Tips

Foto’s snel optimaliseren en bewerken

Snel en zonder moeite je foto's optimaliseren en bewerken? Dat kan met het eenvoudige Pixlr for desktop.

 

[download_file]Pixlr ken je wellicht als een handige webapp waarmee je foto’s kunt retoucheren en van allerlei effecten voorzien. Deze tool bestaat nu ook in de vorm van een desktopapplicatie, beschikbaar voor PC en Mac. Een (gratis) registratie is wel verplicht.

Zodra je de tool opstart meld je je bij de service aan en haal je de gewenste foto op (meerdere foto’s tegelijk ophalen blijkt niet mogelijk). Via een reeks halftransparante knoppen kun je nu allerlei optimalisaties en aanpassingen doorvoeren. De knoppen zijn min of meer thematisch geordend: Fast, Refine, Effect, Overlay, Border, Stylize, Stickers en Type. Afhankelijk van de knop die je aanklikt, komt er een tweede rij en soms ook een derde rij knoppen beschikbaar.

Zoals de namen van de knoppen al suggereren, vind je hier een uiteenlopend gamma aan optimalisaties en effecten terug. Dat gaat van het bijstellen van contrast en helderheid, over het verwijderen van rode ogen en het rechttrekken van een scheef beeld, tot het toevoegen van allerlei overlaybeelden, een dozijn of wat effecten, talrijke ‘stickers’ en eigen tekst.

Zodra je dan de gewenste actie hebt geselecteerd verschijnt het bijhorende dialoogvenster. In de meeste gevallen bestaat zo’n venster uit een of meer schuifknoppen of numerieke velden waarmee je snel de gewenste wijziging doorvoert. Handig in elk geval is dat je onmiddellijk het resultaat ziet op je foto, nog voor je effectief de Apply-knop indrukt.

Het is overigens geen ramp als je een wijziging per abuis toch doorzet, want onderaan vind je de knopjes Undo en Redo, waarmee je alsnog snel op je stappen terugkeert. Je treft hier verder ook nog een zoomknop aan evenals een knopje waarmee je de metadata van de ingeladen foto kunt opvragen. De bewerkte foto’s kun je bewaren in jpg-, png-, tiff- en bmp-formaat.

Net zoals de online variant is ook de desktopversie van Pixlr prima geschikt voor wie heel snel en zonder veel moeite betere of opvallender foto’s wil hebben.  Jammer alleen dat er geen spoor is van enige batchfunctionaliteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business