Tips

Zo surf ook jij volledig anoniem op Facebook

Maandelijks loggen meer dan 1 miljoen Facebookgebruikers volledig anoniem in op het sociale netwerk. Hoe kan ook jij dat doen?

Facebook heeft bekendgemaakt dat elke maand meer dan 1 miljoen gebruikers volledig anoniem inloggen op het sociale netwerk via Tor.

Sinds anderhalf jaar ongeveer heeft Facebook zijn eigen .onion-adres op het Tor-netwerk beschikbaar voor gebruikers die langs deze weg het sociale netwerk willen gebruiken. Tor, kort voor The Onion Router, is een open netwerk waarmee je volledig anoniem online kan gaan.

Je kan natuurlijk met een valse naam op Facebook gaan, maar helemaal anoniem ben je dan niet. Hoewel Facebook in dat geval niet weet hoe je heet, kan het wel nog altijd op basis van je IP-adres en cookies een gebruikersprofiel opstellen van alles wat je doet op de website en daarbuiten.

[related_article id=”179741″]Wanneer je via Tor surft, wordt jouw IP-adres verborgen zodat je doen en laten op internet niet kan worden gevolgd en je ook niet zomaar kan worden getraceerd. In combinatie met een valse naam ben je helemaal anoniem. Om die reden is Tor populair bij (cyber)criminelen, maar ook privacybewuste mensen maken er dankbaar gebruik van.

Het klinkt wat tegenintuïtief dat Facebook moeite doet om zijn platform makkelijk toegankelijk te maken via een anoniem netwerk, het sociale netwerk steunt immers op de gegevens van zijn gebruikers als verdienmodel. Langs de andere kant wekt het wel de indruk dat Facebook ondanks alles toch om de privacy van zijn gebruikers geeft.

Met een gebruikersaandeel van één op duizend maandelijkse bezoekers, zal Facebook het gebruik van Tor bovendien amper voelen in de portemonnee, maar geeft het gebruikers die om welke reden dan ook anoniem willen surfen – bijvoorbeeld in landen met strenge internetcensuur – wel de kans om het sociale netwerk toch te gebruiken.

Ga zelf anoniem op Facebook

Zelf anoniem online gaan op Facebook begint bij het downloaden en installeren van de Tor-browser. Daarvoor kan je terecht op deze pagina. Klik op de grote paarse downloadknop om de software binnen te halen.

Voor je de Tor-browser de eerste keer opstart, moet je aangeven hoe je verbinding wil maken met het Tor-netwerk. Dat kan ofwel via een rechtstreekse verbinding, ofwel via een proxy.

Kies de configuratie die voor jou van toepassing is en enkele tellen later word je begroet door het startscherm van de Tor-browser. Firefox-gebruikers zullen zich onmiddellijk thuis voelen, want de browser is gebaseerd op die van de vurige vos.

Om naar Facebook te surfen, geef je in de adresbalk het .onion-adres van het sociale netwerk in: https://facebookcorewwwi.onion/. Je krijgt nu het bekende aanmeldscherm van Facebook te zien. Log in met je e-mailadres en wachtwoord en je bent vertrokken.

Links van de adresbalk kan je op het icoontje van Tor (niet toevallig een ajuin) klikken om de instellingen van Tor te beheren. Hier zie je meteen ook hoe je surfsessie via verschillende relays, ofwel laagjes van de ‘ajuin’, verloopt en zo verborgen blijft voor eventuele pottenkijkers.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business