooral het indelen in partities – waarbij de tool zowel met MBR als met GPT overweg kan – het formatteren (FAT of NTFS – geen Linux-specifieke indelingen als Ext2/3 dus), herschalen, kopiëren, verwijderen en wipen van volumes.

Jammer genoeg blijkt het niet zomaar mogelijk te zijn twee al dan niet contigue partities tot één grote partitie samen te smelten.

Evenmin mogelijk is het converteren van NTFS naar FAT: deze feature blijkt aan de betaalde Pro-variant voorbehouden. De omgekeerde richting (FAT naar NTFS) blijkt dan weer wél mogelijk.

Wat ook kan, is het omzetten van een primaire naar een logische partitie, en omgekeerd. Uiteraard laten ook het schijflabel en de stationsletter zich wijzigen. Aardig toemaatje: je kunt een volume ook defragmenteren en op slechte sectoren controleren.

Samengevat: Disk Partition Expert Home is wat ons betreft niet de krachtigste of de meest flexibele partitiebeheerder. Daarvoor klop je wellicht beter aan bij concurrenten als Aomei en Easeus. Maar we zijn alvast wel te spreken over de overzichtelijkheid en over het feit dat je een preview van de aangevraagde wijzigingen ziet.

downloadsmacrorit disk partition expert homepartitiepartitionerenschijfsoftwareWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals