Tips

Monitor en beheer(s) je netwerk

Wanneer er iets fout loopt in een netwerk dan is het vaak alle hens aan dek en komen de netwerkmonitoring- en controletools van Essential NetTools zeker van pas.

 

Wie een (thuis)netwerk heeft beseft maar al te goed dat er altijd wel iets kan fout gaan en dat het vaak lastig is om de juiste oorzaak te pinpointen. Een Zwitsers zakmes als Essential NetTools, dat heel wat netwerktools integreert, kan dan erg nuttig blijken.

Aan de linkerzijde van het hoofdvenster van Essential NetTools tref je een zeventiental rubrieken aan. Elke rubriek staat voor een andere netwerktool. Ietwat doorwinterde netwerkbeheerders zulle meteen een aantal van die rubrieken herkennen en dus weten wat je daar mag van verwachten. Te denken valt aan modules als NetStat, Ping, TraceRoute, PortScan, HostAlive en NSLookup.

Naast deze genoegzaam gekende hulpmiddelen treffen we in de lijst onder meer ook NBScan aan. Dat staat voor NetBIOS Scanner, die je netwerk binnen een opgegeven ip-bereik scant naar allerlei NETBIOS (sharing) services en de resultaten overzichtelijk weergeeft, inclusief IP- en MAC-adres. Verwant aan deze tool is NetAUdit, wat staat voor NetBIOS Auditing Tool. Die laat je toe allerlei veiligheidscontroles uit te voeren op je netwerk en/of afzonderlijke computers die NetBIOS filesharing services aanbieden.

De tool EmailVerify controleert de geldigheid van een opgegeven e-mailadres door te communiceren met de bijhorende mailserver via het SMTP-protocol. SysFiles dan weer is een editor voor diverse belangrijke systeembestanden (binnen de map \Windows\System32\drivers\etc), met name Services, Protocol, Networks, LMHosts en Hosts. Zoals de naam WiFiMan al doet vermoeden lijst deze tool de draadloze adapters van je computer op, inclusief de beschikbare draadloze netwerken. Ook ProcMon kan zeker nuttig zijn: die lijst alle actieve processen van je systeem op, met vermelding van onder meer het proces-ID, de geladen modules, enz.

Kortom, Essential NetTools is een waardevolle toevoeging aan de gereedschapskist van elke netwerkbeheerder, ongeacht het aantal clients.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business