Tips

Gratis tekstverwerker in een Microsoft Word-jasje

Je zoekt een gratis alternatief voor Microsoft Word, maar geeft wel de voorkeur aan de bekende interface? Dan is Merge Word de tool voor jou.

 

[download_file]Je bent jarenlang (op je werk) met MS Word aan de slag geweest, maar thuis heb je intussen LibreOffice draaien (om principiële of om iets pragmatischer redenen – want gratis). Alleen mis je wel de vertrouwde Microsoft-omgeving. Dat hoeft niet bepaald: Merge Word 2014 heeft beide netjes gecombineerd.

Merge Word, dat intussen geheel gratis is geworden, is geënt op LibreOffice, maar de maker heeft er alles aan gedaan om de tekstverwerker in een vertrouwde Microsoft Word-omgeving te draperen. Het is dus wel LibreOffice – of althans een uitgeklede versie ervan, want het is duidelijk dat niet alle functies van LibreOffice geïmplementeerd zijn – maar het lijkt (op) Microsoft Word.

MS Word aficionado’s zullen alvast in hun nopjes zijn met de linten en de menubalken die zo uit de stal van Microsoft lijken te komen. Houd er wel rekening mee dat Merge Word uitsluitend Engelstalig is.

In het lint vind je onder meer de volgende rubrieken terug: ‘File’, ‘Home’, ‘Insert’, ‘Page Layout’, ‘Reference’, ‘Mail Merge’, ‘Review’, ‘View’, ‘Help’, enz. Opvallend is wel dat er een tabblad ontbreekt waarmee je spelling- of grammaticacontrole kunt uitvoeren – maar zelfs dan zou dat ongetwijfeld alleen ondersteuning bieden voor de Engelste taal.

Wel is er het tabblad ‘Skins’, waarmee je met een muisklik het uitzicht van de tekstverwerker kunt aanpassen. Er is keuze uit onder meer Office 2013 White, Office 2013 Dark Gray, Office 2010 Silver, Office 2007 Silver, enz.

Merge Word kan met de belangrijkste documentformaten overweg, waaronder html, rtf, txt, epub, odt, doc en docx. Nu vermeldt Merge Word wel Word 2007 Document bij *.docx , maar we slaagden er toch in docx-documenten, gecreëerd in Word 2016, ongeschonden op te halen.

Merge Word lijkt ons een mooie oplossing voor wie graag met (een uitgeklede versie van) het gratis LibreOffice wil werken, maar het liefst toch binnen een vertrouwde Word-omgeving opereert. Het is alleen maar te hopen dat de maker zijn werk verder zet en meer functies van LibreOffice gaat toevoegen (evenals het uitzicht van MS Word 2016).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business