Tips

Hoe snel is je pc nu precies?

Test de prestaties van je systeem met Novabench, een gratis totaalpakket waarmee je elk aspect van je computer onder de loep kan nemen.

Je hebt net een splinternieuwe computer aangekocht, voorzien van tonnen RAM, een dure SSD en een processor die de lichtsnelheid doet verbleken. Dat het systeem snel is, daar heb je vertrouwen in, maar hoe snel is het nu precies? Om dat te weten te komen moet je een benchmark uitvoeren en daarbij kan Novabench helpen.

Startpagina
De Windowsversie van Novabench kan je hier downloaden (bovenste knop), een versie voor OS X is beschikbaar in de Mac App Store of eveneens via deze website (onderste download). Als je het programma geopend hebt, kom je op de startpagina terecht. Onderaan staan enkele basisgegevens over je systeem, zoals het type grafische kaart en de processorsnelheid.

[download_file]

Klik om te starten op de grote Start Benchmark Tests-knop. Novabench zal zelf alle nodige tests achter elkaar uitvoeren. Let wel op, om accurate resultaten te krijgen moet je alle andere programma’s sluiten. Tijdens de test, die enkele minuten duurt, gebruik je het toestel beter niet.

Zwoegen
Het programma laat je hardware stevig zwoegen om zo een beeld te krijgen van wat je pc allemaal aankan. De voortgang van de CPU-, RAM- en harde schijftests wordt weergegeven aan de hand van een groene balk.

Schrik niet bij de GPU-test. Je scherm kan even flikkeren of zwart worden, waarna er beelden verschijnen van een computergegenereerd eiland. Zo kan Novabench de kracht van je grafische kaart testen.

Resultaten
Wanneer de benchmark klaar is, verschijnt de resultatenpagina. Novabench wijst een score toe aan elk resultaat (hoe hoger het getal, hoe beter). Onder de score staat welke test(s) werd(en) uitgevoerd, en wat de resultaten van die test zijn. Zo zie je met hoeveel frames per seconde het bovengenoemde eiland getoond werd, hoe snel je computer een bestand op je harde schijf kan wegschrijven en zo verder.

Online vergelijken
Indien de cijfers je niets zeggen, of als je gewoon nieuwsgierig bent, kan je online gaan kijken hoe jouw systeem presteert in vergelijking met computers van andere Novabenchgebruikers. Klik op Compare These Results Online om naar de website van Novabench te gaan. Indien je geen account wenst te maken kan je anoniem blijven (onder Register).

Met Novabench is het ook mogelijk om alle tests afzonderlijk uit te voeren. Leuk als je net een nieuw onderdeel hebt toegevoegd en wilt weten hoe groot het verschil in prestaties precies is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business