Tips

Stop een computer in je computer met Virtualbox

Virtualbox is een gebruiksvriendelijke gratis oplossing om een computersysteem te virtualiseren. Zo maak je een computer in je computer om bijvoorbeeld software uit te testen.

Virtualbox van Oracle is een erg populair, erg krachtig en toch verrassend gebruiksvriendelijk programma voor virtualisatie. Je kan de tool eenvoudig op je eigen systeem gebruiken om computers te virtualiseren. Virtualiseren is een niche-begrip. Een woordje uitleg kan bijgevolg geen kwaad.

[download_file]

Virtualisatie

De professionele ITer is vermoedelijk goed op de hoogte van virtualisatie in al zijn facetten. In professionele omgevingen is virtualisatie essentieel. Een voorbeeld is het gebruik van thin clients. krachtige servers draaien dan verschillende virtuele computers. Op die computers kunnen gebruikers inloggen via een heel eenvoudig en goedkoop computertje, de thin client. Op die manier wordt computerkracht efficiënt gebruikt en bespaart een bedrijf geld. Bijkomend voordeel: je kan technisch gezien van iedere computer overal ter wereld op de virtuele pc inloggen. Naast bedrijven gebruiken ook scholen en universiteiten de manier van werken.

Computerdoosje

Virtualbox is in eenvoudig gebruik niet bedoeld om een computer te maken die vanop afstand te bedienen is, maar het basisconcept is hetzelfde. Je gebruikt een programma om een virtuele computer in het leven te roepen in een krachtigere hoofdcomputer. Je downloadt Virtualbox voor Windows hieronder. Op de website vindt je ook versies voor OS X, Solaris en Linux.

Na het installeren kan je aan de slag. Je kan bijvoorbeeld een Windows 10 systeem maken op je Windows 7-computer om het OS even uit te proberen, of andersom te werk gaan als je heimwee hebt. Genoeg van Windows? Waarom probeer je dan geen Linuxdistributie zoals Ubuntu uit op je virtuele computer? Je kan natuurlijk ook een gewoon Windowssysteem aanmaken om programma’s uit te testen waarvan je niet zeker bent of ze het installeren waard zijn.

Besturingssysteem

Wat je telkens nodig hebt is een installatieschijfje. Dat hoeft geen fysieke dvd te zijn: een virtuele schijf (een .iso-bestand) volstaat. Zo’n iso-bestand maken is erg eenvoudig voor de meeste Linuxdistributies en zelfs Windows 10.

Bij het maken van een nieuw systeem dien je te selecteren waar je het voor zal gebruiken. Eerst kies je een naam. Die maakt niet uit. Denk aan ‘Testsysteem’ of ‘Ubuntucomputer’. Vervolgens kies je een type besturingssysteem. In casu zal dat meestal Windows of Linux zijn. Ook OS X is een optie, maar in de praktijk is het niet zo vanzelfsprekend om een virtuele Mac aan te maken. Tot slot selecteer je de versie. Ik maak voor dit voorbeeld een Windows 10-computer in m’n Windows 10-computer omdat ik niet genoeg kan krijgen van Windows 10-computers.

Virtuele computerspecificaties

Experts kunnen voor de geavanceerde opties kiezen, maar indien je niet goed weet waar je mee bezig bent zal Virtualbox zelf instellingen kiezen. Eerst vraagt het programma hoeveel RAM je opzij wil zetten voor de virtuele computer. Tenzij je zelf een systeem met 32 GB aan RAM hebt zal je virtuele computer geen snelheidsduivel zijn.

Vervolgens maak je een virtuele harde schijf aan. Die virtuele HDD begint klein en kan groeien tot een vooraf bepaalde maximale grote. De virtuele schijf staat als speciaal bestand op je computer en neemt natuurlijk echte ruimte op je harde schijf in. 32 GB zal in de meeste gevallen volstaan. De VDI-optie is goed, De Dynamically allocated-optie zorgt er voor dat je virtuele harde schijf maar zoveel ruimte inneemt op je echte harde schijf als nodig is. Een goede optie om aan te vinken dus. Tot slot bevestig je het formaat en kies je Create.

Opstarten

Je systeem verschijnt nu in het hoofdvenster van Virtualbox. Selecteer het om de details erover te lezen en klik op Start om je virtuele computer voor de eerste keer op te starten. Je moet er nu, net als bij een gewone computer, nog Windows (of een ander besturingssysteem) op installeren. Selecteer daartoe het iso-bestand. Die actie is het equivalent van een dvd’tje in met een besturingssysteem in een nieuwe computer stoppen. Tot slot volg je de instructies, net zoals bij een echte pc.

Foto’s

De virtuele computer in je computer werkt helemaal als een normaal systeem. Je kan er gewoon op werken maar je kan ook ‘Snapshots’ maken om een bepaalde staat te bewaren. Zo kan je je virtuele computer helemaal naar wens afstellen, die staat bewaren, er honderden programma’s op testen en vervolgens terug naar de propere staat gaan met een druk op de knop. Je kan je computer als je klaar bent afsluiten als een gewone pc, of de staat van de machine (het aantal open programma’s, vensters…) bewaren voor een volgende keer.

Je kan perfect meerdere virtuele computers aanmaken met verschillende besturingssystemen. Ze allemaal tegelijk openen lukt vermoedelijk niet, tenzij je computer stiekem een krachtige professionele server is.

Op zoek naar inspiratie? De installatiebestanden voor Windows 10 vind je hier, Ubuntu staat hier, en natuurlijk is ook Android-kloon Remix OS een leuke optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business