Tips

Monitor bestandswijzigingen op je schijf

Je schijf ratelt voortdurend en je wilt wel eens weten welk programma daarvoor verantwoordelijk is? Phrozen Windows File Monitor vertelt het je.

Wanneer de LED van je harde schijf brandt en de schijf voortdurend aan het ratelen is terwijl je zelf niets aan het inlezen of wegschrijven bent, dan voelt dat niet comfortabel aan. Immers, je wilt weten wat er precies aan de hand is. Of nog, je hebt een leuke tool gevonden maar je vertrouwt die niet helemaal. Dan kan het handig zijn te weten wat die precies allemaal op je schijf uitspookt. Phrozen Windows File Monitor registreert alle belangrijke schijfbewegingen en lijst die overzichtelijk voor je op.

Het programma, dat overigens geen echte installatie behoeft, is erg gebruiksvriendelijk. Het volstaat de tool op te starten en de Record-knop in te drukken, waarna die je bestandssysteem zal monitoren en je op alle belangrijke activiteiten attendeert. Dat gebeurt standaard in de vorm van een boomdiagram, zodat je snel kunt inzoomen op de gewenste details. Deze informatie kun je overigens ook bekijken in lijstvorm. Kleurcodes maken snel duidelijk wat er precies met elk item is gebeurd: rood bijvoorbeeld staat voor verwijderen, groen voor creëren en zwart voor wijzigen/updaten.

[download_file]

Standaard worden alle gedetecteerde schijven gescand, maar dat valt aan te passen: je bepaalt via vinkjes geheel zelf welke schijf of schijven je wilt monitoren. Er is tevens een “filter manager” aan boord. Die laat je toe alleen op bepaalde bestandsextensies te scannen of bepaalde paden buiten beschouwing te laten. Je kunt echter ook op ‘events’ filteren. Dat houdt in dat je alleen specifieke acties in je scan meeneemt. Er is keuze uit een 19-tal verschillende events, waaronder Drive removed, Adding Media, New Directory, Network Share, Create, Delete, Update File, Attributes, enz.

Phrozen Windows File Monitor is niet de krachtigste tool in zijn genre (die eer valt wellicht te beurt aan Windows Sysinternals Process Monitor), maar dat maakt het programma tegelijk goed bruikbaar, gezien je niet verdrinkt in een lijst met talloze items die je pas na het instellen van complexe filters behapbaar kunt maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business