Tips

Muziek van Spotify lokaal op je pc bewaren

Spotify geeft toegang tot een immense muziekbibliotheek, maar die nummers kan je niet lokaal bewaren. Gelukkig is er nog zoiets als Spotydl.

Spotify biedt toegang tot een ruime muziekbibliotheek, maar die nummers kan je jammer genoeg niet lokaal bewaren, zelfs niet met een Premium-account. Gelukkig is er nog zoiets als Spotydl, waarmee je zonder al te veel moeite toch nog songs van Spotify kan plukken.

STAP 1 / Installeren

Je kan de gratis versie van Spotydl downloaden via deze link. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Na een handvol Next-knoppen en een Install-knop verschijnen nog een paar vensters waarin Spotydl extra software kwijt wil. De Decline-knop indrukken dus – een paar keer als het moet. Zodra je dan op Finish drukt, start Spotydl op. Je zal merken dat de interface geregeld ontsierd wordt door advertenties. Ben je die liever kwijt dan rijk, ga dan naar Help, kies Active PRO Version, druk op de Buy-knop en laat je na betaling van zo’n 11 euro een registratiecode toesturen.

[related_article id=”160734″]

STAP 2 / Testen

Standaard stemt Spotify af op de map c:usersmusic. Dat kan je echter aanpassen. Klik bovenaan links op Preferences en vul in de rubriek Starting Folder het gewenste pad in bij Location. Nu je hier toch bent, werp je meteen een blik op de (aanpasbare) sneltoetsen (hotkeys) van Spotydl en op de instellingen voor de twee manieren waarop Spotydl de muziek als mp3-bestanden op je harde schijf krijgt: Recording en Downloading. In het eerste geval neemt Spotydl het geluid op dat op je pc afspeelt (terwijl je nummers van Spotify aan het beluisteren bent), in het tweede geval zal Spotydl op zoek gaan naar externe mp3-services die – hopelijk – de gewenste nummers in hun databank hebben. Open in dit verband ook even het onderdeel Maintenance en druk op de Test-knop. Je verneemt dan welke mp3-sites op het testverzoek reageren. Verwijder eventueel het vinkje naast de problematische sites.

STAP 3 / Opnemen

Ik toon je eerst hoe je een muzieknummer van Spotify rechtstreeks opneemt. Start zowel Spotydl als Spotify op. In Spotydl open je bij Location de map waarin het programma nummers zal bewaren. Zorg dat Mode ingesteld staat op Record (rechtsboven). Zet de gewenste nummers klaar (in een afspeellijst) in Spotify, selecteer ze en versleep ze met de muis naar het rechterpaneel van Spotydl. De nummers worden toegevoegd, klaar om op te nemen. Je start de opname met de knop Record. Spotify speelt de nummers af, terwijl Spotydl voor de opname zorgt. Hou er wel rekening mee dat eigenlijk alles wat uit je geluidskaart komt mee wordt opgenomen – dus ook ongewilde geluidjes als je mailnotificatie! Zoals gezegd kan je de kwaliteit van de opnames bijsturen via Preferences, Recording. Maar veel hangt natuurlijk af van de geluidskwaliteit van Spotify, en die ligt duidelijk hoger in de betaalde variant.

STAP 4 / Downloaden

De opnamemodus heeft zowel een voordeel als een nadeel. Je weet zeker dat je het juiste nummer aan het inblikken bent en aan welke kwaliteit, maar je bent wel verplicht om het complete nummer te beluisteren om het te kunnen opnemen. Dat laatste is niet het geval bij het downloaden – dat dus veel sneller gaat – maar je hebt geen garanties over de kwaliteit. Meer zelfs, het kan gebeuren dat je uiteindelijk niet het juiste nummer te pakken hebt. Altijd even controleren dus! Om afzonderlijke nummers te downloaden, kan je op dezelfde manier tewerk gaan als in de vorige stap. Alleen kies je hier bij Mode wel Download en druk je ter bevestiging op de Download-knop.

STAP 5 / Afspeellijsten importeren

Het kan echter nog makkelijker en sneller. Waarom geen complete afspeellijst van Spotify binnenhalen bijvoorbeeld? Dat kan op verschillende manieren. Je versleept de titel van de afspeellijst naar het rechterpaneel van Spotydl. Of je opent in Spotydl het menu File en je selecteert Import Spotify Playlist, waarna je in het uitklapmenu op de gewenste afspeellijst klikt en met OK bevestigt. Vind je die lijst daar niet in terug, klik dan in Spotify met de rechtermuisknop op de titel van die afspeellijst en kies Spotify URL kopiëren. Die link kan je nu met de sneltoets Ctrl+V plakken in het url-veld van Spotydl. De nummers uit de lijst worden toegevoegd en de download kan beginnen.

Het is trouwens ook mogelijk om een lokale map met zo’n afspeellijst te synchroniseren. Open de gewenste map in Spotydl en ga naar het onderdeel Sync. Selecteer de gewenste afspeellijst (of voeg die toe met de knop Add) en bevestig met Link. Plaats een vinkje bij de juiste gelinkte map en bevestig met Synchronize. De gevraagde nummers zullen aan die map toegevoegd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business