Windows heeft er nog nooit zo kleurrijk uitgezien dankzij Chameleon, een tool waarmee je het Aero-thema verregaand kan aanpassen.

Advertentie

De Aero-interface van Windows is mooi, maar de ruimte tot aanpassingen is beperkt. Via de persoonlijke instellingen kan je de kleuren wel aanpassen, maar de mogelijkheden zijn eerder beperkt. Met Chameleon 4, een programmaatje gemaakt door een enthousiasteling op DeviantArt, krijg je veel meer controle over de kleurtjes van je Windowsinstallatie.

Chameleon download je hieronder in een rar-archief. Je hoeft het tooltje niet te installeren, zolang je alle bestanden in het archief samenhoudt zal het programma werken. Boven aan het tooltje verschijnt een gele balk waarin de maker je aanmoedigt om te doneren. Je kunt dat balkje eenvoudig sluiten, en via het optiesmenu kan je het voor toekomstige sessies uitschakelen.

[download_file]

 

De interface van Chameleon 4 ziet er niet al te duidelijk uit. Via het linkse menu kies je dynamische kleurenpaletten. Wallpaper zal bijvoorbeeld je bureaubladachtergrond detecteren, terwijl Batterij de kleur van Aero aanpast aan de status van je batterij. Leuke concepten, maar ik krijg de dynamische functies spijtig genoeg niet altijd aan de praat. Wees dus gewaarschuwd, het kan zijn dat het tooltje ook bij jou niet 100% functioneel is.

Wat wel werkt is de manuele functie. Naast het geschenkicoontje rechtsboven vind je de optie om de kleuren van je Windowsvensters en taakbalk handmatig aan te passen. Je mag twee kleuren selecteren: Mail en Afterglow. De kleur van Aero bestaat uit een combinatie van beide. Via de slidertjes Color Balance en Afterglow Balance pas je de intensiteit van de twee kleuren aan. Blur Balance dient om de zachtheid van de kleuren in te stellen. Tot slot kan je de mate van reflectie configureren met Glass Reflection Intensity.

Je ziet het resultaat van je aanpassingen meteen van kracht worden in open vensters. Ben je tevreden met je kleurenthema, dan kan je het opslaan met de middelste knop rechtsboven. Chameleon is een eenvoudig programmaatje dat zeker nog wat verbetering kan ondergaan, maar wie met de kleuren van zijn vensters wil prutsen, zal er al heel wat mee kunnen aanvangen. Chameleon werkt op Windowsversies vanaf Vista.

Advertentie