Tips

Linux-partities benaderen vanuit Windows

Linux Reader is een eenvoudige maar effectieve Windows-tool die je op een geheel veilige manier toelaat opslagmedia met uiteenlopende bestandssystemen te benaderen.

Een snelle toegang vanuit Windows tot een Linux- of OS X-partitie is lang niet zo evident. Linux Reader for Windows laat je echter toe op een veilige manier uiteenlopende bestandssystemen te benaderen.

Linux Reader is een tool die je als een gewoon programma op je Windows-machine installeert. Wanneer je die opstart, lijst die echter alle herkende opslagmedia op die aan je machine zijn gekoppeld. Ook containers van virtuele machines kun je normaliter inladen (vmdk, vhd, vdi en hds). Linux Reader kan overweg met de belangrijkste Linux-bestandssystemen, met name Ext 2/3/4, ReiserFS en Reiser4, en verder met BSD/Solaris/Unix (USF2), met OS X-formaten als HFS(+) en met enkele bestandssystemen typisch voor Windows (FAT, exFAT, NTFS en zelfs ReFS).

[download_file]

Dat laatste lijkt misschien overbodig gezien je vanuit een Windows-systeem werkt, maar het gebeurt wel vaker dat Windows een extern aangesloten schijf niet langer wil herkennen en benaderen, terwijl dat met een tool als Linux Reader toch nog lukt, zodat je op die manier alsnog verloren gewaande data kunt recupereren.

Gedetecteerde partities verschijnen in de vorm van een pictogram dat je slechts hoeft aan te klikken om verkenner-gewijs in de bestandshiërarchie te kunnen afdalen. Belangrijk om weten is dat Linux Reader een compleet non-intrusief programma is, dat wel data kan inlezen maar niet kan wegschrijven – zoals de naam van de tool trouwens al suggereert. Je kunt in principe dus veilig door de diverse opslagmedia struinen. Daarbij negeert het programma ook geheel eventuele beveiligingsbeleidsopties die mogelijk aan de opgeslagen data zijn verbonden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen toegang krijgt tot bepaalde data omwille van niet-toegekende machtigingen.

Handig is ook dat je van sommige bestandsformaten (met name afbeeldingen) een voorafbeelding te zien krijgt. Van elk bestand kun je ook een hexadecimale weergave bekijken. Maar wellicht de nuttigste functie is dat je van geselecteerde data een kopie kunt maken naar een willekeurig ander opslagmedium. 

bestandssysteemdatahersteldownloadslinuxlinux readerpartitie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals