Tips

Videominiaturen in de Windows Verkenner

Windows Verkenner toont je miniaturen van heel wat afbeeldingsformaten, maar voor videobestanden kun je een tool als Icaros Shell Extensions goed gebruiken.

 

[download_file]De Windows Verkenner toont miniaturen voor heel wat afbeeldingsformaten maar wat videobestanden betreft blijf je vaak op je honger. Icaros Shell Extensions zorgt ervoor dat de Verkenner voortaan zelfs voor exotische videoformaten een miniatuur te zien geeft.

Tijdens de installatie laat Icaros Shell Extensions je in principe kiezen tussen een 32-bits en een 64-bitsversie van het programma, maar logischerwijze kies je die versie die bij je Windows-installatie aansluit. Houd er wel rekening mee dat het programma ook de installatie van .NET Framework 4.0 vereist.

Meteen na de installatie kun je al aangeven voor welke bestandextensies je graag een miniatuurafbeelding had gezien. Dat doe je door een vinkje te plaatsen bij de gewenste extensies (mkv, ogm, flv, avi en rm) maar in principe kun je zowat elke bestandstype toevoegen zolang het maar door (het erg flexibele) FFmpeg wordt ondersteund, zoals mov, m2ts, rmvb, divx, enz. Overigens beperkt Icaros Shell Extensions zich niet tot videoformaten: wanneer je hier ook audioformaten selecteert (flac, ape, mpc, tak of wv) of zelf toevoegt, dan kun je vanuit de Verkenner over deze bestandstypes bijkomende informatie (metadata) opvragen.

In het instellingenvenster kun je tevens aangeven wat de ‘thumbnail offset’ moet zijn. Standaard staat die waarde ingesteld op 25%, maar je kunt om het even welk percentage ingeven. Wil je bijvoorbeeld een miniatuur zien van het einde van je videobestanden, dan kies je iets als 100%.

De knop ‘Advanced’ geeft je toegang tot een paar bijkomende opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk ‘cover art’ voor miniaturen te kiezen – voor zover het videobestand daarin voorziet – en aan te geven dat je covers in landschapsformaat verkiest. Stip je de optie ‘Enable black/white frame detection’ aan, dan gaat Icaros Shell Extensions na of het framebeeld niet te donker of te licht is om als miniatuur te dienen. Blijkt dat inderdaad het geval, dan gaat de tool op zoek naar het eerstvolgende geschikte frame. Houd er wel rekening mee dat je Icaros eerst moet ‘deactiveren’ voor je wijzigingen aanbrengt en daarna weer moet ‘activeren’. Dat vergt gelukkig niet meer dan een druk op een knop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business