Tips

Identificeer onbekende bestanden

Bots je op een onbekend bestandstype, dan is er een goede kans dat HexBrowser voor je uitvist om welk soort bestand het precies gaat. Ook codecs kan je er mee identificeren.

 

Je downloadt of ontvangt wel wat bestanden en het overkomt je ongetwijfeld ook wel eens dat je plots op een bestand botst waarvan je geen flauw idee hebt wat je ermee moet of kunt aanvangen – zeker niet wanneer blijkt dat de bestandsextensie ontbreekt of foutief is. Een typisch voorbeeld is een bestand met de weinigzeggende extensie .dat, dat wel eens je mailbox bereikt indien gestuurd vanaf een ander besturingssysteem (zoals Mac OS X). Gelukkig kan HexBrowser je helpen bij de identificatie van zo’n nukkig bestand.

De werking van HexBrowser is erg eenvoudig. Het volstaat een bestand naar het linkerpaneel van het programmavenster te verslepen (of dat via de ingebouwde verkenner te openen) om in het rechterpaneel informatie over het bestand te zien. Als het goed is verneem je onder meer de bestandsgrootte en -attributen maar ook het juiste bestandstype. Overigens kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen via de Settings-knop welke informatie je al dan niet wilt zien in dit paneel. Wat het bestandstype betreft, dat laatste bepaalt HexBrowser niet op basis van de bestandsextensie – zoals de Windows Verkenner dat pleegt te doen – maar door op hex-niveau in het bestand te gaan kijken. De tool heeft namelijk, althans volgens de makers, de ‘handtekeningen’ van meer dan 1000 verschillende bestandstypes in zijn database opgenomen.

Dankzij de ingebedde openbronmodule MediaInfo verkrijg je langs deze weg vaak ook heel wat nuttige informatie over allerlei multimediabestanden, zoals de gebruikte codecs, videoresolutie, audioformaat, EXIF-data, enz.

Voor wie het interessant vindt: het rechterpaneel bevat naast het tabblad Info ook nog de tabbladen Hex en Tekst, van waaruit je respectievelijke de hexadecimale en ‘leesbare’ inhoud van het aangeboden bestand kunt aflezen. We geven nog even mee dat HexBrowser de installatie van Microsoft .NET 2.0 vereist.

bestandsformaatbestandstypedownloadsextensiefreewareherkennenHexBrowseridentificerenonbekendsoftwareWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals