Tips

Bewerk eenvoudig een hele reeks foto’s tegelijk

Met de batch tool van Fotor voeg je in één keer dezelfde bewerking uit op een verzameling foto's. Dat kan met filters, randen, correcties en meer.

[download_file]In Fotors derde en laatste tool gaat het om het snel aanpassen van meerdere foto’s tegelijk. De naam ‘Batch’ komt regelrecht van ‘Batch Processing’. Een term die gebruikt wordt als je spreekt over een automatische dataverwerking bij een grotere groep bestanden of programma’s tegelijk.

Fotoalbum

Als je Fotor opstart, kies je ‘Batch’ om ermee te starten. Meteen merk je dat in Batch je scherm niet volledig wordt gevuld. Hoewel dat in Collage en Editor wel mogelijk is, kan je in Batch niet fullscreen werken. Een nadeel dat al gauw opvalt als je de andere tools gewoon bent.

Toch is Batch de ideale tool als je snel enkele aanpassingen aan een verzameling van foto’s wil doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fotoalbum waarin alle foto’s samen moeten passen. Uiteraard zijn de mogelijkheden in Batch beperkter dan die in Fotors Editor.

Kennismaking

In Batch kies je links bij ‘Source’ voor ‘Select folder’. Zo blader je door Windows Verkenner, tot je de map selecteert waarin alle foto’s staan verzameld die je wil bewerken. Het is belangrijk om al die foto’s vooraf samen te zetten in één map, want in Batch kan je geen afzonderlijke foto’s toevoegen.

Daarna kan het bewerken beginnen. Rechts zie je alle foto’s verschijnen. Er verschijnt één groter venster dat de preview-afbeelding toont, en onderaan verschijnen al je andere foto’s. Er zijn vier verschillende soorten van aanpassingen mogelijk. Links zie je: instellingen (‘Settings’), scènes (‘Scenes’), filters (‘Effects’) en fotoranden (‘Borders).

Schaal, hernoem en converteer

In ‘Settings’ kan je een beperkt aantal aanpassingen aan de fotobestanden doorvoeren. Met ‘Batch Resize’ leg je de exacte grootte van alle foto’s vast. Je kan zelfs de verhouding tussen lengte en breedte aanpassen. Jammer genoeg zie je in het Preview-venster vooraf niet hoe dat er precies zal uitzien.

Onder ‘Batch Rename’ kan je dan weer de naam van je reeks fotobestanden aanpassen om zo een logische nummering te verkrijgen. Zo krijg je bijvoorbeeld een reeks bestanden die als volgt worden genoemd: stonehenge1, stonehenge 2, stonehenge3, … Als je het formaat van je fotobestand wil converteren naar een ander type, kan dat via ‘Format Conversion’. De ondersteunde formaten zijn: jpg, png, bmp en tiff.

Scènes

In ‘Scenes’ krijg je de keuze uit een reeks scènes om zo snel aanpassingen aan al je foto’s te kunnen doen. De beschikbare scènes ken je zeker wel van Fotors Editor, de scène-mogelijkheden van je digitale camera of de camera-app van je smartphone. Voorbeelden zijn: tegenlicht, bewolking en nacht.

Al gauw zie je hoe onder meer de helderheid en het contrast van je preview-afbeelding wordt aangepast aan de gekozen scène. Bij de kleinere foto’s onderaan zie je de aanpassing niet meteen verschijnen. Toch kan je de toegepaste scène wel voor elke afzonderlijke foto bekijken van zodra je een foto selecteert, en hij in het Preview-venster verschijnt.

Filters en fotoranden

Batch bevat een enorme hoeveelheid aan filtermogelijkheden. Waar het bij scènes eerder gaat om het uitvoeren van correcties aan je foto’s omwille van de lichtomstandigheden, gaat het bij filters eerder om het artistieke aspect.

In Batch zie je een reeks filters telkens netjes geordend onder verschillende categorieën. Om maar een beeld te schetsen over de enorme filtermogelijkheden: onder ‘B/W’ (zwart-wit) kan je al uit negen verschillende filters kiezen om een zwartwitfilter voor je foto’s te selecteren. Vervolgens kan je nog de gewenste intensiteit van een filter bepalen met een schuifknop.

Wat fotoranden betreft, geldt net hetzelfde verhaal als bij de filters. Je vindt opnieuw een enorme hoeveelheid aan mogelijke randen terug. Telkens netjes geordend in verschillende categorieën.

Blauwe ‘Play’-knop

Als je klaar bent met de bewerking van je foto’s, hoef je enkel nog maar een map te selecteren waar de bestanden moeten terecht komen. Voor alle duidelijkheid: de originele bestanden blijven telkens bewaard. Batch maakt dus een kopie van je fotobestanden, en past daar alle bewerkingen op toe. Om een map te selecteren, klik je bij ‘Destination’ op ‘Select Folder’. Daarna klik je op de grote blauwe ‘Play’-knop die rechts in beeld staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business