Tips

Snelle optimalisaties en kleureffecten

Om snel enkele retouches of basale kleureffecten aan een reeks foto's toe te voegen heb je aan een gratis tool als Vintager meer dan voldoende.

Wil je snel een aantal foto’s optimaliseren of van een of ander kleureffect voorzien dan heb je uiteraard geen complexe fotobewerkingstool nodig. Een tool als Vintager kan dan volstaan: je hebt het programma op een paar minuten onder de knie en een foto optimaliseren vergt nauwelijks enkele muisklikken.

Het is uiteraard de bedoeling dat je eerst een of meer foto’s in Vintager ophaalt. Die kun je dan een voor een bekijken in het programma. Per foto beslis je dan welke optimalisaties of effecten je wilt doorvoeren. Om te beginnen zijn er een 16-tal vooraf gedefinieerde kleureffecten, met namen als Sunset, Mint, Rose en Pine. Verder zijn er ook een 7-tal kaders (frames) beschikbaar die je dus rond je foto kunt laten aanbrengen (meer dan een muisklik vergt dat overigens niet).  De functie Depth of Field bevat dan weer een viertal schaduweffecten, waarbij een cirkel- of vierkantvorm in je foto belicht wordt, met schaduwpartijen rondom.

[download_file]

Verder kun je de foto nog bijsnijden (je sleept over het onderdeel dat je wilt behouden met de muis en de tool knipt automatisch de rest weg), roteren of spiegelen en je kunt via twee simpele schuifknoppen de helderheid en het contrast van de foto optimaliseren. Ten slotte is er nog een functie die je toelaat de foto te schalen (je dient de gewenste grootte in pixels aan te geven), al dan niet met behoud van de originele beeldverhouding.

Een krachtige fotobewerker is Vintager dus niet, maar dat is ook allerminst de bedoeling van de makers. Ze wilden alleen een gebruiksvriendelijk tooltje waarmee beginners enkele typische optimalisaties en effecten kunnen doorvoeren. Niets meer, maar ook niets minder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business