Tips

Hou je drivers automatisch up-to-date

Recente drivers zorgen voor een stabiel systeem. Met SnailDriver kan je die zonder al te veel moeite opspeuren.

Als je problemen ondervindt met je computer, zoals een instabiele netwerkverbinding of een printer die niet altijd reageert, dan is het geen gek idee om na te kijken of je drivers up-to-date zijn. Heel wat problemen zijn op die manier te ontraadselen, want zonder de juiste drivers kunnen de onderdelen in je computer niet optimaal werken.

Windows Update zorgt gelukkig dat er al een heleboel generieke drivers geïnstalleerd staan op onze computer, maar soms is dat niet voldoende en is het nodig om specifieke hardware-gebonden drivers op te zoeken op de website van de fabrikant. Als je je computer zelf hebt gebouwd en je weet niet meer welke componenten er in je computer steken, dan kan je even kijken met Speccy welke hardware er in je computer schuilt en de drivers van deze onderdelen opsporen op Google.

Drivers updaten is helaas een karweitje dat een hele poos kan duren. Het is erg vermoeiend om van tijd tot tijd op zoek te gaan naar de recentste drivers, dus gelukkig is er een heleboel software die het vuile werk voor ons willen opknappen, zoals Driver Booster, Driver Talent en SnailDriver. We nemen een kijkje in dit laatste programma.

SnailDriver

SnailDriver werkt op Windows 7 en hoger, zowel 32- als 64-bits. Het werkingsprincipe van SnailDriver is zeer eenvoudig. Je laat je systeem scannen, na enkele seconden heeft de tool de geïnstalleerde drivers geanalyseerd en aan een online database van – naar eigen zeggen – meer dan 300.000 drivers getoetst. Het resultaat is een oplijsting van stuurprogramma’s die volgens het programma niet helemaal up-to-date zijn.  Je verneemt om welke drivers het gaat en wat de reeds geïnstalleerde en tevens de up-to-date driverversies zijn.

Met een druk op de knop ‘Update’ haalt SnailDriver alle driverupdates op en begint die meteen ook te installeren. In tegenstelling tot wat de naam van het programma suggereert (snail…) gebeurt dit hele proces bovendien behoorlijk snel. Het programma is wel zo verstandig om automatisch eerst een systeemherstelpunt te maken zodat je nog altijd op je stappen kan terugkeren mocht er onverhoopt iets fout lopen. Overigens is het ook wel mogelijk zelf aan te duiden welke van de opgelijste drivers je (niet) mee wil updaten.

Letterlijk twee muisklikken kunnen dus volstaan om verouderde drivers op te sporen, te downloaden en te installeren. Veel makkelijker dan dit kom het niet. Je hoeft echter ook nauwelijks instellingsopties te verwachten. Wel is het mogelijk de tool automatisch mee met Windows op te laten starten en automatisch een scan te starten zodra de tool is opgestart (voor wie dat zinvol acht). En mocht het programma nog steeds een bepaalde driver niet vinden, dan kan je nog altijd even zelf het web afschuimen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business