Tips

Spoor snel de grootste ruimtevreters op

Je harde schijf dreigt weer eens vol te lopen. Waar zitten toch die ruimtevreters? WizTree laat het je zien in één oogopslag.

Je harde schijf zit nokvol en dus schaf je een groter exemplaar aan. Tot wanneer die ook stilaan volloopt. Misschien doe je er dan toch maar beter aan alle overtollige ruimtevreters op te sporen en te verwijderen. WizTree kan je daarbij helpen.

WizTree, dat ook in een draagbare versie beschikbaar is, maakt handig gebruik van de MFT (master file table). Kenners weten meteen dat dit garant staat voor een hoge verwerkingssnelheid, maar ook voor een misschien wat vervelende beperking: alleen NTFS-schijven komen in aanmerking voor dit programma.

[download_file]

Boomstructuur
De werking is erg eenvoudig. Zodra je het programma opstart, geef je aan welke (NTFS-)schijf het moet scannen. Nauwelijks enkele seconden later toont Wiztree de inhoud van die schijf in de vorm van een boomhiërarchie.

[related_article id=”160534″]

Bij elke map lees je af hoeveel procent van de parent – dat is de map die er onmiddellijk boven ligt  – die (sub)map voor zijn rekening neemt. Uiteraard lees je ook af hoeveel data die map bevat (in MB of GB) en hoeveel submappen en bestanden er zich in die map bevinden. Om in die hiërarchie af te dalen, hoef je maar zo’n (sub)map aan te klikken.

Handig is ook het tabblad Top 1000 Largest Files: die geeft je in één oogopslag te kennen waar de duizend grootste ruimtevreters zich precies bevinden. Verborgen bestanden en systeembestanden worden in grijs afgedrukt.

Vanuit het contextmenu – dat overigens het gewone contextmenu van de Verkenner blijkt te zijn – kan je dan de gewenste handelingen ondernemen, zoals data verplaatsen of verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business