Tips

Creatief foto’s bewerken met Photos Pos Pro

Wie foto's wil bewerken botst snel tegen de grenzen van Windows Paint aan. Een krachtpatser als Photoshop is dan weer te duur. Photo Pos Pro biedt een gratis middenweg.

Wil je je foto’s retoucheren of op een of andere manier creatief bewerken dan kun je weliswaar naar Windows Paint grijpen, maar erg veel mogelijkheden biedt deze tool je niet. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich een programma als Photoshop: erg krachtig, maar haast even duur. Ongeveer in het midden positioneert zich Photo Pos Pro – gratis is het in elk geval.

Zoals bij veel andere freeware moet je ook bij de installatie van Photo Pos Pro even opletten en op het juiste moment op "Decline" drukken wil je (ongewenste) extra software vermijden. Het programma is wel zo attent je te vragen of je van Photo Pos Pro meteen ook je standaard ‘image viewer’ wilt maken, in welk geval de tool de betreffende bestandsassociaties naar zich toe zal trekken.

[download_file]

Het programma zelf oogt vrij klassiek, met een indrukwekkend aantal knopjes, zowel in de knoppenbalken bovenaan als aan de linkerzijde (de gereedschapskist). Uiterst rechts dan weer is een balk te zien waar je – best handig – met een paar muisklikken snel de voor- en achtergrondkleur (voor bijvoorbeeld de paint brush of de eraser-tool) kunt aanpassen, maar net zo goed ook de textuur, patronen en verloopkleuren kunt instellen. Van huis uit biedt Photo Pos Pro overigens al een fraai aantal texturen en patronen aan.

Voor snelle (kleur)optimalisaties kan je een beroep doen op verschillende autocorrectietools en ook voor het maken van selecties staan er verschillende tools tot je beschikking, waaronder Invert, Feather, Find contour, Expand/Contract, enz. In een programma dat vooral toch is bedoeld om foto’s creatief te bewerken ontbreken uiteraard niet de nodige filters en effecten. Vooral deze laatste zijn behoorlijk rijkelijk bedeeld in het programma: we telden er iets meer dan 60, en de meeste effecten laten zich bovendien nauwgezet instellen.  Gevorderde gebruikers zullen zeker ook de ondersteuning van lagen en maskers appreciëren – iets wat in gratis programma’s geen evidentie is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business