Tips

Haal verdwenen bestanden terug

Niemand is er vrij van: data die plots verdwenen blijken door een verstrooidheid van de gebruiker, een stukje malware, een bug of een storing van de hardware.

Het zal je maar overkomen: je maakt je prullenbak leeg om dan vast te stellen dat die nog enkele bestanden bevatte die absoluut niet weg mochten. Of je zoekt een bestand op maar de partitie lijkt wel verdwenen! Disk Drill kan je uit de brand helpen.

Disk Drill was oorspronkelijk alleen voor Mac OS X beschikbaar, maar is nu dus ook verkrijgbaar voor Windows. De makers van het programma maken zich sterk dat het een zeer gebruiksvriendelijke tool is en daar valt veel voor te zeggen. Je duidt eerst de gewenste partitie of schijf aan waar de (intussen verdwenen) data zich bevinden. Kieskeurigheid kun je Disk Drill op dit vlak alvast niet verwijten: de tool kan met zowat alle mogelijke mediadragers overweg (al dan niet externe schijven, geheugenkaartjes en usb-sticks) en herkent zowel FAT(32), exFAT, NTFS, HFS+ als EXT 2/3/4. Het is bovendien mogelijk ‘onzichtbare’ schijfpartities (zoals het door het systeem gereserveerde bootgedeelte) of niet-toegewezen schijfstukken (‘raw’) te benaderen.

[download_file]

Bij het inlezen van zo’n schijf gaat Disk Drill automatisch ook op zoek naar eventuele verdwenen partities. Erg handig vinden we ook de mogelijkheid om van een partitie een virtuele schijfimage (DMG-image) te maken die je dan ook vanuit Disk Drill kunt koppelen zodat je het dataherstel op dat imagebestand kunt laten uitvoeren.

Disk Drill kun je letterlijk met één druk op de knop een bepaalde schijf of partitie naar verdwenen (partities en) data laten speuren (hoewel je ook kunt kiezen tussen quick scan en deep scan, maar de tool maakt nergens duidelijk wat het exacte verschil is). Het programma tracht de gevonden data automatisch ook in te delen in verschillende rubrieken zoals Pictures, Video, Documents, Audio. Het is echter ook mogelijk andere filters in te stellen zodat je bijvoorbeeld alleen die bestanden ziet die bijvoorbeeld kleiner dan 128 MB zijn of die maximaal drie dagen oud zijn.

Disk Drill lijst de gevonden bestanden netjes voor je op en je hoeft de gewenste data maar te selecteren om die via een druk op de knop -  bij voorkeur op een andere schijf – te bewaren. Je kunt bovendien een speciale service activeren op een of meer partities (Recovery Vault Protection). Die zorgt er dan voor dat bestanden in de mappen die je zelf hebt toegevoegd extra beveiligd worden tegen ongewilde verwijdering, zodat je ze naderhand nagenoeg met zekerheid nog kunt recupereren .

Kortom, Disk Drill weet ons wel te overtuigen als dataherstelprogramma, en is zowel bruikbaar voor beginners als gevorderden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business