Tips

10 tools voor een grondige pc-schoonmaak

pc-schoonmaak
Geen enkele pc is er immuun voor: na een tijdje vergaar je onvermijdelijk rommel op je toestel. Ga over tot een pc-schoonmaak.

Nu de (meteologische) zomer begonnen is, is het misschien ook eens tijd voor een grote PC-schoonmaak. Vergeet dan zeker ook je computer niet. Met deze tien tools zet je alles weer op orde.

1. Schijfopruiming

We beginnen de PC-schoonmaak bij Windows zelf. Microsoft levert bij Windows zelf een ingebouwde software die zich concentreert op het opvegen van bestanden die het besturingssysteem zelf aanmaakt. Het zit alleen een beetje verstopt. Zoek rechtstreeks via het zoekveld op de startbalk naar Schijfopruiming en selecteer het gelijknamige programma. Schijfopruiming geeft je een lijstje van tijdelijke bestanden die je kan laten verwijderen. Als je op Systeembestanden opschonen klikt, gaat het OS op zoek naar werkingsbestanden die gedumpt kunnen worden. Je hoeft bij de tool geen schrik te hebben dat je cruciale Windows-bestanden wist.

2. CCleaner

CCleaner is een bekende naam als het om opruimsoftware gaat, en je hebt deze misschien al zien passeren in het overzichtsstuk over essentiële gratis software voor een nieuwe pc. We kunnen het programma dan ook niet negeren in deze top 10. In de overzichtelijke interface van CCleaner staan alle opties om bestanden te wissen netjes opgesomd, en je kan zelf kiezen wat er precies opgeruimd of behouden moet blijven door items aan- of uit te vinken. Het programma zal nooit zonder jouw toestemming belangrijke dingen verwijderen.

3. PC Decrapifier

Rommel bouwt zich niet alleen op na lang gebruik van je pc, sommige fabrikanten durven ook in nieuwe toestellen al software te steken die je nooit zal gebruiken en die dus enkel stof verzamelt op je harde schijf. Die ballast kan je aanpakken met PC Decrapifier. De tool analyseert de programma’s op je computer en geeft aan wat er geschrapt kan worden. Op basis van aanbevelingen van het programma kan je inschatten wat je zonder problemen kan verwijderen en welke programma’s nog een tweede kans verdienen.

Opgelet: De actieve ondersteuning voor PC Decrapifier is stopgezet waardoor je het programma niet meer kan downloaden. Het programma is ook niet compatibel met Windows 11-pc’s.

4. SlimCleaner

Er zijn heel wat gratis schoonmaakpakketten voor computers te vinden voor wie eens rondneust op het internet, maar een van onze favorieten is Slimware SlimCleaner. Deze biedt net zoals de vele concurrenten instrumenten aan om je pc op te ruimen en het opstartproces te versnellen, maar SlimCleaner onderscheidt zich doordat het een beroep doet op de kennis van zijn gebruikers. Weet je zelf niet goed wat een bepaald programma doet of waarom het wel/niet met je pc moet opstarten, dan bieden de aanbevelingen van SlimCleaner een duidelijke houvast.

5. Iobit Advanced Systemcare 9

Iobit heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van allerlei tools om een pc te optimaliseren. Advanced Systemcare bundelt net als Slimcleaner diverse functies waarmee je je computer kan opruimen. Versie 9 van het pakket voegt een opvallende extra toe: je kan het programma niet alleen gebruiken om je computeromgeving netter te maken, het komt ook met een tool om je privacy op Windows 10 op orde te zetten. Onder het onderdeel W10 Reinforce verzamelt Iobit alle Windows-instellingen die op een of andere manier invloed hebben op je privacy. Aan jou om te beslissen wat je inschakelt en wat je uitzet.

6. G Data Clean Up

Het kan de besten onder ons overkomen: je haalt een programma binnen, en nadien blijkt dat je ongewenst een toolbar of een antivirusprogramma rijker bent die sluw verstopt zat in de download. G Data Clean Up is een eenvoudige tool die dergelijke indringers weer buitenzet. Het programma heeft één knop (als we de reclame negeren), waarmee je je computer scant op ongewenste programma’s. Eens het die allemaal verzameld heeft, hoef je ook maar een keer met je muis te klikken om de rommel te laten verdwijnen.

pc-schoonmaak

7. Driver Talent

Onmisbaar maar vaak verwaarloosd: de drivers op je computer. De meeste gebruikers kijken pas om naar stuurprogramma’s voor hardware wanneer er iets foutloopt, wat spijtig is. Het loont om de updates voor drivers op te volgen, zodat je geen verbeteringen voor veiligheid of prestaties mist. Driver Talent zorgt ervoor dat je niet per stuurprogramma op zoek moet gaan. De software scant alle beschikbare drivers op je pc en geeft aan voor welke er updates voorhanden zijn en welke er niet naar behoren functioneren.

pc-schoonmaak

8. Eusing Free Registry Cleaner

Ben je vooral bezorgd om het register van je computer, dan kan je terecht bij Eusing Free Registry Cleaner. Het programma is erg simpel opgebouwd, met drie kernfuncties: het register scannen, opruimen, of herstellen naar een vorige versie van het register. Die laatste is een belangrijke optie, want als je een verkeerde sleutel uit het register verwijdert, kan dat grote gevolgen hebben voor je computer.

pc-schoonmaak

9. Razer Cortex

Beschouw Razer Cortex als een soort rilatine voor je pc: de software sluit alle niet-cruciale programma’s af die op je pc lopen en concentreert zo veel mogelijk rekencapaciteit op het programma van jouw keuze, zodat je er de optimale prestaties kan uithalen. Handig voor gamers, maar je kan Cortex ook voor elke andere software inzetten. Eén voorwaarde: je hebt een Razer-account nodig.

pc-schoonmaak

10. Iobit Uninstaller

Uninstaller is een ander programma uit de stal van Iobit. Het schiet je te hulp als je met software zit die je niet gebruikt en maar moeilijk van je computer verwijderd krijgt. Protesterende programma’s legt Uninstaller meteen het zwijgen op, en nadien zorgt het er ook voor dat alle sporen ervan op je computer effectief verdwenen zijn, tot sleutels in het register toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business