Tips

Meet het energieverbruik van je computer

Joulemeter meet hoeveel watt je systeem verbruikt, en laat zien welke programma's verantwoordelijk zijn voor dat verbruik.

Het is niet altijd heel duidelijk hoeveel energie je computer verbruikt. Al naargelang de kracht van je pc, hoe je hem gebruikt, en hoe vaak je dat doet, kan het enkele honderden euro’s per jaar kosten om je systeem draaiende te houden.

Stroomverbruik meten gaat met de nodige apparatuur, maar ook met de juiste software kan je een idee krijgen van de gulzigheid van je computer. Microsoft Research stelt daartoe een gratis tool ter beschikking: Joulemeter.

[download_file]

Joulemeter is bedoeld voor Windows 7 en we testten het programma hier op een Windows 7-laptop. Je kunt de tool hier downloaden. De installatiewizard wijst zichzelf uit. Na de installatie verschijnt er geen snelkoppeling op je bureaublad, maar via het startmenu vind je Joulemeter terug. Houd er rekening mee dat een recente versie van Microsofts .NET-framework vereist is om het programma te kunnen draaien.

[related_article id=”161452″]

Joulemeter werkt het best met laptops. Op een desktop raadt Microsoft aan om een WhattsUp Pro-meter met USB-verbinding aan te sluiten voor de initiële kalibratie. Maar ook zonder krijg je een resultaat, zij het iets minder accuraat.

Meten
Alvorens Joulemeter je resultaten geeft, dien je een automatische kalibratie uit te voeren. Bij een laptop gaat dat alleen wanneer de batterij boven de 50 procent is opgeladen, en het toestel niet op de netstroom is aangesloten. De metingen die Joulemeter moeten verrichten kunnen even duren en tijdens het proces mag je de computer niet gebruiken. Aangezien het scherm een hele tijd kan uitvallen zal dat toch niet gaan. Op onze laptop duurt de hele procedure ongeveer vijftien minuten.

Zodra de kalibratie is afgerond zie je onder de tab Power Usage hoeveel je systeem volgens Joulemeter verbruikt. Het totale verbruik is onderverdeeld in verbruik voor processor, beeldscherm, harde schijf en basisverbruik. De waarden worden uitgedrukt in watt.

Op dezelfde tab kan je bekijken hoeveel een bepaald programma bijdraagt aan het totale energieverbruik van je systeem. Typ daartoe de procesnaam van het programma in de balk, en klik op start. De procesnaam van een programma vind je via taakbeheer. Klik daar onder de tab toepassingen rechts op het programma naar keuze, kies ga naar proces, en gebruik de naam die je daar ziet (bijvoorbeeld firefox.exe).

Tot slot is het mogelijk om de data die Joulemeter monitort op te slaan naar een bestand. Klik op Browse, en kies hoe je dat bestand wil noemen. Via de tab About vind je een korte helpsectie, net als wat extra informatie over het programma.

Joulemeter is een uitzonderlijke tool die je heel wat vertelt over je computer. Wie bewust wil omgaan met energie, of wie gewoon graag de vinger aan de pols van zijn systeem wil houden, heeft hier een onmisbaar programma gevonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business