Tips

Zijn dure kabels hun geld waard?

Het is bijna altijd geldverspilling om veel geld uit te geven aan kabels. Maar zijn er geen uitzonderingen op deze regel?

kabels

De prijzen van kabels variëren erg hard, soms zelfs van enkele cent per meter tot honderden euro’s voor dezelfde lengte. Meestal raden we aan om zo weinig mogelijk uit te geven aan kabels. Er zijn echter enkele zeldzame uitzonderingen op deze regel.

HDMI

Voor het grootste gedeelte werken alle HDMI-kabels hetzelfde. Wanneer je een beeld krijgt, zal het hetzelfde beeld zijn als uitgestuurd door de bron. Zolang je beeld niet flikkert of ruis bevat, werkt je kabel perfect. Indien je kabel 1080p of UltraHD 4K moet kunnen verwerken, moet je er wel op letten een HDMI-kabel te kopen die gelabeld is met “High speed”.

In sommige gevallen zijn kabels wel wat extra geld waard. Bijvoorbeeld voor actieve kabels die chips bevatten die het signaal versterken. Met deze kabels is de kans groter dat je een signaal over een langeafstandskabel, van zes meter of meer, kan versturen. In veel gevallen zal een goedkope passieve kabel echter ook werken. Er is geen manier om dit te voorspellen zonder het getest te hebben.

USB

Er zijn mensen die denken dat ze een dure USB-kabel nodig hebben om de kwaliteit van de audio, video of afbeeldingen die ze erover sturen te garanderen. Die mensen moeten we teleurstellen. USB is gewoon een domme buis. Het zal de kwaliteit van beelden of audio niet verbeteren.

Er is echter een uitzondering wanneer het gaat om het laden van apparaten met behulp van USB. Niet alle USB-kabels zullen je apparaten even snel opladen. Sommige kabels zullen namelijk meer stroom doorlaten dan andere. Indien je wenst dat je apparaten zo snel mogelijk zijn opgeladen, schaf je best een degelijke kabel aan.

Luidsprekerkabels

Bij luidsprekerkabels zit er een stuk van waarheid achter de opmerking dat duurdere kabels een betere geluidskwaliteit met zich meebrengen. De luidspreker, ontvanger en kabel creëren samen een elektrisch circuit. Door het veranderen van de weerstand en capaciteit van de kabel, kan er daadwerkelijk een klein verschil worden waargenomen.

Betekent dit dat je meer moet uitgeven voor je luidsprekerkabels? Niet noodzakelijk, het is namelijk onmogelijk te voorspellen welke kabel het beste resultaat geeft voor jouw luidspreker. Maar zelfs indien het geluid beter klinkt met een duurdere kabel, is het verschil zo klein dat zelfs het aanschaffen van andere gordijnen meer verschil kan geven.

stekkers

Optische kabels

Meestal zal je PCM- of Dolby Digital-formaat uitsturen via je optische kabels. Alle Dolby Digital-decoders zijn gemaakt om volledig te stoppen indien ze geen perfect signaal ontvangen. Indien je een signaal ontvangt en je decoder stopt niet, werkt je kabel dus perfect.

Bij PCM kunnen verschillende kabels wel een verschil maken voor de hoeveelheid ruis. In realiteit zal echter de digitaal-naar-analoog converter meer invloed hebben op het geluid.

DVI en DisplayPort

Het digitale videogedeelte van DVI werkt hetzelfde als HDMI. Indien je een digitaal signaal gebruikt en het werkt, is er geen probleem. Dit geldt ook voor de vervanging van DVI, DisplayPort.

Sommige DVI-kabels hebben ook een analoge component. Indien je één van de weinigen bent die dit gebruiken, kan je onderstaande uitleg over VGA bekijken.

VGA

Aangezien VGA-kabels analoog zijn, zullen betere kabels een beter resultaat geven. In tegenstelling tot digitale kabels waar het ofwel één ofwel nul is, is er bij analoge kabels meer kans op ruis. Is het signaal niet naar behoren, dan kan een duurdere kabel soelaas brengen.

Stroomkabels en ethernet

Voor beide soorten kabels geldt hetzelfde principe: Indien het werkt, werkt het. De kabel zal geen invloed hebben op de kwaliteit.

Kortom

We hebben weliswaar niet alle soorten kabels in dit artikel overlopen, maar volgend advies is meestal van toepassing.

  • Voor digitale signalen geldt: indien het werkt, werkt het. Ga dus zo goedkoop mogelijk.
  • Voor analoge signalen kan het zijn dat er enig verschil te merken is tussen verschillende kabels. Dit verschil is echter zo klein, dat je ook hier niet te veel geld moet uitgeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business