Tips

Vergrendel je bureaublad (met extra’s)

Wanneer je je pc even alleen laat, kan je je scherm tijdelijk vergrendelen. Windows kan dat standaard, maar ScreenBlur biedt heel wat extra's.

 

[download_file]Wanneer je je pc even achterlaat en je wilt vermijden dat al te nieuwsgierige familieleden of collega’s in je Windows snuisteren, dan vergrendel je maar beter je scherm. Dat kan vanuit Windows zelf (met Windows-toets+L), maar ScreenBlur biedt een paar handige extra’s.

Bij de eerste opstart van ScreenBlur vul je een stevig wachtwoord in: immers, dat wachtwoord is nodig om het scherm te kunnen ontgrendelen wanneer je de vergrendelfunctie hebt geactiveerd. Op zich kan dat volstaan: wanneer je namelijk het pictogram van ScreenBlur (in het systeemvak van Windows) met de rechtermuisknop aanklikt en ‘Lock Screen’ kiest dan bevriest je bureaublad en kun je alleen maar verder werken door je wachtwoord in te tikken.

Het kan natuurlijk ook wel handiger. Vanuit het instellingenvenster is het namelijk mogelijk de tool automatisch mee met Windows te laten opstarten en de pc bijvoorbeeld automatisch te vergrendelen na een instelbare tijd van inactiviteit. Je kunt echter aangeven dat die vergrendeling niet mag gebeuren wanneer je een film in fullscreen bekijkt. Het is ook mogelijk de vergrendeling na x aantal minuten weer ongedaan te maken. Je bepaalt tevens zelf wat er precies moet gebeuren tijdens zo’n vergrendelingssessie: het geluid uitzetten of de monitor uitschakelen, bijvoorbeeld. Uiteraard is het ook mogelijk een sneltoets(combinatie) te koppelen zodat je niet telkens zelf ‘Lock Screen’ moet aanklikken.

Er zijn nog wel meer handige opties, zoals de pc automatisch in slaapstand laten gaan of compleet uitschakelen zodra de vergrendelingssessie een instelbaar aantal minuten heeft geduurd. Verder bepaal je zelf wat er tijdens een vergrendeling op het scherm zichtbaar moet zijn: je kunt bijvoorbeeld een eigen afbeeldingsbestand tonen. Vermeldenswaard is verder nog de “desktop blackout”-functie: die zorgt ervoor dat je bureaublad (via een sneltoets) zwart wordt, zodat er geen enkel pictogram meer zichtbaar is.

ScreenBlur is best wel nuttig voor wie niet voldoende heeft aan de reguliere vergrendelingsfunctie van Windows.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business