Tips

Hoe je een server maakt van je Proximus b-box

Een b-box3 van Proximus tovert een usb-stick of harde schijf om tot netwerkopslag. Wij leggen je uit hoe je te werk gaat.

Vorige week schreven we dat de b-box3-router van Proximus dubbel dienst doet als netwerkhub voor je usb-sticks of externe harde schijven. We contacteerden de provider die ons verzekerde dat die usb-functie werkt met beide usb-poorten, en dat je op de koop toe kan genieten van DLNA-mediaserverfunctionaliteit.

Helaas moesten we Proximus op z’n woord geloven aangezien we zelf geen b-box3 ter beschikking hebben om de functie uit te testen. Dankzij Alexander, een behulpzame lezer, kunnen we je nu toch kort uitleggen hoe je te werk gaat. Hij testte de serverfunctie van de b-box uit en stuurde ons zijn bevindingen.

Instellingen aanpassen

Eerst en vooral dien je externe opslag in de usb-poorten van je b-box te schuiven. Vervolgens surf je in je browser naar het ip-adres van de router: 192.168.1.1. Typ dat adres in waar je normaliter een url zou typen, en druk op enter.

Nu kan je bij My Modem naar het tabblad Sharing gaan. Vervolgens dien je twee instellingen aan te klikken: Zowel DLNA als File Sharing (Samba) moeten ingeschakeld zijn.

De usb-opslag moet nu in heel het lokale netwerk zichtbaar zijn. We rapporteerden eerder dat de opslag de naam Disk_a1 en 2 mee krijgt maar dat blijkt niet altijd te kloppen. Bij onze lezer was de locatie van de netwerkopslag \\mymodem\disque_partage en \\mymodem\disque_partage_1. Het adres van mymodem is wel 192.168.1.1.

Toevoegen aan je netwerk

Om de usb-stick als netwerkopslag eenvoudig te gebruiken, typ je het adres er van in Windows Verkenner in. In casu: \\192.168.1.1\disque_partage of \\192.168.1.1\disk_a1, al naargelang de situatie bij je thuis. Je kan nu één of meerdere mappen van de usb-stick of externe schijf als netwerklocatie toevoegen aan verkenner door er rechts op te klikken en de wizard te volgen.

Verder is de b-box automatisch als mediaserver zichtbaar in Verkenner van zodra je DLNA inschakelt. Hoewel de modem als dusdanig herkend wordt, slaagde onze lezer er niet in om de mediaserver ook naar behoren te laten werken. Heb jij meer succes, laat het ons zeker weten!

Voordat je een externe schijf van 5 TB gevuld met je diepste geheimen aan het netwerk plakt hebben we nog een belangrijke bedenking: houd er rekening mee dat iedereen die verbonden is met je b-box in theorie aan de netwerkopslag kan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business