Tips

Breng je draadloze netwerk in kaart

Netspot tovert je laptop om tot wifi-onderzoeker. Je analyseert er je netwerk mee zodat je de dekking van het wifisignaal binnenshuis met kennis van zaken kan optimaliseren.
[download_file]Het signaal van je draadloze netwerk valt op sommige locaties af en toe weg of blijkt niet optimaal, je bent op zoek naar de optimale plaatsing van je draadloze toegangspunten of je wilt weten welke draadloze netwerken er zoal in je buurt te vinden zijn? NetSpot vertelt het je.

NetSpot, dat overigens al een tijd beschikbaar is voor Mac OS X, combineert twee functies: de tool vertelt je welke draadloze toegangspunten (netwerken) beschikbaar zijn (discover), maar tekent met behulp van een zogenoemde ‘heatmap’ ook uit hoe sterk het signaal van je draadloze toegangspunten op de geteste locaties is (survey).

Beginnen we met het ‘discover’-gedeelte. Zodra je de scan start krijg je een overzicht van alle gedetecteerde draadloze netwerken te zien, met vermelding van de SSID, BSSID (het MAC-adres van de toegangspunten, zeg maar), signaalsterkte (in dBM en als een grafiek), het zwakste en sterkste signaal dat werd opgemeten, de GHz-band, het kanaal en de kanaalbreedte , de beveiliging, de fabrikant van het toegangspunt, en wanneer het netwerk de laatste keer werd gedetecteerd. Vooral de gebruikte kanalen kunnen (binnen de 2,4 GHz-band) interessant zijn: op die manier kun je dan voor je eigen netwerk een kanaal kiezen dat zo weinig mogelijk overlapt met de draadloze netwerken van je buren, bijvoorbeeld.

Ook het survey-luik kan erg interessant zijn, met name voor wie de optimale locatie van zijn draadloze toegangspunt(en) zoekt. De werking is eigenlijk heel eenvoudig: je haalt een plattegrond van het te onderzoeken gebouw of domein op (dat kun je desnoods zelf even schetsen, of je gebruikt een lege achtergrond van x op y meter), je activeert de scan en je wandelt met je NetSpot-laptop rond. Terwijl je rondloopt tik je dan af en toe de kaart aan (op plaatsen waar je precies weet waar je je op de kaart bevindt). Op die plaatsen zet NetSpot dan een markering op de kaart uit.

Ben je klaar met je site survey, dan hoef je maar een van de gedetecteerde toegangspunten aan te klikken (in een lijst), en NetSpot toont met behulp van een heatmap aan hoe sterk het signaal van het geselecteerde toegangspunt is op de kaart. Dat gaat van rood (sterk signaal, -10dBM) over oranje, geel en groen tot blauw (zwak signaal, -96 dBM). Door eventueel een of meer toegangspunten te verplaatsen en een nieuwe site survey uit te voeren kun je de kwaliteit van je draadloze netwerk (op strategische punten) optimaliseren.

Kortom, NetSpot is een van de betere tools voor de detectie en een survey van draadloze netwerken. Het programma is gratis voor niet-commercieel gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business