Tips

Onderzoek de ingewanden van je pc met Speccy

Met Speccy ontdek je tot in de kleinste details wat voor hardware in je computer zit, en hoe warm die is, zonder het toestel te moeten openhalen.

Er zijn redenen genoeg om te willen weten wat er net in je pc of laptop zit. Wanneer je een desktop wil upgraden is het bijvoorbeeld handig om te weten hoeveel plaats er nog is voor nieuw RAM-geheugen. Maar ook wanneer je minder ondernemend bent, heeft wat kennis over de binnenkant van je computer zijn voordelen.

Als je toestel kuren heeft bijvoorbeeld, dan zal de technische ondersteuning willen weten over welke hardware je beschikt. En wanneer je een laptop wil verkopen, zal de koper eveneens willen weten welk vlees hij in de kuip heeft. Andersom kan je als koper nagaan dat je hebt gekregen wat het label beloofde. Er zijn heel wat manieren om te ontdekken hoe de ingewanden van je computer eruitzien, maar eenvoudiger dan met Speccy zal het niet worden.

[download_file]

Samenvatting
Speccy is een gratis tooltje van ontwikkelaar Piriform, bekend van het populaire Ccleaner. Je downloadt het stukje software hier. De installatie verloopt vlot, zonder dat de wizard rommelsoftware van derden probeert aan te prijzen.

[related_article id=”152275″]

Bij het openen van Speccy zal de tool even moeten nadenken. Na enkele seconden verschijnen de eerste resultaten. Het programma heeft meerdere submenu’s: op het hoofdscherm zie je een samenvarring van de belangrijkste componenten in je pc, maar via het menu links kan je dieper in de details van een bepaald onderdeel delven.

Zo zie je onder Operating System niet alleen welk OS je draait, maar ook wat de registratiecode is, over welke versie het gaat, welke energiebesparende maatregelen er van kracht zijn, welk .NET-framework geïnstalleerd is en veel meer.

Temperatuur
Onder CPU krijg je alle informatie die je ooit over je processor zou willen te weten komen, inclusief de temperatuur van iedere afzonderlijke rekenkern. Bij de informatie over het RAM-geheugen zie je niet alleen welke RAM je hebt, maar ook hoeveel plaats je nog hebt voor nieuwe staafjes. Ook bij de tab Motherboard krijg je, naast allerhande detailinformatie, een temperatuurweergave. Net als bij Storage, waar je de temperatuur van je harde schijven in het oog kan houden.

Zelfs wanneer je je pc zou openmaken om de hardware handmatig te bestuderen zou je er minder over te weten komen dan met Speccy. De tool is een absolute aanrader voor iedereen die graag weet op wat voor toestel hij of zij werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business