Tips

Beter mappenbeheer met FreeCommander XE

We gebruiken al zo lang het standaard mappensysteem van Windows, dat je bijna zou vergeten dat het ook anders kan. Wie een snellere manier zoekt om bestanden te beheren, kan FreeCommander XE proberen.
[download_file]De alternatieve mappenbeheerder FreeCommander XE staat helemaal in het teken van efficiënter werken. Wie helemaal gewend is aan het standaard bestandsbeheer in Windows moet zich misschien even aanpassen, maar al bij al is dit best een makkelijk programma om onder de knie te krijgen. Aan de slag!

Loop door de simpele installatieprocedure en start de software op. FreeCommander XE is een redelijk eenvoudig alternatief voor het standaard bestandsbeheer van Windows. Open je de tool, dan merk je meteen het grote verschil met de Verkenner: FreeComander XE werkt met twee ‘panelen’. Het linkse paneel is daarbij het ‘actieve’ paneel, terwijl het rechtse standaard als ‘inactief’ wordt gezien. Bedoeling is uiteraard dat je snel bestanden van de ene map naar de andere kan slepen.

FreeCommander XE heeft een enorme hoeveelheid opties, waarin je op het eerste zich misschien je weg niet vindt. Bovenaan staat alvast de ‘Drive bar’, een overzicht van alle schijven op je computer. Klik je bijvoorbeeld op C in het linkerpaneel en schijf D in het rechterpaneel, dan kan je makkelijk bestanden van de ene naar de andere schijf verplaatsen. Niet echt anders dan twee verschillende vensters naast elkaar openen, maar wel een pak sneller. Je kan allerlei functionaliteiten van de Drive Bar aanpassen in Tools, Settings en Drives, als je wilt. Standaard zie je echter hoeveel vrije ruimte er op een schijf staat als je er je cursor boven houdt, wat best handig kan zijn.

Net boven die Drive bar vind je onder meer de knoppen om de weergave van bestanden aan te passen. Wil je je documenten als grote tegels zien, of liever een boom van bestanden weergeven? Het kan allemaal. In het menu View krijg je het volledige overzicht. Om nog sneller aan je meest gebruikte mappen te geraken, kan je ze bovendien in je Favorieten zetten. Open je meest gebruikte map, bijvoorbeeld Mijn Documenten en klik op het menu Favorites. Kies je ‘Favorites – add active panel’, dan voegt FreeCommander XE de map in het linkerpaneel toe aan het menu. Zo kom je met een paar klikken minder in de mappen die je het vaakst nodig hebt.

Het is moeilijk om alle functies van FreeCommander XE te overlopen, dus haal ik er even de leukste uit, die je het meeste tijd kunnen besparen. Zo heeft de tool een ingebouwd archiefbeheer. Je kan rechtstreeks in het programma zips maken, maar je kan net zo goed gecomprimeerde bestanden doorzoeken. Ga in het File-menu naar Pack of Unpack om bestanden te comprimeren of weer uit te pakken. In het menu Edit vind je dan weer een massa aan opties om bestanden te selecteren. Wil je in een map met diverse documenten alle beelden verhuizen, maar de rest laten staan? Klik een .jpg aan en kies ‘Select files with same ext’. Je krijgt ook leuke opties om bijvoorbeeld de naam van een bestand te kopiëren, zonder daarvoor een bestand aan te klikken, even te wachten en dan nog eens op de naam te klikken, zoals je dat in Windows standaard doet.

Wil je je echt helemaal in FreeCommander XE storten, dan zijn er nog enkele functionaliteiten om alles nog net dat ietsje straffer te maken. Steeds meer programma’s bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om het rechtsklikmenu van Windows aan te passen. Ga daarvoor in FreeCommander XE naar Tools, Favorite Tools en kies ‘Show context menu of target item’. Rechtsklik je nu op een icoon van een van je favorieten, dan opent die automatisch de juiste map in FreeCommander. Ben je helemaal overtuigd, dan kan je FreeCommander trouwens opstarten als standaard alternatief bureaublad, samen met je computer.

downloadsfreecommander xemappenbeheertipverkenner

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals