Tips

Snelle maar overzichtelijke notities

Word is in veel gevallen overkill, terwijl Kladblok net te eenvoudig is om echt handig te zijn. De handige tekstbewerker Qtext bewandelt de middenweg.

 

Om tussendoor snel enkele notities te nemen is een heuse tekstverwerker natuurlijk overkill. Anderzijds biedt een simpele tool als Kladblok net te weinig mogelijkheden. QText weet echter eenvoud en efficiëntie op een geslaagde manier te combineren.

Wanneer je QText opent lijkt die veel weg te hebben van een eenvoudige teksteditor als Kladblok. Maar schijn bedriegt. Je kunt namelijk verschillende tabbladen openen waarbij je op elk tabblad notities van een andere topic kunt neerzetten – de tabbladen geef je dan uiteraard bijpassende namen. Het is bovendien mogelijk je notities in verschillende mappen te bewaren, zodat je ook op die manier ordening kunt aanbrengen.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken om je notities regelmatig op te slaan: dat gebeurt volautomatisch, met een zelf in te stellen frequentie. De tekst op elk tabblad wordt bovendien in een aparte tekstbestand bewaard. Standaard is dat platte tekst, maar je kunt per tabblad ook opteren om tekst in Rich Text-formaat (rtf) te bewaren, zodat je bijvoorbeeld tekst ook kunt doorstrepen, onderstrepen, vet of cursief maken. Elk tabblad laat zich, via een printvoorbeeld, ook afzonderlijk afdrukken. En voor wie zich zorgen maakt om zijn privacy: je kunt elk tabblad ook apart versleutelen met een eigen wachtwoord.

Handig vinden we ook de ingebouwde zoekfunctie, waarbij je zelf het zoekbereik kunt instellen: alleen binnen het huidige bestand, binnen de huidige map of in alle mappen. Je kunt Qtext ook zo instellen dat de tool automatisch met Windows opstart.

Jammer alleen dat we een paar keer op een vastloper van het programma botsten, maar afgezien daarvan lijkt het opzet ons zeker geschikt voor wie geregeld snel losse notities neerpent zonder daarbij het overzicht te willen verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business