Tips

Stel zelf een mozaïekfoto samen

Je kent ze vast wel, die mozaïekfoto's die soms wel uit honderden verschillende minuscule plaatjes zijn opgebouwd. Met Mosamic maak je zo'n foto op een paar seconden.

Iedereen heeft ze wel al eens gezien: foto’s die uit honderden andere, minuscule plaatjes zijn samengesteld. Nu kun je zo’n fotomozaïek wel zelf bij elkaar gaan harken met je favoriete fotobewerkingstool, maar dat is een monnikenwerk. Met Mosamic hoeft het slechts een paar seconden te duren.

Mosamic is erg gebruiksvriendelijk en is zowel beschikbaar voor Windows als Mac OS X. Eerst stel je een of meer fotobibliotheken samen waaruit je naderhand kunt putten om de gewenste foto te bekomen. Zo’n fotobibliotheek kan eenvoudig de inhoud van een lokale fotomap zijn, maar – erg handig – je kunt ook gebruik maken van een automatische importfunctie. Je hoeft slechts een trefwoord in te vullen (zoals snow, dogs, nature, …), het aantal gewenste foto’s in te vullen (100, 200, 500 of 1000) en Mosamic gaat die aan een stevig tempo zelf opvissen uit de publieke fotopool van Flickr.

[download_file]

Zodra je een of meer bibliotheken hebt toegevoegd, kun je aan de slag. Eerst haal je de gewenste foto op, waarna je aangeeft of je een kleurenmozaïek dan wel een echte fotomozaïek wenst. Vervolgens maak je via een schuifknop duidelijk uit hoeveel tegels (miniatuurfoto’s) de mozaïek moet bestaan: die waarde ligt ergens tussen 3×3 en 80×80.

Via de knop "Advanced Settings" kun je nog bijkomende opties instellen, waaronder de grootte van zo’n tegel, de detailleringsgraad waarmee Mosamic de originele foto’s moet importeren, of dezelfde foto’s als tegel mogen worden ingezet en hoeveel tegels er minstens tussen twee identieke fototegels moeten zijn, en in hoeverre het programma de originele foto’s mag aanpassen (bijkleuren) om de doelfoto beter te imiteren.

Tot slot duid je aan uit welke bibliotheek, of bibliotheken, de foto’s mogen worden opgevist. Even later is het resultaat klaar. Via een zoomknop krijg je de tegelfoto’s in detail te zien. Is het resultaat naar wens, dan kun je de mozaïekfoto opslaan als png-, xpm- of jpg-bestand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business