Tips

Gebruik sd-kaart in Samsung Galaxy S7 als intern geheugen

De Samsung Galaxy S7 biedt opnieuw ruimte voor een sd-kaartje, maar laat standaard niet toe om dat als intern geheugen in te zetten. We leggen uit hoe je daar zelf een mouw aan past.

Tot grote vreugde van de fans heeft Samsung ervoor gekozen om het geheugen van de Galaxy S7 opnieuw uitbreidbaar te maken, nadat het die optie had laten vallen in de Galaxy S6. Toch zit er nog een kink in de kabel. Hoewel Android 6.0 toelaat om je sd-kaart als intern geheugen te formatteren, laat Samsung dat niet toe.

“We denken dat onze gebruikers een sd-kaart willen om bestanden tussen hun telefoon en andere toestellen te wisselen. Met Adoptable Storage (zoals Google de functie heeft gedoopt, n.v.d.r) wordt de kaart gewist de eerste keer dat je ze in het toestel steekt. Dat kan gebruikers verrassen en we willen niet dat ze hun bestanden verliezen. Verder kan een kaart die gebruikt wordt als intern geheugen niet gelezen worden door andere toestellen, waardoor ze niet meer kan dienen om bestanden te verplaatsen”, legt Samsung de beslissing uit.[related_article id=”177951″]

Samsung heeft het gelukkig mogelijk gemaakt om een groot aantal apps, inclusief bijhorende data, naar de sd-kaart te versluizen, maar helemaal hetzelfde is dat niet. Voor wie een beetje technisch onderlegd is en het standaard intern geheugen van 32 GB niet volstaat, bestaat er een omweg om Adoptable Storage als nog op je Galaxy S7 te activeren, zo ontdekte Paul O’Brien van  Modaco. We leggen stapsgewijs uit hoe je dat doet.

1. Android Debug Bridge

Om te beginnen heb je naast een Galaxy S7 en geheugenkaartje naar keuze (hoe sneller, hoe beter) ook een computer nodig met daarop de Android Debug Bridge geïnstalleerd. Die kan je hier apart downloaden, maar maakt ook deel uit van de complete Android SDK.

Ga ook na of USB debugging is ingeschakeld op je telefoon. Dat kan je controleren in de instellingen bij ‘Ontwikkelaarsopties’. (Klik vijf maal op het buildnummer onder ‘Over deze telefoon’ om de ontwikkelaarsopties te activeren.)

2. Back-up

Als je de geheugenkaart reeds in gebruik had, maak dan een back-up naar je pc van alle data die er op staat. De kaart zal namelijk volledig gewist worden tijdens het proces.

Bedenk ook hoeveel ruimte van de kaart je als intern geheugen wil gebruiken. Dat hoeft niet de volle 100% capaciteit te zijn. Je kan bijvoorbeeld de helft als intern geheugen formatteren, en de andere helft als een conventionele sd-kaart gebruiken.

3. Opdrachtprompt

Zorg ervoor dat je telefoon via usb is aangesloten op de pc en de geheugenkaart er in zit. Open vervolgens de Opdrachtprompt of Terminal op je computer. Typ het commando adb shell en druk op Enter. Typ vervolgens het commando sm list-disks en onthoud de disk ID die staat genoteerd achter ‘disk:’.

4. Partitioneren

Nu gaan we de geheugenkaart partitioneren en bepalen welke ruimte als intern geheugen mag worden geformatteerd. Wil je de sd-kaart volledig als intern geheugen gebruiken, dan typ je het commando sm partition disk:[disk ID] private. Wil je bijvoorbeeld de helft als intern geheugen gebruiken en de andere helft als sd-kaart, dan gebruik je het commando sm partition disk:[disk ID] mixed 50Wil je meer of minder ruimte als intern geheugen benutten, dan verander je het percentage achter ‘mixed’ al naargelang.

Het proces kan even duren, maar eenmaal afgerond zou alles in orde moeten zijn. Kijk in de instellingen onder ‘Meer instellingen’ bij ‘Geheugen’ en daar zie je nu normaal een groter intern geheugen vermeld dan de standaard 32 GB. De weergegeven hoeveelheid kan mogelijk niet helemaal kloppen vanwege een bug, maar je kan het nieuwe intern geheugen wel volledig benutten.

5. Ongedaan maken

Wil je om welke reden dan ook je sd-kaart weer volledig vrijmaken, dan kan je de partitie die dienst doet als intern geheugen ongedaan maken door bovenstaande stappen te volgen, maar in stap 4 het commando sm partition disk:[disk ID] public in te geven. Of je kan de sd-kaart opnieuw normaal formatteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business